Yapay zeka ve bulut sistemleri enerjiye doymuyor, şimdi de Amazon nükleer santral kuruyor

ABD'de yapay zeka ve veri merkezi işletmecisi teknoloji devleri enerji ihtiyaçlarını karşılamak için bir bir nükleer enerjiye yöneliyor. Microsoft ve Google'dan sonra dün de Amazon küçük modüler reaktör (SMR) anlaşmaları yaptı.

Bilim Teknoloji 17 Ekim 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Teknoloji şirketlerinin nükleere yönelmesi enerji talebindeki hızlı artışla doğrudan ilişkili. Özellikle bulut hizmetleri, yapay zeka ve veri işleme gibi yoğun enerji gerektiren teknolojiler devasa miktarlarda elektrik ihtiyacı duyuyor. Bu durum fosil yakıtlardan uzaklaşma ve daha sürdürülebilir enerji kaynaklarına geçme hedefiyle birleşince nükleer enerji, büyük teknoloji şirketleri için cazip bir seçenek haline geliyor. Büyük tartışma konusu olsa da nükleer enerjinin düşük karbon salınımı şirketlerin karbon nötr hedeflerine ulaşmalarını da kolaylaştırıyor.

SMR (küçük modüler reaktörler) teknolojisi de bu talebi karşılamak için uygun bir çözüm olarak görülüyor. Geleneksel nükleer santrallere kıyasla daha küçük, esnek ve düşük maliyetli olan SMR’ler enerji altyapısına daha hızlı ve daha az riskle entegre edilebiliyor. Ayrıca bu reaktörlerin ‘karbon ayak izi’ de (çevreye verdiği zarar) nispeten daha düşük.

Son senelerde teknoloji şirketleri enerji ihtiyaçlarını karşılamak için bu yeni nesil nükleer teknolojilere yatırım yapıyor.

Geçen ay dünyanın en büyük bulut bilişim işletmecilerinden biri olan Microsoft ile enerji şirketi Constellation arasında elektrik tedariki için 20 yıllık sözleşme yapıldı. Anlaşma kapsamında Microsoft için ABD’de eski bir nükleer santral tekrar faaliyete başlıyor. Ülke tarihinin en kötü nükleer kazasının yaşandığı Three Mile Island adlı santral yapay zekâya enerji sağlayacak. Buna göre yüksek işletme maliyetleri nedeniyle 2019’da kapatılan santralin birinci reaktörü 2028’in başlarında yeniden faaliyete geçecek. Amerikan basını şirketin reaktörü açmak için 1,6 milyar dolar yatırım yapacağını yazdı. Microsoft Başkan Yardımcısı Bobby Hollis nükleer anlaşmanın şirketin karbon nötr hedeflerine ulaşmasına yardımcı olacağını söyledi.

Hafta başında da benzer bir hamle Google’dan gelmişti. Teknoloji devi küçük modüler reaktörlerden (SMR) enerji satın almak için anlaşma imzaladı. Kairos Power ile yapılan anlaşmaya göre Google altı ya da yedi reaktörden toplam 500 megavat güç satın alacak. İlk küçük modüler reaktörün 2030’a kadar devreye alınması planlanıyor. Anlaşmanın finansal detayları ya da bu santrallerin ABD’nin neresine yapılacağı net değil.

Yeni hamle Amazon’dan

Dün de Amazon’dan SMR anlaşmaları geldi. Dünyanın en büyük bulut bilişim şirketi olan Amazon Web Services’in (AWS) nükleer enerji projelerinin geliştirilmesini desteklemek için üç yeni anlaşma imzaladığı duyuruldu.

Bu anlaşmalar arasında birkaç yeni SMR inşa edilmesinin de yer aldığı belirtilen açıklamada Energy Northwest ile olan anlaşmanın dört gelişmiş SMR’nin geliştirilmesini sağlayacağı bildirildi.

Açıklamada reaktörlerin Energy Northwest tarafından inşa edileceği belirtilerek projenin 2030’ların başından itibaren Pasifik Kuzeybatı bölgesinin öngörülen enerji ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olacağı söylendi.

Ayrıca yeni nesil SMR reaktörleri ve yakıtının önde gelen geliştiricilerinden biri olan X-energy’ye yatırım yapılacağı belirtildi.

Açıklamada Dominion Energy ile de mevcut North Anna nükleer santralinin yakınında bir SMR projesinin geliştirilmesini araştırmak için anlaşma imzalandığı ve bunun da Virginia bölgesine en az 300 megavat güç getireceği söylendi.

Amazon daha önce de Pensilvanya’daki Talen Energy nükleer tesisinin yanına bir veri merkezi tesisi kurmak için bir anlaşma imzalamıştı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.