Sabiha Gökçen’de nişan bozuldu, IC Holding getirdiği CEO’yu alarak ayrıldı

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda Malezya Havalimanları ile IC Holding arasında ortaklıkla sonuçlanması beklenen stratejik işbirliği anlaşması 6 ay gibi kısa bir sürede sona erdi. Tarafların ortaklık görüşmelerinde fiyatta anlaşamadığı öğrenildi.

Ekonomi 31 Mayıs 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı ikinci pisti yıllar süren inşaat çalışmalarının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı bir törenle Aralık 2023'te hizmete girmişti.

Türkiye’nin en büyük ikinci havalimanı olan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın (İSG) işletmecisi Malezya Havalimanları Holdings Berhad (MAHB) ve Türkiye’nin inşaat, enerji üretimi ve dağıtımı, turizm, sanayi ve altyapı sektörlerinde sürdüren önemli kuruluşlarından IC Holding arasındaki stratejik işbirliği, fiyatta anlaşamadıkları için ortaklık aşamasına varmadan sona erdi. Havalimanı operasyonlarındaki kapsamlı optimizasyon çalışmasını içeren stratejik işbirliğinin sona sermesiyle birlikte 2023 Aralık tarihinde Sabiha Gökçen’de CEO koltuğuna oturan IC Holding yöneticilerinden Serhat Soğukpınar da görevden ayrıldı.

Edinilen bilgiye göre MAHB’nin IC Holding ile stratejik işbirliği yapmasının temelinde hükümetin Malezyalı şirketten havalimanına ikinci terminal binasını yapmasını istemesi yatıyor. İkinci pist, havalimanının kapasitesini bir misli artırmasına rağmen terminal binası yetersiz olduğundan devletin yaptığı bu yatırımdan istenen verim alınamıyordu. Yetersiz terminal binası yüzünden hizmet verilen yolcu sayısında anlamlı bir artış olmamıştı.

‘Terminal inşaatını yetiştiremeyiz’

Hükümet bunun üzerine Malezyalı şirkete “Biz kamu olarak kendi paramızla ikinci pisti yaptık, paranız cebinizde kaldı. Siz de buna karşılık ikinci terminal binasını yapın” dedi. Ancak Malezyalılar  işletme sözleşmelerinin sona ereceği 2034 yılına kadar ikinci terminal binasını yetiştiremeyeceklerini söyleyince kendilerinden yüzde 50 hisseye sahip olacak bir Türk ortak almaları istendi.

IC Holding ise bu gelişmelerin ardından başlayan görüşmeler sonucu ortaklıkla tamamlanacağı öngörülen bir stratejik işbirliği anlaşmasına imza attı ve CEO olarak kendi yöneticisini göreve getirdi. Ancak yaklaşık 6 aydır havalimanı operasyonlarında nispi bir iyileşme görülmesine rağmen taraflar devam eden görüşmelerde fiyat konusunda birbirlerine yaklaşamadılar ve ortaklık hayata geçirilemedi.

Ortaklığın bitişinden ve CEO’nun ayrılışından sonra Sabiha Gökçen’den yapılan açıklamada “Malezya Havalimanları’nın IC Holding ile birlikte 11 Aralık 2023 tarihinde başlattığı havalimanı operasyonlarındaki kapsamlı optimizasyon çalışması; MAHB’nin operasyonel mükemmellik ve sürdürülebilir büyüme hedeflerine uygun olarak İSG’nin yönetim ve operasyonel verimliliğini önemli ölçüde artırmıştır. Bu optimizasyon çalışmasının Haziran sonu tamamlanması beklenmektedir” denildi.

Açıklamada “operasyonel mükemmellik ve sürekli iyileştirme faaliyetlerinin sorunsuz devamının sağlanması amacıyla” İSG Stratejik Planlama ve Hazine Yönetimi Direktörü Kerem Maybek’in mevcut görevinin yanı sıra yeni CEO’nun Haziran 2024 sonu itibariyle resmi olarak görevine başlamasına kadar İSG CEO’luğuna vekalet edeceği belirtildi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.