Son 20 yılda mutlulukta en çok ‘irtifa kaybeden’ üniversite mezunları oldu

TÜİK'in yaşam memnuniyeti araştırmasına göre toplumun tüm kesimleri Türkiye'nin çağ atlamadığı 20 yıl önce daha mutluymuş. Veriler söz konusu süredeki bütün olumlu gelişmelere rağmen mutluluk düzeyinin 20 yıl öncesini yakalayamadığını gösteriyor.

Ekonomi 20 Şubat 2024
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Yüzde 50’si öğrencilik yıllarında iş hayatına yönelik herhangi bir eğitime, kulüp faaliyetine veya kariyer odaklı bir etkinliğe katılmayan gençlerin yüzde 25'i mezun olduktan ortalama 15 ay sonra bile hiç iş mülakatına girmiyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yaşam memnuniyeti araştırmasına göre 2022 yılında mutlu olanların oranı artar, mutsuz olanların oranı azalırken, son 20 yıllık sürece bakıldığında bambaşka bir tabloyla karşılaşılıyor.

Gelir dağılımı daha da bozuldu: En zengin yüzde 20 bütün gelirin yarısını alıyorGelir dağılımı daha da bozuldu: En zengin yüzde 20 bütün gelirin yarısını alıyor

Merkez Bankası eski Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara’nın TÜİK verilerinden yaptığı derlemeye göre son 20 yılda bütün toplum kesimlerinin mutluluğu azaldı. Prof. Dr. Kara söz konusu dönemde mutlulukta en çok “irtifa kaybedenlerin” ise yüksek öğrenimliler olduğunu belirterek şu paylaşımı yaptı:

Gençlerin özellikle yüksek öğrenimli gençlerin iş bulmada karşılaştıkları sorunlar, genel işsizlik oranına göre neredeyse bir kat artarak yüzde 15,5’e ulaşan genç işsizlik oranı mutsuzluğun neden en çok bu kesimde arttığını gösteriyor. Ancak bu konudaki en rahatsız edici görüntülerden biri kendisini 2016 yılından önce ilkokul ve altı eğitim düzeyindeki bireylerden daha mutlu hisseden üniversite mezunlarında durumun değişmiş olması.

TÜİK'e göre parasız da saadet oluyormuşTÜİK’e göre parasız da saadet oluyormuş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.