Sabiha Gökçen’in CEO’su 6 ay dayanabildi

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı CEO’su Alp Er Tunga Ersoy göreve başladıktan altı ay sonra istifa etti. İstifasını çalışanlara gönderdiği maille duyuran Ersoy 'Heyecanla başladığım bu görevde beklemediğim hayal kırıklıkları yaşadım' dedi.

Ekonomi 20 Kasım 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
2034'te havalimanını devlete bırakacak olan Malezya Havalimanları Holdings Berhad'ın (MAHB) maliyetleri en aza indirerek para kazanma politikası Alp Er Tunga Ersoy'un istifasına neden oldu.

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı (İSG) CEO’luğu görevine 24 Haziran 2024’te getirilen Alp Er Tunga Ersoy görevinden ayrıldı.  Ersoy istifasını çalışma arkadaşlarına attığı maille duyurdu.  Alp Er Tunga Ersoy istifa mailinde şu görüşleri dile getirdi:

“Merhaba Arkadaşlar,

Yaklaşık 6 ay önce başladığım görevimden bugün itibariyle ayrılıyorum. Heyecanla basladığım bu görevde maalesef beklemediğim hayal kırıklıkları yaşadım. Şirkettekiler bir araya gelsin, iletişim artsın ve daha fazlasını yapalım isterken, bunu değiştirmenin çok kolay olmadığını, ağırlıklı ellerinizin kollarınızın bağlandığını gördüm. 

“Umarım o saygıyı birgün tam olarak yakalarsınız”

Kimse kimseyi sevmek zorunda değildir ama aynı iş yerindeyseniz bir birinize saygı duymanız gerekir. Umarım o saygıyı birgün tam olarak yakalarsınız. Türkiye’nin en önemli havalimanında çalışıyorsunuz. Bunun değerini bilip, gururunu yaşayın. Havacılık dünyası ufaktır, birgün yollar gene kesişebilir… Kendinize iyi bakın, hoşçakalın…. Alper”

6 aylık CEO neden ayrıldı?

Türkiye’nin ikinci büyük havalimanı İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası  Havalimanı’nda CEO olarak 6 ay çalışan Ersoy’un bu kararındaki en önemli etkenin yetkisinin sınırlanması olduğu öne sürülüyor. Havacılık kaynaklarına göre Ersoy yıllık 40 milyon yolcuya ulaşan ancak terminal yetersizliği nedeniyle sürekli sorun yaşayan İSG’de Malezyalı patronlarını ikinci terminal yatırımı için ikna edemedi. Başka bir kaynağın sözleriyle tuvaleti yenileyecek bütçe bile alamadı. 2034’te havalimanını devlete bırakacak olan Malezya Havalimanları Holdings Berhad’ın (MAHB) maliyetleri en aza indirerek para kazanma politikası Alp Er Tunga Ersoy’un istifasına neden oldu.

İSG: Bize olan katkıları için teşekkür ederiz”

 İstanbul Sabiha Gökçen (İSG) Uluslararası Havalimanı’ndan yapılan açıklamada “Alp Er Bey’e bugüne kadar bize olan katkıları için teşekkür ederken kendisine bundan sonraki çalışma hayatında başarılar dileriz. Ulusal ve uluslararası pek çok havalimanının işletmecisi konumundaki Malezya Havalimanları Holdings Berhad’ın (MAHB) işletmecisi olduğu havalimanımızda, yeni CEO göreve gelene kadar tüm operasyonlar MAHB’ın büyük havacılık tecrübesiyle ve İSG Yönetim Komitesi tarafından yönetilecektir. İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda tüm operasyonlarımızı aksamadan aynı şekilde yürütmeye ve misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlamaya devam etmekteyiz.” dendi.

IC Holding de 6 ayda nişanı bozmuştu

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın (İSG) işletmecisi Malezya Havalimanları Holdings Berhad (MAHB) ve Türkiye’nin inşaat, enerji üretimi ve dağıtımı, turizm, sanayi ve altyapı sektörlerinde sürdüren önemli kuruluşlarından IC Holding arasındaki  stratejik işbirliği de yaklaşık 6 ay süren nişanlılık döneminden sonra fiyatta anlaşılamadığı için ortaklık aşamasına varmadan sona ermişti. Havalimanı operasyonlarındaki kapsamlı optimizasyon çalışmasını içeren stratejik işbirliğinin sona eermesiyle birlikte 2023 Aralık tarihinde Sabiha Gökçen’de CEO koltuğuna oturan IC Holding yöneticilerinden Serhat Soğukpınar da görevden ayrılmıştı.

Edinilen bilgiye göre MAHB’nin IC Holding ile stratejik işbirliği yapmasının temelinde hükümetin Malezyalı şirketten havalimanına ikinci terminal binasını yapmasını istemesi yatıyordu. İkinci pist, havalimanının kapasitesini bir misli artırmasına rağmen terminal binası yetersiz olduğundan devletin yaptığı bu yatırımdan istenen verim alınamıyordu. Yetersiz terminal binası yüzünden hizmet verilen yolcu sayısında anlamlı bir artış olmamıştı.

‘Terminal inşaatını yetiştiremeyiz’

Hükümet bunun üzerine Malezyalı şirkete “Biz kamu olarak kendi paramızla ikinci pisti yaptık, paranız cebinizde kaldı. Siz de buna karşılık ikinci terminal binasını yapın” demişti. Ancak Malezyalılar işletme sözleşmelerinin sona ereceği 2034 yılına kadar ikinci terminal binasını yetiştiremeyeceklerini söyleyince yüzde 50 hisseye sahip olacak bir Türk ortak almaları istenmişti.

IC Holding ise bu gelişmelerin ardından başlayan görüşmeler sonucu ortaklıkla tamamlanacağı öngörülen bir stratejik işbirliği anlaşmasına imza atmış ve CEO olarak kendi yöneticisini göreve getirmişti. Ancak yaklaşık 6 ayda havalimanı operasyonlarında nispi bir iyileşme görülmesine rağmen taraflar devam eden görüşmelerde fiyat konusunda birbirlerine yaklaşmamışlar ve ortaklık hayata geçirilememişti.

Ersoy ‘Ülkeme dönmekten mutluyum” demişti

Haziran 2024’te göreve getirilen Ersoy, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na büyüme planları yapılan önemli bir dönemde CEO olarak liderlik edecek olmaktan heyecan duyduğunu belirtmişti.

24 yıllık havalimanı işletmeciliği kariyerinin son 18 yılını yurt dışında (Gürcistan, Kuzey Makedonya ve Kazakistan) geçiren Ersoy 2017’den bu yana sırasıyla TAV Havalimanları Holding bünyesindeki Tiflis, Batum, Üsküp, Ohrid ve Almatı havalimanlarında CEO’luk yapmıştı. Ersoy, Sabiha Gökçen Uİluslararası Havalimanı’na  CEO olduktan sonra  şu açıklamayı yapmıştı:

“18 yıl sonra çok güzel bir vesileyle ülkeme dönerek hizmet verecek olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. İSG gibi sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada tanınan bir havalimanının parçası olmaktan, burayı başarıyla yöneten MAHB ekibine katılmaktan dolayı gururlu ve bir o kadar da heyecanlıyım. İSG’nin havacılık sektöründeki konumunu daha da sağlamlaştırmak ve müşteri memnuniyetini daha da yukarı seviyelere taşımak için çalışacağız”.

Turizm sezonu hareketlenince Sabiha Gökçen'den yolcu rekoru geldiTurizm sezonu hareketlenince Sabiha Gökçen’den yolcu rekoru geldi

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.