Rusya’ya yaptırımlar 2 yıl daha sürecek, malları bit pazarına düşecek

Rusya Merkez Bankası, halihazırda ülkeye yönelik devam eden yaptırımların 2026’ya kadar süreceği öngörüsünde bulundu. Bu durumun da Rus ihracat ürünlerinin küresel pazarda indirimli satılmasına neden olacağı belirtildi.

Ekonomi 12 Ağustos 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Rusya Merkez Bankası'nın hazırladığı rapora göre, ülkeye yönelik ekonomik yaptırımların daha da artabilecek.

Rusya-Ukrayna arasında devam eden savaş nedeniyle birçok ülke Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırımları devreye almıştı. Rusya Merkez Bankası da “2024-2026 Devlet Para Politikası” başlığıyla yayınladığı raporda, ülkeye yönelik ekonomik yaptırımların daha artabileceği öngörüsünde bulundu. Ülke ekonomisine ilişkin değerlendirmelerin yer verildiği rapora göre, 2024-2026 yıllarını kapsayan baz senaryoda ülke ekonomisi yıllık yüzde 1,5 ila 2,5 arası dengeli bir büyüme kaydedecek. Küreselleşmede yaşanan gerileme nedeniyle petrol fiyatlarında düşüş yaşanacağı belirtildi. Halihazırda varil başına 64,37 dolardan işlem gören Rus Ural petrolünün varil fiyatının 2025’te 45 dolar olacağı ifadesi de yer aldı.

İngiltere Rusya'ya bilgisayar çipi satan 2 Türk şirketini yaptırım listesine aldıİngiltere Rusya’ya bilgisayar çipi satan 2 Türk şirketini yaptırım listesine aldı

Jeopolitik şartlar önemli oranda değişmeyecek

Raporda jeopolitik şartların da önemli oranda değişmeyeceği öngörüsüne yer verilirken, “Rus ekonomisine yönelik uygulanan yaptırımlar, tahminlerin tüm vadesi boyunca yürürlükte kalacak. Rus ihracat ürünleri, küresel pazarda indirimli olarak satılmaya devam edecek” denildi.

2007-2008 yıllarındaki gibi kriz uyarısı

Küresel ekonomiye yönelik iki olası senaryoya da yer verilen raporda, ilk senaryoda, küresel ekonomideki ayrışma sürecinin daha da hızlanabileceği ve Rusya üzerindeki yaptırım baskısının daha da artabileceği tahmininde bulunuldu. Raporda yer alan ikinci senaryoya göre ise küresel finans sektöründeki şartlar kötüleşecek. Bu durumunda 2007-2008 yıllarında yaşanan ekonomik krize kıyaslanabilecek küresel bir mali krize yol açacağı belirtildi.

Tahıl koridoru açılmazsa Karadeniz’deki sıcak savaş büyüyebilirTahıl koridoru açılmazsa Karadeniz’deki sıcak savaş büyüyebilir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.