Nebati ‘kayıp balık’ olmayı benimsedi: Nemo gibi köpekbalıklarıyla uğraşıyoruz
Uluslararası derecelendirme kuruluşu S&P Global tarafından yayımlanan bir raporda analistler, Türk bankalarına yönelik endişelerini dile getirdi. Yayımlanan raporda özellikle Türkiye'de bankaların belirsiz ve bozuk finansal koşullar sebebiyle savunmasız olduğu görüşü dikkat çekti.
Büyük merkez bankaları parasal sıkılaşmaya devam ettikçe finansman koşullarının da sıkılaştığını, zayıf likidite ve artan maliyetlerin özellikle gelişmekte olan ekonomileri etkilediğini belirten kredi derecelendirme kuruluşu S&P yayınladığı raporda özellikle Mısır, Endonezya, Katar, Tunus ve Türkiye’nin küresel likidite değişikliklerine karşı potansiyel olarak kırılgan ekonomiler olduğunu belirtti.
S&P analistleri tüm dünyada piyasaları inceledikleri “Credit Conditions” adlı raporda “Türk bankalarının artan risk iştahsızlığına, küresel likidite azalmasına ve yüksek finansman şartlarına karşı kırılgan olduklarını değerlendiriyoruz” ifadelerine yer verdi.
S&P’nin temel durum senaryosuna göre Türk bankaları dış finansmana erişimlerini sürdürecek, ancak ülkenin ödemeler dengesi kaynaklı risklere sahip olması nedeniyle kredi yenileme oranlarında ılımlı bir düşüş olacak.
Analistler raporda “Türk bankalarının, olumsuz piyasa duyarlılığına, artan riskten kaçınmaya, küresel likiditedeki düşüşlere ve yüksek finansman maliyetlerine karşı özellikle savunmasız olduğunu düşünüyoruz.” diyerek şu görüşlere yer verdi:
“Türk bankaları son yıllarda biriken ve aralarında artan emlak fiyatları, yüksek enflasyonist ortamda uygulanan genişleyici parasal politikası gibi ekonomik dengesizliklerden belirgin şekilde etkilenme riskiyle karşı karşıyadır. Buna ilave olarak son birkaç yılda ülkede aşırı derecede kredi büyümesi oldu. Konut fiyatlarındaki yükseliş, bilançolarda teminat olarak tutulan gayrimenkulleri değerlendirip bankaların varlık kalitesine yardımcı olmakla birlikte keskin bir düzeltme olasılığını artırmaktadır. Bize göre konut fiyatlarındaki keskin düşüş bankacılık sisteminde kredi zararlarını das belirgin şekilde arttıracaktır.”
Raporda Türk Lirası’nın gelişmiş ülkelerdeki yüksek faiz oranları ve içerideki sorunlar nedeniyle güçsüz kalmaya devam edeceği, bunun da Türkiye’nin yabancı para cinsinden hala yüksek borçluluğu bulunan şirketlerinin kredibilitesini aşındıracağı görüşüne de yer veriliyor.
Bankaların kredi zararlarının bu yıl 2022’deki yüzde 2,8 seviyesinden yüzde 3,2’ye yükseleceğinin belirtildiği raporda bankaların sorunlu kredilerinin bilançolarda görünenden yüksek olabileceğini akıllara getiren bir vurgu yapılıyor. S& P analistleri, 2022 sonunda yüzde 2,2 olan sorunlu kredi oranının bu yıl yüzde 4-5 aralığına yükselebileceğini ifade ederken Türkiye’de batık kredi oranlarının, yapılandırıldıkları için donuk olarak kabul edilmeyen büyük miktarlarda kredilerden de etkilendiğinin altını çiziyor.