Merkez Bankası Başkanı’nın tuhaflıklarla dolu röportajı üzerine
Dünya Bankası-IMF toplantısında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek enflasyonla en yüksek mevduat faizi arasında yaklaşık 11,5 puan fark bulunan Türkiye'de pozitif reel faize yaklaşıldığını söyledi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, pozitif reel faizin enflasyon beklentilerini dizginlemek için olmazsa olmaz bir konumu olduğunu ve Türkiye’nin pozitif reel faize yaklaştığını söyledi. Ancak Türkiye İstatistik Kurumu’na göre (TÜİK) TÜFE’deki değişimin eylülde bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 61,53 olduğu, Dövizden Dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat’tan standart TL mevduat hesaba geçen büyük paralara verilen yıllık faizin de ancak 50-52 arasında değiştiği günümüzde Şimşek’in belirttiği reel pozitif faizden henüz uzak olduğumuz görülüyor. Parasını standart TL mevduat hesabına yatıranlara ise en fazla yüzde 43- 45 faiz veriliyor. Ancak yeni ekonomi yönetiminin politika faizindeki artırımları sonra yükselen mevduat faizi, seçim öncesinin yüzde 14-18’lik getirilerine göre yatırımcı için yine de iyi bir yatırım aracı. Şimşek pozitif reel faiz eşiğine ulaşmak için yapılması gerekenlerin henüz bitmediğini de söyledi. Uzmanlara göre bu açıklama da 26 Ekim’de yapılacak TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından faiz artırımı çıkabileceğini ve bunun da mevduat faizini biraz daha yukarı çekebileceğini gösteriyor.
Fas’ın Marakeş şehrinde düzenlenen Dünya Bankası-IMF toplantısında konuşan Şimşek enflasyon beklentilerini kontrol altına almak için seçimlerin ardından atılan adımları anlattı.
Merkez Bankası (TCMB) Mayıs ayındaki genel seçimlerin ardından 2,150 baz puan artışla yüzde 30’a yükseltti. TCMB önümüzdeki dönemde de sıkılaştırma adımlarına devam edebileceği mesajı da veriyor.
TL’nin temel göstergelerinin sağlam olduğunu ve para biriminin “çekici” göründüğünü de belirten Mehmet Şimşek, yerel seçimlerin genel seçimlerle ayırt etmek gerektiğini, Türkiye’nin politik istikrara sahip beş yıl geçireceğini kaydetti. Şimşek geçmiş ekonomi politikalarını tersine çevirmenin zaman alacağını da sözlerine ekledi.
Şimşek ayrıca, olası bir eurobond ihracı için piyasa şartlarına baktıklarını, büyük olasılıkla yıl sonundan önce bunu gerçekleştirebileceklerini söyledi. IMF, Dünya Bankası toplantıları için Fas’ta yaptığı konuşmanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şimşek, yıl bitmeden ihracın gerçekleşmesini beklediğini de söyledi.
Körfezden Türkiye’ye gelmesi beklenen kaynaklara ilişkin bir soruya ise Şimşek, “müzakerelerin son aşamasındayız” yanıtını verdi. Şimşek 23 Ekim’de başlaması planlanan yeni bir Körfez ziyareti planlıyor.
Abu Dabi, Doha ve Riyad’a gidilmesi planlanırken bu ziyarette Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile 50 milyar dolar olarak daha önce varılan anlaşmanın “ilk somut adımları” gerçekleşecek.
Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, Fas’ın Marakeş kentindeki Dünya Bankası Grubu ve Uluslararası Para Fonu (IMF) Yıllık Toplantıları kapsamında, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell ile bir araya geldi. Görüşme, yaklaşık 40 dakika sürdü. Erkan, Marakeş görüşmeleri kapsamında, Brezilya Merkez Bankası Başkanı Roberto Campos Neto ile de bir araya geldi.
TCMB Başkanı Erkan, Barclays ve Deutsche Bank’ın organize ettiği yatırımcı toplantılarına da katıldı. Erkan’ın Marakeş programı; BlackRock, JP Morgan ve Goldman Sachs yatırımcı toplantıları ile devam ediyor.