İşsizliği tanımlamadaki kararsızlık ve son oranlar
Tarım Üretici Fiyat Endeksi kasımda yüzde 8,88 ile aylık bazda Nisan 2022'den bu yana en yüksek artışı gösterdi. Kasımda yıllık artış ise yüzde 46,91 oldu.
Kasım ayı tarım Üretici Fiyat Endeksi verileri Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın son aylarda yakındığı “sebze ve meyve fiyatlarının enflasyonu artırıcı etkisi”nin daha uzun süre devam edeceğini gösteriyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kasım ayı tarım ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verilerini açıkladı.
Tarım ÜFE, kasımda bir önceki aya göre yüzde 8,88, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 46,91 arttı. Tarım ÜFE böylece aylık bazda Nisan 2022’den bu yana en yüksek artışı kaydederken yıllık bazda beş ayın zirvesi görülmüş oldu.
Sektörlerde bir önceki aya göre, tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 9,35 artış, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 1,59 artış ve balık ve diğer balıkçılık ürünleri, su ürünleri; balıkçılık için destekleyici hizmetlerde yüzde 1,70 artış oldu.
Ana gruplarda bir önceki aya göre, tek yıllık (uzun ömürlü olmayan) bitkisel ürünlerde yüzde 19,49 artış, çok yıllık (uzun ömürlü) bitkisel ürünlerde yüzde 4,91 artış ve canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 2,93 artış gerçekleşti. Yıllık değişimin en yüksek olduğu alt grup yüzde 263,86 artış ile turunçgiller, aylık değişimin en yüksek olduğu alt grup yüzde 43,95 artış ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular oldu.