Şimşek: Kayıtdışı olanlar, özellikle çok kazananlar; Maliye mutlaka kapınızı çalacak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek en büyük tutku ile üzerine gidecekleri konunun kayıt dışılık olduğunu belirterek 'Bizim bütçeyi düzeltmemiz lazım. Özellikle kayıtdışı olanlar, özellikle çok kazananlar, Maliye mutlaka kapınızı çalacak' dedi.

Ekonomi 6 Ağustos 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuya ilişkin değerlendirmesinde, vergi suçunu oluşturan kaçakçılık fiillerini işleyenlerle ilgili yeni çalışma yürüttüklerini belirtti

A Haber- A Para ortak yayınında yaptığı açıklamada Maliye’nin denetimlerinin her alanda süreceğini söyleyen Hazine ve Maliye Bakanı Maliye Şimşek, kayıtdışıyla mücadelenin artacağını vurgulayarak “Özellikle çok kazananlar, Maliye mutlaka kapınızı çalacak” dedi.  Bakan Mehmet Şimşek’in açıklamalarından konuya ilişkin öne çıkan başlıklar şunlar:

Maliye denetimleri yoğunlaşarak artarak her sektörde devam edecek.

Bizim kayıt dışılık ile mücadeleden başka çaremiz yok, vergi oranlarında artış yerine kayıt dışılık ile mücadelede dozu artıracağız, çok kazanandan ve kayıt dışı olandan vergi almak için elimizden geleni yapacağız. Hedef vergide adalet ve etkinlik, kayıt dışılık en büyük adaletsizliktir.

Kayıt dışılık düşük verimlilik, düşük ölçek, itibarsızlık, haksız rekabet demek, en büyük tutku ile üzerine gideceğimiz konu kayıt dışılık, bizim bütçeyi düzeltmemiz lazım. Özellikle kayıtdışı olanlar, özellikle çok kazananlar, Maliye mutlaka kapınızı çalacak.

‘Öncelik enflasyonla mücadele’

Hazine ve Maliye Bakanı Maliye Şimşek geçen sene eylül ayı başında paylaştıkları  reform ve istikrar programının en büyük önceliğinin milleti hayat pahalılığı belasından kurtarmak olduğunu söyledi. Enflasyonu çok kötü bir vergi olarak gördüklerini söyleyen Mehmet Şimşek şöyle konuştu:
“Bizim programımızın özü dezenflasyon, yani enflasyonu kalıcı şekilde tek haneye düşürmek. Geçiş dönemini haziranda bitirdik, haziran itibarıyla da yıllık enflasyon düşmeye başladı, temmuzdaki düşüş oldukça güçlü bir düşüş, bu ağustosta da devam edecek. Enflasyon dozu aynı olmamakla birlikte önümüzdeki aylarda da devam edecek.
Mayısta enflasyon yüzde 75’in biraz üzerinde zirveyi buldu, temmuzda yüzde 62 civarına indi, beklentilere değer veriyoruz ancak performansımız ile hedeflerimiz arasındaki fark azaldıkça, hedeflerimize yakınsadıkça beklentilerin de yakınsama ihtimali yüksek.”

‘Enflasyonda çektiğimiz sıkıntılara değecek’

Türkiye’nin enflasyon konusuda ilk rahatlamayı 2025’te göreceğini söyleyen Şimşek “Enflasyonu düşürmede çok kararlıyız, milletimizin şu anda karşı karşıya olduğu sıkıntıları gidereceğiz, 2025’te ilk rahatlamayı göreceğiz. 2025 dezenflasyon yılı olacak, dolayısıyla milletimiz sonuçlarını görecek, çektiğimiz sıkıntılara değecek. ” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’in öne çıkan görüşleri şöyle:

-Süreç zorlu geçecek dedik, çünkü dezenflasyon programı kolay değil ve zaman alıyor.

-Enflasyon düşecek, çünkü para, maliye ve gelirler politikaları ona göre tasarlandı, zamana ve sabra ihtiyacımız var.

-TCMB’nin enflasyon hedef patikası var, bir bant var, öngörülebilirlik çok yüksek olmadığı için nokta tahmin yerine aralık tahminde bulunuluyor. 2024 için hedef bandın üst kısmı yüzde 42, şu an itibarıyla enflasyondaki gidişatın öngörülerimizle uyumlu olduğumuzu, yüzde 40 ile yılı kapatacağımıza inanıyoruz.

-Ekim’de 24 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentisi yüzde 25’ti bugün yüzde 19 civarında. Program çalıştıkça, başarılı oldukça ve sonuç verdikçe kredibilite ve beklentiler iyileşiyor.

