Şimşek: Kur korumalı mevduat 2024’te sonlanacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek ekonomik programın olumlu sonuçlarını yeni yılda da almaya devam edeceklerini belirterek '2024 enflasyonda düşüşün başladığı, rezerv yeterliliğinin daha da arttığı, kur korumalı sistemin son bulduğu yıl olacak' dedi.

Ekonomi 31 Aralık 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
2023'te kaynak bulmak için başta Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) olmak üzere ayak basmadık ülke bırakmayan Şimşek (soldan ikinci) 2024'ten umutlu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 2024 yılında programlarını kararlılıkla uygulamaya devam edeceklerini ve olumlu sonuçları yeni yılda almaya devam edeceklerini belirtti. Şimşek yaptığı açıklamada 2024’te enflasyonda düşüşlerin başlayacağını ve KKM’nin sonlanacağını belirtti.

Bakan Şimşek X hesabından 2024 yılına ilişkin beklentilerini paylaştı.

Şimşek yine umut verdi: Enflasyonu kalıcı olarak düşüreceğizŞimşek yine umut verdi: Enflasyonu kalıcı olarak düşüreceğiz

Şimşek uyguladıkları programın olumlu sonuçlarını yeni yılda da almaya devam edeceklerini belirterek “2024 yılı, yıllık enflasyonda düşüşün başladığı, rezerv yeterliliğinin daha da arttığı, kur korumalı sistemin sonlandığı, cari açıkta kalıcı iyileşmenin başladığı, bütçe disiplininin tesis edildiği, sürdürülebilir yüksek büyümenin temellerinin güçlendiği bir yıl olacaktır. Daha müreffeh bir Türkiye için programımızı kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz” dedi.

Açlık sınırı ve Mehmet Şimşek'in kredi kartı söylemiAçlık sınırı ve Mehmet Şimşek’in kredi kartı söylemi

KKM’de son durum ne?

Ekonomi yönetimi 2021 yılının sonlarında devreye alınan ve dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati tarafından yerlere göklere sığdırılamayan kur korumalı mevduat (KKM) uygulamasından çıkış için ardı ardına önlem alıyor.

Merkez Bankası’ndan bankalara geçen hafta gönderiler yazıya göre  1 Ocak 2024’ten itibaren TL dönüşümlü yeni KKM hesabı açılamayacak, mevcut TL dönüşümlü KKM hesapları ise vade sonunda yenilenmeyecek. Döviz dönüşümlü KKM’de ise yeni hesap açılışları ve vade sonunda yenileme devam edecek.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)  verilerine göre KKM 3 trilyon 4 milyar TL ile rekora ulaştıktan sonra ardı ardına alınan önlemler sonucunda 22 Aralık itibarıyla 2 trilyon 650 milyar TL  seviyesine geriledi. KKM’nin para birimi dağılımına ilişkin bir veri bulunmasa da büyük bölümünü dövizden dönüşümlü mevduattan oluşuyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.