Arjantin’in ‘Deli’si Javier Milei seçimi kazandı
Bloomberg'de yapılan seçim ve piyasa analizlerinde yatırımcıların siyasi belirsizlik nedeniyle borsadan uzak kaldığı belirtilirken bir başka haberde yatırım fonlarının Türk Lirası'nda değer kaybı öngördüğü aktarıldı.
Türkiye 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlere kilitlenirken yatırımcılar da seçim nedeniyle oluşan siyasi belirsizliğin arasında yön bulmaya çalışıyor.
Borsa İstanbul’da işlem hacimleri son 2 hafta içinde üçte bir oranında düştü. ABD’li haber ajansı Bloomberg, 14 Mayıs seçimleri nedeniyle yaşanan belirsizliğin yatırımcıları beklemede tuttuğunu belirtti. Analizde bu seçimlerin hükümetin tartışmalı maliye ve para politikalarını çözme niyetinde olan muhalefetin Erdoğan’la karşı karşıya kaldığı bir oylama olduğu belirtildi.
Borsa İstanbul’da işlem hacmi mart ayında sert gerilerken BIST 100 endeksi de yüzde 8’den fazla değer yitirdi. Böylece endeks pandeminin başlangıcından bu yana en kötü çeyreklik performansını gösterdi. Info Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Tuna Çetinkaya’ya göre, belirsizlik döneminde yatırımcılar işlem yapma konusunda daha dikkatli. Çetinkaya, “Zayıf işlem hacimleri özellikle panik satış zamanlarında daha da artıyor” dedi.
Çetinkaya, BIST 100 endeksinin “psikolojik sınır” olan 5 bin puanın altına inmesi nedeniyle yatırımcıların giderek altın veya yabancı para gibi alternatiflere yöneldiğini söyledi. Bloomberg’de yayınlanan bir başka Türkiye analizinde ise riskten korunma konusunda uzmanlaşan serbest yatırım fonu (hedge fon) şirketlerinin Türkiye ile ilişkili yatırım yapmaktan kaçındığı belirtildi.
Türkiye’nin de içinde olduğu gelişmekte olan ülkelere yönelen yatırım fonları, bundan sonra hangi senaryonun devreye gireceğini kestirmenin zor olduğunu ifade etti. Ayrıca seçim sonuçlarının ne olacağından bağımsız olarak Türk Lirası’nın sonraki dönemde değer kaybetmesinin beklendiği belirtildi.
Londra merkezli yatırım şirketi Carrhae Capital’den baş yatırım yetkilisi Ali Akay, “Türkiye’de Türk Lirası’nın yaklaşan devalüasyonundan başka bir yatırım fırsatı yok” yorumunda bulundu. Londra’daki gelişmekte olan ülkeler yatırım yönetimi şirketi North of South Capital’den Kamil Dimmich, “Risk şu ki, kur kontrolleri ya da ani bir devaülasyon ile karşılaşabilirsiniz. Şu an Türkiye’ye kur etrafındaki riskler dolayısıyla direkt girmiş değiliz” dedi.
Helm Yatırım Ortaklığı’nın partnerlerinden Rejat Suri ise “daha öngörülebilir politikaların yatırım atmosferini geliştirebileceğini ve yavaş da olsa yabancı yatırımın geri gelmesini sağlayabileceğini” belirtti. Ancak böyle bir gelişmenin ufukta görünmesine rağmen Suri, siyasi belirsizlikler ve TL’yi bekleyen riskler yüzünden Türkiye piyasasından uzak kaldıklarını aktardı.
Barclays PLC ve TD Securities üçüncü çeyrekte TL’nin yüzde 40 değer kaybedeceğini ve dolar/TL’nin 27’ye çıkmasını beklerken vadeli sözleşmeler de yatırımcıların kim kazanırsa kazansın TL’nin değer kaybetmesini beklediğini gösterdi.
Bank of America (BofA) Securities ise ekonomide dengelenme için dolar/TL kurunun yüzde 15-25 düzeyinde artması gerektiğini ifade etti. Bloomberg HT’de yayınlanan habere göre, BofA’nın Zümrüt İmamoğlu, Merveille Paja, David Hauner ve Mikhail Liluashvili imzalı, 30 Mart tarihli raporunda, gerçekleşen cari denge rakamlarının uzun vadeli normlar ile kıyaslandığı banka modelinin dolar/TL’nin adil değerini 24 seviyesi olarak gösterdiği belirtildi. “Bu, dolar/TL’nin bu seviyenin de üzerine çıkabileceğini gösteriyor çünkü para birimleri sıklıkla adil değerlerinin üzerinde işlem görürler” görüşüne yer verilen raporda şu değerlendirmeler yapıldı:
“Türk Lirası’nın olması gerekenden daha değerli olması nedeniyle döviz kuru beklentilerimizi opsiyonlar yerine forward’lar üzerinden ifade etmeyi tercih ediyoruz. Ortodoks politikalara dönülürse ve politika faizi yüzde 50’ye çıkarsa, 10 yıllık tahvil getirisinin, bizim hesapladığımız adil değeri olan yüzde 28’i aşarak, yüzde 29-yüzde 30’da tepe yapacağını düşünüyoruz. Seçimi kim kazanırsa kazansın ekonomide dengelenme için dolar/TL’de yüzde 15-yüzde 25 artış gerektiğini tahmin ediyoruz.”
Erdoğan seçim ekonomisi gazına tam bastı: Elektriğe ve doğalgaza indirim geliyor