‘Küresel piyasalardaki çalkantı geçici bir panik atağa benziyor’

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in küresel piyasalarda dün yaşanan gelişmeleri yorumlayarak başladığı açıklamalarında öne çıkan başlıklar şu şekilde:

“Küresel piyasalardaki çalkantı geçici bir panik atağa benziyor.  Çalkantı Japonya’da başladı. Neden? Çünkü Japon yeni ile borçlanmak çok ucuz. Borç alıp dolara çevirip Amerikan hissesi almak çok rağbet görüyor. Japonya’da yenin dolara karşı değerlenmesi sebep oldu.

Küresel büyümede yavaşlama olursa risk iştahını ve bizi olumsuz etkiler, ancak beraberinde petrol ve emtia fiyatlarında aşağı hareket getirir, dolayısıyla petroldeki düşüş bizi cari açık ve enflasyon kanalı ile olumlu etkiler.

Piyasalar Fed’in çok daha fazla ve hızlı faiz indireceğini fiyatlamaya başladı, dolayısıyla küresel finansal koşulların da gelişmeler ışığında gevşemesi yine Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin lehine, çünkü fon akışını etkileyebilir. Bizim hikayemiz var, olumsuz koşullarda daha az etkileniriz.”

Piyasanın bizim varlıklarımızı fiyatlarken bir takım değerlendirmeler yapıyorlar, mevcut kredi notunun bir kademe üzerinde değerlendirme yapıyorlar, “yatırım yapılabilir ülke” statüsü zaman alıyor.

Bütçe disiplini artık DNA’mızda var. Bizde enflasyon çok yüksek, enflasyonu düşürmemiz lazım, cari açık tarihi olarak yüksek, kalıcı bir şekilde sürdürülebilir bir noktaya çekmemiz lazım, bu da yapısal reform gerektiriyor.

Cari açık ve enflasyonu kalıcı şekilde düşürürsek piyasalar bizi “yatırım yapılabilir ülke” olarak fiyatlar, kredi kuruluşları da bunu takip eder.

Doğrudan yatırımların canlanması biraz zaman alıyor, programı uygulayarak doğrudan yatırımlar için önemli bir cazibe yeri haline geldi, Türkiye büyük bir ekonomi.”

‘OVP’de enflasyon hedeflerini değiştirmeyeceğiz’

Şimşek sonbaharda yenilenecek Orta Vadeli Program (OVP) ile ilgili olara da “OVP 3 yıllık bir program, her sene yenileniyor, çünkü her sene bizim özel sektör için rehber, kamu için bağlayıcı bir yol haritası hazırlamamız lazım. OVP, makro finansal istikrarı sağlayacak adımlar içeriyor” dedi. OVP’de enflasyon hedefinin değişmeyeceğini belirten Şimşek şunları söyledi:

“Enflasyon ile ilgili tereddüdümüz yok, çünkü en büyük önceliğimiz enflasyonu aşağı çekip dar gelirli kesimleri, asgari ücretlimizi, emeklimizi, memurumuzu, toplumun tüm kesimlerini enflasyon sıkıntısından kurtarmak, en büyük önceliğimiz bu, geri adım atmayacağız, hedefleri değiştirmeyi düşünmüyoruz, bu konuda kararlıyız.Yılın ikinci yarısında gelir performansımızı yakından takip edeceğiz. Cari açık öngördüğümüzden çok daha iyi bir cari açık olacak.”

‘Rezerv birikimini muazzam şekilde başardık’

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek dünyanın en yüksek faizi ödenerek gerçekleştirilen rezerv birikimininin düzeyinden memnuniyetini şu sözlerle dile getirdi:

“Rezerv birikimi öngördüğümüzden çok daha muazzam şekilde başardık, eksi 60 milyar civarından 24 milyar dolar civarına kadar çıktık, 90 milyar doların üzerinde bir iyileşmeden bahsediyoruz. KKM’den çıkışta da program öngörülerimizden daha iyi durumdayız. Enflasyon hedefine yakınız, başaracağız, hedeflerden önemli bir sapma yok. Ama rehavete kapılamayız, programın henüz başındayız, enflasyon tek haneye düşene kadar asla ve asla rahatlayamayız. Program süreklilik, kararlılık arz ediyor, Cumhurbaşkanımızın kararlılığını ve sabrını çok değerli buluyorum, çünkü çok kesimden baskı var, kararlılığı çok değerli, biz de sonuç alacağız.

Enflasyon temmuzda geleneği bozup yüksek çıktıEnflasyon temmuzda geleneği bozup yüksek çıktı

Piyasa ile hanehalkının enflasyon beklentisi arasında 42 puanlık fark varPiyasa ile hanehalkının enflasyon beklentisi arasında 42 puanlık fark var

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.