CHP, İzmir’de Tunç Soyer’i aday yapmadı, Cemil Tugay’la yarışacak
Seçimden sonra borsa ve faizden elde edilen vergi avantajlarının azaltılabileceğini ve kripto paraya vergi gelebileceğini söyleyen Prof. Dr. Batı'nın bir diğer öngörüsü ise gayrimenkulde gerçek kazançlar üzerinden vergilendirmeye geçilmesi.
Seçimden sonra ekonomiyle ilgili özellikle sosyal medyada sık sık gündeme getirilen kâbus senaryosu öngörülerinin doğru olup olmadığını analiz etmek üzere yola çıktığımız yazı dizimizin sonuna geldik. Özetlersek, ekonomistler haziran ayından bu yana yeni ekonomi yönetimiyle birlikte uygulanmaya başlayan sıkı para politikasından taviz verilmeyeceğine, söylendiği gibi döviz kurlarında zıplama olmayacağına, faizde indirime geçilmeden önce 2,5 puanlık sembolik bir artış yapılabileceğine, geliri giderine yetmeyen vatandaşların yoğun olarak başvurduğu kredi kartına getirilmesi muhtemel taksit ve limit azaltma, faizi yükseltme gibi düzenlemelerin acıtıcı boyutta olmaması gerektiğine, başta doğalgaz ve enerji hizmetleri olmak üzere ertelenen zamların gündeme gelebileceğine, seçim nedeniyle bütçedeki deliği kapatmak için bazı vergilerin devreye alınabileceğine dikkat çekiyor.
Yazı dizimizin son konuğu olan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mali Hukuk Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Batı da seçimden sonra bazı sürpriz vergilerin gelebileceğini söylüyor. Uzmanlık alanı olduğu için sadece “Bütçede seçim nedeniyle oluşacak açık nedeniyle yeni vergilerin gelmesi mümkün olabilir mi?” sorumuzu yanıtlamak isteyen Batı özellikle borsa ve faiz dolayısıyla uygulanan vergi avantajlarının kısmen azaltılacağını ve özellikle kripto paralar dahil bazı finansal enstrümanlardan elde edilen gelirlerden vergi alınmaya başlayacağını öngörüyor. Batı gelir vergisi için hayat standardı esasının konuşulduğunu da belirterek getirilme ihtimaline dikkat çekiyor.
Batı’nın gelmesini ihtimal dahilinde gördüğü bir diğer vergi ise gayrimenkul kazançlarıyla ilgili. Batı’ya göre gayrimenkul alım-satım kazançlarında gerçek bedel uygulamasına geçilmesi yani gerçek satış bedelinin ekspertiz raporuyla tespit edilip bunun üzerinden harç ve vergilerin alınması planlanabilir.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in etkin olmayan bazı vergilerdeki istisna ve muafiyetlerin kaldırılmasıyla ilgili Gelir İdaresi Başkanlığı’na talimat verdiğini hatırlatan Batı öncelikle vergi harcama listesinden bazı istisna ve muafiyetlerin daraltılması adına azıcık bir budamanın yapılacağını sandığını belirtiyor ancak bu budamanın sermaye aleyhine çok fazla olacağını düşünmediğini ekliyor.
KDV ve ÖTV gibi dolaylı vergilerin oranının düşürüleceğini pek sanmadığını belirten Batı “Ancak yukarıda açıkladığım yöntemlerle özellikle gelir vergisinin payının artırılarak dolaysız vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki payının artırılması planlanacak diye tahmin ediyorum. Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin bir daha getirilmesine pek ihtimal vermiyorum” diyor.