Tatil masrafları arttı, Türk halkı bayramı evde geçirecek

Yol, konaklama ve yeme-içme masraflarının geçen yıla göre daha fazla yükselmesi nedeniyle bu yıl Kurban Bayramı’nı evde geçireceklerin oranının yüzde 71,4 olması bekleniyor. Tatile çıkacağını söyleyenlerin oranı ise yüzde 4.2.

Ekonomi 13 Haziran 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Bu katılımcıların yüzde 71,4’ü Kurban Bayramı’nı evinde karşılayacak. Yüzde 24,3’ü aile veya akraba ziyaretine gitmeyi planlıyor.

Kurban Bayram tatili bu yıl perşembe ve cuma günüyle birleştirilerek dokuz güne çıkarıldı. Ancak Türkiye genelinde 2 bin 503 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmaya göre katılımcıların yüzde 71,4’ü Kurban Bayramı’nı evinde karşılayacak. Yüzde 24,3’ü aile veya akraba ziyaretine gitmeyi planlarken tatile gideceğini belirtenler yüzde 4,2.yüzde. Tatile çıkanların 2,4’ü yurtiçine, yüzde 1,8’i ise yurtdışı tatiline çıkacağını söylüyor. Kadınların yüzde 3’ü tatil planını yurtdışından, erkeklerin ise yüzde 3,7’si yurtiçinden yana yapıyor. Bayramda tatile gideceğini belirtenlerde en yüksek oran yüzde 6,9 ile 35-54 yaş aralığında.

Kadınların evde geçirme oranı yüzde 75,7

Cinsiyet dağılımlarına bakıldığında kadınların yüzde 75,7’si Kurban Bayramı’nı kendi evinde geçireceğini belirtirken bu oranın erkeklerdeki karşılığı yüzde 67. Bayramda aile veya akraba ziyaretine gitmeyi planladığını ifade edenlere bakıldığında kadınların oranı yüzde 20,1 olarak belirleniyor ve erkeklerde oran yüzde 28,7’ye kadar yükseliyor.
Kadınların yüzde 4,2’si, erkeklerin de yüzde 4,3’ü bayramı tatilde geçireceğini söylüyor. Araştırmada erkeklerin yalnızca 0,6’sı yurtdışına gideceğini ifade ederken kadınlarda bu oran yüzde 3 olarak araştırmaya yansıyor. Bayram tatilini yurtiçinde geçireceğini söyleyenlerde ise durum şu şekilde: Kadınlar yüzde 1,2; erkekler yüzde 3,7.

En çok 35-54 yaş grubu tatile çıkıyor

Yurtdışı ve yurtiçi tatil seçenekleri birlikte ele alındığında ilk sırada yüzde 6,9 ile 35-54 yaş aralığındaki katılımcılar yer alıyor. 18-34 yaş aralığındaki gençlerin yüzde 3,3’ü, 55 yaş ve üzerindekilerin ise yüzde 1,7’si bayramı tatilde geçirmeyi planlıyor. Tatil tercihini yurtdışından yapacaklarda ilk sırayı yüzde 4,3 ile 35-54 yaş grubu alıyor. Tatilini yurtiçinde yapmayı tercih edenlerde ise en yüksek katılım yüzde 2,9 ile 18-34 yaş grubundaki gençlerde. 55 yaş ve üstündekilerin yüzde 79’u bayramı evinde geçireceğini söylerken yüzde 19,3’ü aile veya akraba ziyaretinde olacağını belirtiyor. 35-54 yaş grubundaki katılımcıların yüzde 70,5’i de bayramı evde karşılamayı planlıyor ve yüzde 22,6’sı aile/akraba ziyaretlerinde bulunacağını ifade ediyor. Bayramı evinde karşılayacağını söyleyenlerin yaş dağılımlarına bakıldığında en düşük yüzde 66,6 ile 18-34 yaş grubu. 18-34 yaş aralığındaki gençler yüzde 30,1 ile diğer yaş gruplarına göre daha çok aile veya akraba ziyareti yapmayı planlıyor.

Çalışanların yüzde 61’i bayramı evde geçirecek

Dijital istihdam platformu Eleman.net’in düzenlediği Kurban Bayramı anketi de çalışanların tatildeki tercihlerini ve maddi yaklaşımlarını ortaya koydu. Ankete göre çalışanların yüzde 61’i bayram tatilini evde geçirecek. Bayram harcamalarının geçen yıla oranla değişimine ise çalışanların yüzde 79’u “Önceki Kurban Bayramı’na göre gelirimden daha fazla pay ayırmam gerekti” cevabı verdi. Tatilin en masraflı yanı da yol giderleri.

En çok akraba yanına gidiliyor

Aynı soruda memlekete gitme tercihinin oranı yüzde 21, otel, pansiyon vb. gibi tatil seçeneklerine yöneleceklerin oranı ise yüzde 7 oldu. Bayramı evde geçirecek çalışanlar güvenlik, eğitim, gıda, hizmet ve perakende sektörlerinden oluşurken; otel, pansiyon gibi tatil seçeneklerini sırasıyla tekstil, otomotiv, sağlık, elektrik ve elektronik, bilişim sektörlerindeki çalışanlar tercih etti.

Yol parası fazla bulunuyor

Tatile giden yüzde 7’lik grubun yüzde 36’sı tatilin en yüksek giderinin yol parası olduğunu söyledi. Bunu yüzde 35’le konaklama ve yüzde 29 ile yeme-içme harcamaları takip ediyor. Çalışanların yüzde 71’i aylık gelirinin yarısını bayrama ayırıyor. Aylık gelirinin tamamını bayrama ayıranların oranı yüzde 6 iken, gelirinin yüzde 100’ünden fazlasını ayıranların oranı ise yüzde 9 oldu.

Tatile en fazla bütçeyi beş sektör çalışanları ayırdı

Ankete göre aylık gelirinin yüzde 50’sinden fazlasını bayram için ayıranlar sırasıyla gıda, tekstil, inşaat, ulaşım, güvenlik sektöründe çalışanlar. Aylık gelirinin yüzde 100’ünü ayıran çalışanlar ise otomotiv, enerji, bilgisayar/internet, reklamcılık, sağlık sektörlerinde istihdam ediliyor. Turizm, bankacılık, dış ticaret, üretim, inşaat sektörlerindeki çalışanlar aylık gelirinin yüzde 100’ünden fazlasını bayram tatiline ayırabileceğini belirtti.

Bu Kurban Bayramı geçen yıldan pahalı geçiyor

Eleman.net’in anketindeki “İş yerinizden bayram tatili için ikramiye aldınız mı?” sorusuna çalışanların yüzde 87’si hayır cevabı verdi. Bayram harcamalarının geçen yıla oranla değişimi sorusuna ise çalışanların yüzde 79’u “Önceki Kurban Bayramı’na göre gelirimden daha fazla pay ayırmam gerekti” dedi.

Kurban Bayramı tatili 9 gün olduKurban Bayramı tatili 9 gün oldu

Kurban Bayramı şimdiden sahillere bilet satışlarını artırdıKurban Bayramı şimdiden sahillere bilet satışlarını artırdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.