Dönüşümde yeni bir adım: Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kurulacak
BDDK kentsel dönüşüm kapsamındaki riskli konutlar için kredi sınırı muafiyeti getirdi. Böylece riskli tek evini dönüştürmek isteyenler ‘ilk kez ev sahibi oluyor’ kapsamında değerlendirilerek evin değerinin yüzde 90’ına kadar kredi alabilecek.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) kentsel dönüşüm kapsamındaki riskli konutlar için kredi sınırı muafiyeti getirdi. Yeni uygulama kapsamında riskli evini dönüştürmek isteyenler ‘ilk kez ev sahibi oluyor’ gibi değerlendirilerek enerji sınıfına göre evlerinin değerinin yüzde 90’a kadar konut kredisi alabilecek. Eski uygulamada bu ikinci ev kapsamına girdiğinden evin değerinin yüzde 22,5’i kadar kredi kullandırılıyordu.
BDDK’den yapılan açıklamada kurulun internet sitesinde yer alan “Konut Kredilerine İlişkin 24 Ağustos 2023 tarihli 10655 ve 10656 sayılı Kurul Kararlarının Uygulanması Hakkında Kurul Kararı”na ilişkin şu ifadelere yer verildi: “24 Ağustos 2023 tarihli ve 10656 sayılı Kurul kararı kapsamında belirlenen azami kredi tutarının teminat olarak alınan konutun değerine oranı uygulaması ile 24 Ağustos 2023 tarihli ve 10655 sayılı Kurul kararı kapsamında belirlenen yüksek risk ağırlığı uygulanmasında yapılacak konut malikliği durumu değerlendirmesinde, tüketicinin kendisinin, eşinin veya 18 yaş altındaki çocuklarının malik olduğu tek bir konutun bulunması ve bu konutun 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında riskli yapı tespit edilmesi nedeniyle yıkılmış olması veya hakkında yıkım kararı alınması halinde, söz konusu konutun konut malikliği durumu değerlendirmesinde dikkate alınmamasına karar verilmiştir.”
BDDK’nın kararını değerlendiren TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya bu kararla maliğin sahip olduğu tek konutun artık 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun kapsamında riskli yapı olarak tespit edilen veya hakkında yıkım kararı alınması halinde kredi/değer oranı olarak yüzde 75 azaltılması uygulamasına dahil edilmeyeceğini söyledi.
Özellikle deprem bölgesindeki iller ile İstanbul’da bu kapsamda kalan konut sahipleri için uygulamanın oldukça yerinde bir karar olduğunu söyleyen Maya, “Depreme karşı hazırlık kapsamında da bu kararın yerine bir karar olduğunu belirtmek gerekir. 6306 sayılı Kanun kapsamında yıkılıp yeniden yapılacak konutlar için konut değerine ve enerji kimlik belgesine bağlı olarak kredi/değer oranı yüzde 50 ile yüzde 90 arasında değişebilecek” dedi. Maya kararın ikinci kısmı ile bankaların sermaye yeterlilik hesaplarında da bu kapsama giren konutlar için risk ağırlık hesaplarında da konut kredisi kullanacak malikin ilk defa konut sahibi olacak kategorisinde değerlendirileceğini söyledi.