Kırmızı bültenle aranan baron Marmaris’te tatil yapmış: ‘Nasıl ikamet izni alıyor’
Karavan satışları bu yıl, geceliği 2 bin liradan başlayan otel fiyatları ve 9 günlük Kurban Bayramı'nın da etkisiyle geçen yıla göre dörde katlandı. İkinci el karavan fiyatları 150 bin liradan, sıfır karavanlar ise büyüklüklerine göre 200-400 bin liradan başlıyor.
Geceliği 2 bin liradan başlayan otel fiyatları ve 9 günlük Kurban Bayramı’nın da etkisiyle bu yıl karavan satışları geçen yıla göre dörde katlandı. Karavan İmalatçıları ve Tedarikçileri Derneği (KAİTED) Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Köksal, yüksek otel fiyatlarının tatil maliyetlerini artırdığını ve bazı insanları daha ekonomik ve bağımsız bir konaklama seçeneği aramaya yönlendirdiğini, bu nedenle karavanların cazip bir alternatif olarak ortaya çıktığını söyledi. Bu yıl karavana olan talebin yüzde 300 arttığını belirten Köksal, “Karavanlar, seyahat edenlere daha uygun maliyetli konaklama, seyahat rotalarını özelleştirme ve doğa ile daha yakın temas kurma imkanı sunar. Bu nedenle, yüksek otel fiyatları karavan talebinde artışa yol açabilir” dedi.
Köksal, kiralık karavanların günlük veya haftalık kira ücretlerinin genellikle sezon, talep düzeyi ve karavanın özelliklerine bağlı olarak değiştiğine işaret ederek, şu bilgileri verdi:
“Genel olarak, günlük kira ücretleri 2 bin TL’den başlayıp büyük modellerde 10 bin TL’ye kadar çıkabilir. Marka, model, büyüklük gibi faktörlere bağlı olarak ikinci el karavanların fiyatları 150 bin TL’den, O1 belgeli (750 kiloya kadar) karavanların fiyatı 200 bin TL’den, O2 belgeli (750 kilodan ağır) ruhsata tabi karavanların fiyatı ise 400 bin TL’den başlıyor. Bu fiyat aralıkları genel bir kılavuz niteliğinde ve marka, model gibi unsurlara göre değişebilir.”
Köksal, son yıllarda artışa geçen karavan talebini karşılamak için Türkiye’de çok sayıda üretici firma bulunduğunu söyledi. Bu şirketlerin karavanların tasarımı, imalatı ve montajı konusunda uzman olduğunu dile getiren Köksal, şirketlerin genellikle karavanları özelleştirilebildiğini ve kullanıcının ihtiyaçlarına göre tasarlanmış şekilde üretebildiklerini söyledi.
Köksal, Türkiye’de karavan üretiminin genellikle müşterinin istekleri doğrultusunda özelleştiğini, farklı boyutlarda ve özelliklerde karavanların sunulduğuna dikkati çekerek, özellikle son dönemde artan trend çerçevesinde, tüketicilerin karavan seçerken, firmaların güvenirliğini araştırması gerektiğinin altını çizdi. Kayıt dışı merdiven altı karavan üretiminin, genellikle standartlara ve düzenlemelere uymayan, güvenlik ve kalite açısından sorunlu üretim olduğunu belirten Köksal, şunları kaydetti:
“Bu tür üretimler genellikle yasal düzenlemeleri ve standardizasyon süreçlerini ihlal eder ve kullanıcılara yönelik potansiyel riskler taşıyabilir. Merdiven altı karavan üretimi, kaynakların ve yeteneklerin sınırlı olduğu durumlarda veya düşük maliyetli alternatifler arayan kişiler tarafından tercih edilebilir. Ancak, bu tür üretimlerde güvenlik, kalite, yapısal dayanıklılık ve diğer standartlara uyum konusunda ciddi endişeler olabilir. Karavan üretiminde standartlar, güvenlik önlemleri, yapısal dayanıklılık, elektrik ve gaz tesisatı, yangın güvenliği, iç mekan düzenlemesi, enerji verimliliği ve diğer unsurları kapsar. Yasal olarak tanınan ve uygun standartlara uyan karavan üreticileri, kaliteli ve güvenli ürünler sunarak müşteri memnuniyetini ve güvenini sağlamaktadır. Dolayısıyla, güvenlik ve kalite açısından risklerden kaçınmak ve yasal standartlara uygun bir karavana sahip olmak için lisanslı ve tanınmış bir karavan üreticisinden karavan satın almak önemlidir. Tüketiciler merdiven altı üretilen karavana dikkat etmeli.”