Hatayspor’da saat 04.17! Bir maçtan ötesi…
Sanayi Üretim Endeksi şubatta bir önceki aya göre yüzde 3,2 oranında arttı. Yıllık bazda artış ise geçen yılki depremlerin baz etkisi nedeniyle yüzde 11,5 oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Sanayi Üretim Endeksi Şubat 2024 verileri sanayi üretiminin iş dünyasının kredi maliyetlerinin yüksekliği, krediye ulaşamama ve dış pazarlardaki sıkıntılara ilişkin yakınmalarına rağmen pek de kötü olmadığını gösteriyor. Yıllık bazda ise geçen yılki depremlerin baz etkisi nedeniyle sanayi üretim endeksinde çok yüksek bir artış var.
TÜİK’e göre sanayi üretimi 2024 Şubat’ında bir önceki aya göre yüzde 3,2 gibi fena sayılmayacak bir oranda arttı. İSO Türkiye İmalat PMI Şubat 2024 Raporu da son sekiz ayda ilk kez faaliyet koşullarında iyileşmeye işaret etmiş, firmaların satın alma faaliyetlerini artırmalarına rağmen, personel yetersizliği ve hammadde temininde yaşanan zorluklar nedeniyle istihdam ve girdi stoklarında azalma olduğunu ortaya koymuştu.
Bünyesinde genelde KOBİ statüsündeki şirketleri barındıran MÜSİAD’ın yayınladığı Satınalma Müdürleri Endeksi Şubat 2024 Raporu’nda ise mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 0,7 puan ivme kaybederek 50,6 puanla referans değerin hemen üzerinde gerçekleştiği belirtiliyordu. Raporda söz konusu gelişmede Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksinin önceki aya göre 4,3 puan azalarak 49,9 puana gerilemesinin etkili olduğu vurgulanıyordu. MÜSİAD’a göre sanayi sektöründen gözlenen azalışta yeni siparişlerin sert bir şekilde gerilemesiyle üretimde kaydedilen daralma etkili olmuştu.
Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2024 yılı Şubat ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 3,2 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 3,8, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi 0,3 arttı.
Sanayi Üretim Endeksi, Şubat 2024 verileriyle ilgili en çarpıcı gelişme de yıllık bazdaki artış da görüldü. Sanayi üretimi şubat ayında yüzde 11,5 büyüdü. Bu oran son 2 yılın en yüksek artışı. Beklenti artışın yüzde 8,1 olarak gerçekleşeceğiydi. Ancak veriye bakıp hemen sevinmenin gereği yok. Çünkü baz etkisi, burada da ekonomiye yeni başlayanlar için aldatıcı bir tablo yaratıyor. Geçen yıl şubat ayında Türkiye maliyeti 100 milyar doları geçen bir deprem felaketi yaşamış ve sanayi üretimi şubatta bir önceki aya göre yüzde 8,8 oranında düşmüştü.
Sanayinin alt sektörleri (2021=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2024 yılı Şubat ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,8, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde11,9, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 7,7 arttığı görülüyor.