Dünya devlerine toz yutturup 940 milyon dolarlık ihaleyi aldı
Avrupa kaynaklı DHB Bank finansmanıyla desteklenen, Romanya'nın Caracal bölgesindeki 18,5 MWp kapasiteli güneş enerjisi santrali üretime başladı. YEO, santral aracılığıyla yılda yaklaşık 26.017 GWh enerji üreterek 165 bin ağacın korunmasına katkı sağlamayı hedefliyor.
Yenilenebilir enerji projeleriyle farklı kıtalarda adından söz ettiren YEO Teknoloji, Avrupa’daki iştiraki Defic Globe ile büyümeye devam ediyor. Bu yılın başında çalışmalarına başlanan Romanya’daki 18,5 MWp kapasiteye sahip Caracal Güneş Enerjisi Santrali (GES) üretime başladı. Romanya’daki ilk Türk güneş enerjisi santrali yatırımı olma özelliği taşıyan Caracal GES, yılda 26.017 GWh enerji üretecek. Böylece 32.300 ton, yani 165 bin ağaca denk gelen miktarda karbon salımını engellenecek.
Caracal güneş enerjisi santralinin açılışı YEO Teknoloji CEO’su Tolunay Yıldız, Emsolt CEO’su Alper Tuncer, Defic Globe Genel Müdürü Yaşar Tuncer, DHB Bank Genel Müdürü Okan Balköse, Caracal Belediye Başkanı Ion Doldurea ve Türkiye Cumhuriyeti yerel elçilik temsilcilerinin katıldığı törenle yapıldı. Törenle birlikte Romanya’daki şebekeye yenilenebilir enerjiyle üretilen elektrik verilmeye başlandı.
YEO’nun yüzde 51 ortağı olduğu Defic Globe, Avrupa merkezli yenilenebilir enerji projelerini geliştirme ve yatırıma dönüştürme hedefi doğrultusunda çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Romanya Caracal projesi, YEO ve Defic Globe için önemli bir adım niteliği taşıyor. YEO, 2030 yılına kadar 1 GW’lık yenilenebilir enerji portföyüne ulaşmayı amaçlıyor.
Törende konuşan YEO Teknoloji CEO’su Tolunay Yıldız, Avrupa’da büyüme sözünü tuttuklarını belirterek şöyle konuştu:
“YEO Teknoloji olarak farklı bölgelerde sürdürülebilir bir dünya için çalışmaya devam ediyoruz. Caracal projesinin finansmanını da Avrupa kaynaklı sağlayarak; yatırımcı kimliğimizle global oyuncu olma yolunda somut bir adım atmış olduk. Romanya yatırımı, Türk girişimlerine liderlik etmemize yardımcı olacak önemli bir adım olacak. YEO olarak, yeşil enerjide 2030 yılına kadar 1 GW kapasite hedefiyle, dünyanın farklı coğrafyalarında ofislerimiz ve projelerimizle büyüyeceğiz. Dekarbonizasyon, desantralizasyon ve dijitalizasyon odaklı çalışmalarımızla yenilenebilir enerji ve dijital dönüşüm alanlarında kapsamlı çözümler sunmayı sürdüreceğiz. Daha yaşanabilir bir dünya için ‘Bizce mümkün’ diyerek yolumuza devam ediyoruz.”
YEO, koyduğu hedeflere istikrarlı bir şekilde ilerlerken, dünya çapında farklı lokasyonlarda bulunan ofisleri ve uluslararası iş yapma yeteneği ile dikkat çekiyor. Söz konusu projeyle birlikte YEO, finansmanını Avrupa kaynaklarından sağlayarak hem uluslararası bir oyuncu olma yolunda ilerledi hem de yatırımcı kimliğini daha da güçlendirdi.
YEO Teknoloji, özellikle yenilenebilir enerji alanında EPC olarak konumlanarak uçtan uca çözümlerle anahtar teslim kurulum hizmeti veriyor. Oluşturduğu aktif global iş geliştirme ağının yanı sıra, finansal alanda yaptığı iş birlikleriyle de yenilenebilir enerji alanındaki yatırımcılara; finans, proje, lisans, mühendislik, inşaat, satın alma, denetim gibi konularda kalıcı çözümler üretiyor.