Şimşek: Temmuzda aylık enflasyonda geçici etkiler kaynaklı artış bekliyoruz

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek temmuz enflasyonuyla ilgili uyarı yaptı. Şimşek’e göre temmuzda enflasyon artabilir ama dezenflasyon süreci önümüzdeki aylarda daha da belirginleşecek.

Ekonomi 22 Temmuz 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek hazırlanmakta olan tebliği taslaklarını kısa süre içinde görüşe açacaklarını söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) düzenlediği piyasa katılımcıları anketinde enflasyon beklentisinin düştüğünün ortaya çıkmasının ardından temmuz enflasyonuyla ilgili uyarı yaptı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek temmuz ayına ilişkin ‘Piyasa Katılımcıları Anketi’nin yayımlanmasının ardından sosyal medya hesabından değerlendirmede bulundu. Bakan Şimşek “Gerçekleşen yıllık enflasyonun yükselişte olduğu bu dönemde beklentilerin iyileşiyor olması dezenflasyona yönelik politikalarımızın başarılı olacağına yönelik inancı göstermektedir” dedi ve dezenflasyon sürecinin önümüzdeki aylarda daha da belirginleşeceğinin altını çizdi.

Bakan Şimşek sosyal medya paylaşımında şu mesajları verdi:

“Enflasyon beklentileri hedefimize yakınsıyor.

Yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 43’e, 12 ay sonrası yüzde 30’a ve 24 ay sonrası yüzde 19,3’e düştü. OVP’yi açıkladığımızdan beri 12 ay ve 24 ay sonrası enflasyon beklentileri kesintisiz geriledi. Gerçekleşen yıllık enflasyonun yükselişte olduğu bu dönemde beklentilerin iyileşiyor olması dezenflasyona yönelik politikalarımızın başarılı olacağına yönelik inancı göstermektedir. Temmuzda aylık enflasyonda geçici etkiler kaynaklı artış olmasını beklemekle birlikte yıllık enflasyonda belirgin bir düşüş öngörüyoruz. Dezenflasyon süreci önümüzdeki aylarda daha da belirginleşecek.”

Enflasyon beklentisinde hafif iyileşme var

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) düzenlediği piyasa katılımcıları anketinin temmuz verilerine göre 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentisi yüzde 31,79’dan yüzde 30,02’ye geriledi. Ankete göre katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 43,52 iken bu anket döneminde yüzde 42,95 oldu.

24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 20,33 ve yüzde 19,32 olarak gerçekleşti. Ankette TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi bir önceki anket döneminde olduğu gibi bu anket döneminde de yüzde 50 olarak kaydedildi.

Katılımcıların cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 37,75 TL iken bu anket döneminde 37,37 TL oldu. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 41,41 TL iken, bu anket döneminde 41,52 TL olarak gerçekleşti.

Hanehalkı enflasyon beklenti anketi ile ortaya çıkan gerçeklerHanehalkı enflasyon beklenti anketi ile ortaya çıkan gerçekler

Güven ve beklenti endeksleri ne kadar doğruyu söylüyor?Güven ve beklenti endeksleri ne kadar doğruyu söylüyor?

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.