Yapay zekâ sayesinde yunusları dinlediler
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç düzensiz göçmenlerin ülke kaynaklarını tüketip iç güvenliği ve demografik yapıyı tehdit ettiğini belirtirken kısıtlama ve Göç Bakanlığı kurulması gerektiğini söyledi.
Bugüne kadar göçmen işçi olmadan üretimin devam etmesinin zor olduğu açıklamalarıyla gündeme gelen iş dünyasının bu tutumunu değiştirmeye başladığı gözleniyor. ASO’nun Meslek Komiteleri toplantısında konuşan Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç üretime katkı sağlamayan niteliksiz göçmenlerin ülke kaynaklarını tükettiğini, iç güvenlik ve demografik yapıyı tehdit eder hale geldiğini söyledi. Ardıç “Ülkemizin bugün ihtiyaç duyduğu ve orta vadede ihtiyaç duyacağı öngörülen hedef alanlarda, sektörlerde, mesleklerde ve bölgelerde nitelikli göçmenlere öncelik vermesi, niteliksiz göçmen kabullerini ise sınırlandırması gerekmekte” dedi.
Düzensiz ve yoğun göçün kontrol altına alınarak engellenmesini isteyen Ardıç şöyle konuştu: “Zira bu tip göçler çok büyük ölçüde vasıfsız kimselerden oluşmakta. Bu durum reel sektörün nitelikli personel ihtiyacını karşılamadığı gibi ülkemize altyapı, barınma, ulaştırma, eğitim, sağlık, istihdam, sosyal güvenlik, iç güvenlik ve benzeri alanlarda artan maliyetler yüklemekte. En önemlisi de ülkemizin demografik yapısını bozmakta.” Seyit Ardıç düzensiz göç sorununun göç idaresi ile idare edilmekten vazgeçilmesi gerektiğini belirtirken “İvedi şekilde Göç Bakanlığı kurulmalı. Ülke ihtiyaçlarına göre tasarlanacak bir ‘nitelikli göç yasası’ ülkemiz için faydalı olacaktır” diye konuştu.
Ardıç Türkiye’de dijitalleşmenin sıklıkla konuşulduğunu ancak konuşmaktan daha fazlasının yapılamadığını söyleyerek “Türkiye 2023 Dünya Dijital Rekabet Gücü sıralamasında 64 ülke arasında 53’üncü oldu. 2020 yılında 63 ülke arasında 44’üncü sıradaydık. İlerlememiz gereken bir alanda maalesef üç yılda dokuz sıra daha geriye düştük. Endüstri 4.0 ve Toplum 5.0 kavramlarından sıkça söz ediyoruz. Fakat üretim süreçlerinde kullanamıyoruz. Türkiye makineler arası iletişim, yapay zeka, büyük veri, akıllı sensörler, eklemeli imalat ve nesnelerin interneti gibi anahtar teknolojilerin geliştirilmesi ve kullanımında Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü OECD’deki en düşükler arasında” dedi.