IATA: Seyahatler pandemi öncesi seviyelere dönüyor
AnadoluJet’in adı AJet olarak değiştirildi. THY'nin iştiraki olarak kurulan AJet Hava Taşımacılığı Anonim Şirketi (AJet) adı altında operasyonlarını gerçekleştirmek üzere yapılan törenle işletme ruhsatı aldı.
Türk Hava Yollarının (THY) markası AnadoluJet THY’nin iştiraki olarak kurulan AJet Hava Taşımacılığı Anonim Şirketi (AJet) adı altında operasyon yapmak üzere işletme ruhsatı aldı. AJet’e işletme ruhsatı teslim töreni Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun katılımıyla Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığında yapıldı. Uraloğlu oluşan rekabetçi piyasa şartlarına uyum sağlamak için THY ve Anadolu Jet’in yeniden yapılanması kararı alındığını, Anadolu Jet’in “AJet”e dönüştürüldüğünü anlattı.
Geçen yıl 28 Ağustos’ta bunun için ilk müracaatın yapıldığını, eylülde ön iznin verildiğini ve aralıkta da ruhsat için başvuru yapıldığını anımsatan Uraloğlu şöyle dedi:
“Gerekli incelemeleri Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’müzle takip ettik ve bugün itibariyle AJet’in işletme ruhsatını veriyoruz. Geçen yılın sonunda Sabiha Gökçen Havalimanı’nın ikinci pistini açtık. Yılı havacılıkla kapattık. Yeni yılın ilk mesaisini yine havacılıkla açıyoruz. THY kırmızı, AJet’in ise havacılığı işaret eden mavi logosu oldu. Koltuk tasarımı gerçekten ergonomik. Yolculara konforlu seyahat imkanı sunacak. Havacılıkta faaliyet gösteren 14 şirketimiz var. 11’i yük ve yolcu, üçü ise kargo taşıyor. THY gibi Anadolu Jet’in de yakın coğrafyamızda marka olacağıyla ilgili tereddüdümüz yok. Bundan sonraki ihracat rakamlarını THY ve AJet olarak ayrı ayrı alacağız.”
THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Ahmet Bolat da Anadolu Jet’in bu yıl AJet olarak 103 uçakla hizmet vereceğini, 52 yurt dışı, 41 yurt içi noktaya uçacağını belirterek şunları söyledi: “16 milyon yurt dışından uluslararası yolcu getirecek. Sekiz milyon da iç hatlarda taşımayı hedefliyoruz. 2024’te yüzde 15 daha kapasite koyarak iç hatlardaki talebe karşılık vermeyi düşünüyoruz. Uçaklarımızın konfigürasyonu değişiyor. 355 Airbus için anlaşma yaptık. Buradan da AJet’imizi en kısa zamanda yeni nesil uçaklarla değiştireceğiz. Hem içeride hem dışarıda kabin konfigürasyonu daha standart hale gelmiş olarak hizmet sunacağız. Koltuklarımız piyasadakilere göre çok daha rahat. Diz mesafesi bakımından da oldukça konforlu. 2022’de THY 14,8 milyar dolar getirdi Türkiye’ye. Bunun 5,9 milyar doları Türkiye’de kaldı. Geçen seneki rakamımız 16,2 milyar dolar, bunun sekiz milyar doları kalmış Türkiye’de. AJet Sabiha Gökçen’den Türkiye’ye ihracat kapısı olacak.”