Yaptırımlara rağmen Rus ekonomisi 2023’te Avrupa ve ABD’den fazla büyüdü
Rusya Merkez Bankası, halihazırda ülkeye yönelik devam eden yaptırımların 2026’ya kadar süreceği öngörüsünde bulundu. Bu durumun da Rus ihracat ürünlerinin küresel pazarda indirimli satılmasına neden olacağı belirtildi.
Rusya-Ukrayna arasında devam eden savaş nedeniyle birçok ülke Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırımları devreye almıştı. Rusya Merkez Bankası da “2024-2026 Devlet Para Politikası” başlığıyla yayınladığı raporda, ülkeye yönelik ekonomik yaptırımların daha artabileceği öngörüsünde bulundu. Ülke ekonomisine ilişkin değerlendirmelerin yer verildiği rapora göre, 2024-2026 yıllarını kapsayan baz senaryoda ülke ekonomisi yıllık yüzde 1,5 ila 2,5 arası dengeli bir büyüme kaydedecek. Küreselleşmede yaşanan gerileme nedeniyle petrol fiyatlarında düşüş yaşanacağı belirtildi. Halihazırda varil başına 64,37 dolardan işlem gören Rus Ural petrolünün varil fiyatının 2025’te 45 dolar olacağı ifadesi de yer aldı.
Raporda jeopolitik şartların da önemli oranda değişmeyeceği öngörüsüne yer verilirken, “Rus ekonomisine yönelik uygulanan yaptırımlar, tahminlerin tüm vadesi boyunca yürürlükte kalacak. Rus ihracat ürünleri, küresel pazarda indirimli olarak satılmaya devam edecek” denildi.
Küresel ekonomiye yönelik iki olası senaryoya da yer verilen raporda, ilk senaryoda, küresel ekonomideki ayrışma sürecinin daha da hızlanabileceği ve Rusya üzerindeki yaptırım baskısının daha da artabileceği tahmininde bulunuldu. Raporda yer alan ikinci senaryoya göre ise küresel finans sektöründeki şartlar kötüleşecek. Bu durumunda 2007-2008 yıllarında yaşanan ekonomik krize kıyaslanabilecek küresel bir mali krize yol açacağı belirtildi.