İmalatta alarm zilleri
Şubat ayında mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi bir önceki aya göre 0,9 puan azalarak 102 seviyesinde gerçekleşti.
Merkez Bankası (TCMB), şubat dönemine ait İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi’ni açıkladı. Buna göre, şubat ayında mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA), bir önceki aya göre 0,9 puan azalarak 102 seviyesinde gerçekleşti. Mevsimsellikten arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) bir önceki aya göre 0,6 puan artarak 101,5 seviyesinde gerçekleşti. Ocak ayında RKGE-MA bir önceki aya göre yüzde 0,5 puan azalarak 102,9 seviyesinde gerçekleşirken, RKGE ise bir önceki aya göre 1,8 puan artarak 100,9 seviyesinde olmuştu.
Endeksin 100 seviyesinin üstünde olması anketin kapsadığı reel kesim temsilcilerinin ekonomik faaliyetlere ilişkin güveninin arttığı (iyimser) görünümü temsil ederken 100 seviyesinin altı ise ekonomik faaliyetlere ilişkin güveninin azaldığı (kötümser) görünümü temsil ediyor.
Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, mevcut toplam sipariş miktarı ve son üç aydaki toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkiledi.
Gelecek üç aydaki üretim hacmi, sabit sermaye yatırım harcaması, mevcut mamul mal stoku, gelecek üç aydaki toplam istihdam, genel gidişat ve gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi.
İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda, bir önceki aya kıyasla aynı kaldığını belirtenlerin oranı yüzde 77,3’e, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 16,6‘ya yükselirken, daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 6,1’e geriledi.
Mevsimsel etkilerden arındırılmamış kapasite kullanım oranı (KKO) ise bir önceki aya göre 0,2 puan artarak yüzde 76,4 seviyesinde gerçekleşti. İmalat sanayii genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış KKO-MA şubatta bir önceki aya göre 0,6 puan artarak yüzde 77 seviyesinde gerçekleşti.
2024 yılı Şubat ayında İktisadi Yönelim Anketi sonuçları, imalat sanayinde faaliyet gösteren 1725 iş yerinin yanıtlarının ağırlıklandırılıp toplulaştırılmasıyla elde ediliyor.
Bu istatistiklerle, imalat sanayinde faaliyet gösteren işyerlerinin üst düzey yöneticilerinin, yakın geçmiş ve mevcut durum hakkındaki değerlendirmeleri ile geleceğe yönelik beklentilerinin izlenerek, imalat sanayinin kısa dönemdeki eğilimlerini yansıtacak göstergelerin üretilmesi amaçlanıyor.