Şirketlerin net döviz açığı martta 3 milyar dolar arttı
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, ihracat bedellerinin TCMB'ye satış yükümlülüğü oranının yüzde 40'tan yüzde 30'a düşürülmesi kararıyla ilgili olarak 'Piyasaların daha etkin çalışmasına yönelik sadeleştirme adımlarımız sürecek' dedi.
Merkez Bankası’nın (TCMB), ihracat bedellerinin ve döviz kazandırıcı hizmet gelirlerinin TCMB’ye satış yükümlülüğü oranlarını yüzde 40’tan yüzde 30’a düşürme kararına ilişkin Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten açıklama geldi. Şimşek, X hesabından yaptığı açıklamada “Makro finansal istikrarın ve rezervlerin güçlenmesi ile makro ihtiyati çerçevede sadeleşme adımlarına devam ediyoruz” dedi.
Reeskont kredisi kullanan ihracatçılar için yüzde 70 olan TCMB’ye döviz satış yükümlülüğünü 2023 Kasım ayında yüzde 40’a düşürdüklerini hatırlatan Şimşek, dünkü yeni düzenleme ile tüm ihracat bedellerinin ve döviz kazandırıcı hizmet gelirlerinin satış yükümlülüğünü yüzde 40’tan yüzde 30’a indirdiklerini, piyasalarının daha etkin çalışmasına yönelik sadeleştirme adımlarının süreceğini belirtti.
TCMB 2022’de devreye aldığı önlemlerle ihracatçıların döviz gelirlerinin yüzde 40’ını rezervine katıyordu. Türkiye yılda 250 milyar dolarlık ihracat yapıyor ve bu adım 12 ayda düzenli 100 milyar dolarlık rezerv kazanımı anlamına geliyordu.
TCMB Başkanı Fatih Karahan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerinin soruları üzerine ihracatçıların elde ettiği dövizin yüzde 40’ının alınması uygulamasının devam edeceğini ancak rezervler güçlendikçe oran konusunda değerlendirme yapabileceklerini hafta başında söylemişti.