Altının gözü ABD enflasyonunda
Altın fiyatları yükselişini sürdürürken, bundan en çok kazanç sağlayanlardan birisi de TCMB oldu. Emre Akçakmak 1996'dan bu yana ithal edilen altının değerinin sadece bir yılda 100 milyar dolar artarak neredeyse 300 milyar dolara ulaştığını söyledi.
Son günlerde Bitcoin ve altın yükselişini sürdürerek rekor seviyelerden işlem görüyor. Analistler altın ve dijital paranın enflasyon ve faiz oranlarının piyasa için en önemli öncelik olmaya devam ettiği alışılmadık bir makroekonomik ortamdan farklı şekillerde yararlandığını söylüyor. İşte bu ortamdan en kârlı çıkanların başında da son yıllarda bazı merkez bankalarıyla birlikte altın alımını artıran Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) geliyor. Dünya Altın Konseyi (WGC) verilerine göre TCMB dünyada en çok altın satın alan merkez bankalarının başında gelirken döviz rezervlerindeki azalmaya rağmen altın fiyatlarındaki artıştan büyük kazanç sağlamış görünüyor. East Capital Portföy Danışmanı Emre Akçakmak da X hesabından TCMB’nin altın fiyatlarındaki son artışla birlikte önemli bir kazanan olarak ortaya çıktığını belirterek “Altın ithalatı cari açığı artırıp Türk Lirası üzerinde baskı yaratsa da 1996’dan bu yana ithal edilen altının değeri sadece bir yıl içinde 100 milyar dolar artarak neredeyse 300 milyar dolara ulaştı” dedi.
🇹🇷 Turkey emerges as a major winner with the recent surge in #gold prices.
Although importing gold has expanded the current account deficit and put pressure on the Lira, the value of imported gold since 1996 has soared by USD 100bn to almost USD 300bn in only in about one year! pic.twitter.com/vyS3xCe6wI
— Emre Akcakmak (@akcakmak) March 14, 2024
WGC verilerine göre dünyada toplam altın tüketimi merkez bankası alımlarının da desteğiyle geçen yıl yaklaşık yüzde 3 artarak 4.899 tona ulaştı. Bu 2010 yılından bu yana en yüksek rakam. Raporda merkez bankası alımlarının da geçen yıl 1.037 tonluk yıllık net alımla 2022’de kırılan rekorun sadece 45 ton gerisinde kalarak baş döndürücü bir hızda devam ettiği belirtildi. Merkez bankası alımlarının bu yıl da 500 tonu aşması bekleniyor.
WGC verilerine göre 2023 Mart-Mayıs dönemindeki üç ayda nette toplam 158,9 ton altın satan TCMB haziran-kasım dönemindeki 6 ayda nette toplam 94,1 ton altın satın almıştı. Böylece TCMB 2023 Ocak-Kasım döneminde nette 19,3 tonluk altın satışına imza atmıştı. TCMB 2022’de de 147,6 ton altın satın almış ve bu alanda dünya genelinde merkez bankaları arasında ilk sırada yer almıştı. Kasım ayında nette 25 ton altın satın alan TCMB bu alanda yine dünyada ilk sırada yer aldı. TCMB’nin brüt altın rezervi kasım ayı sonu itibariyle 709,2, aralık ayı sonu itibariyle 726,4 ton seviyesinde bulunuyor. TCMB’nin 8 Mart itibariyle toplam rezervler içinde 52 milyar 747 milyon dolarlık altın rezervi var.
Son yıllarda rezervlerinden döviz satarak kurlara müdahale eden TCMB mayıs ayında yapılan genel seçim öncesinde sürpriz bir hamle yaparak altın piyasasına da müdahale etmişti. Yüksek enflasyonun da etkisiyle iç piyasada yüksek seyreden fiziki altın talebinin ithalat yerine TCMB tarafından karşılanmaya başlanmasıyla altın rezervleri seçim öncesinde hızla gerilemişti.
Türkiye’nin altın dahil kıymetli metal ve taş ithalatı 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 45’lik artışla 34 milyar dolara ulaştı. Yüksek enflasyon ortamında ulaşılan bu rakam tüm zamanların zirvesi olarak kayıtlara geçti.
Kasım ayında Polonya Merkez Bankası da nette 18,7 tonluk altın alımıyla dikkat çekti. Polonya’nın ocak-kasım dönemi toplam altın alımı nette 130 tona ulaştı. Çin ise ocak-kasım döneminde toplam 215,9 tonluk altın alımıyla bu alanda dünyada ilk sırada yer aldı.
Bu arada ABD’li yatırım bankası JPMorgan’ın Küresel Emtia Araştırma Başkanı Natasha Kaneva ons altında fiyatın bu yıl 2,500 dolara ulaşmasını bekliyor. Kaneva Bloomberg TV röportajında külçenin cuma günü tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2.195,15 dolara ulaşmasının ardından “2,500 doların bir olasılık olduğuna inanıyoruz. Çünkü piyasa aşırı heyecanlanma eğiliminde” dedi. Kaneva bu fiyat hedefine ulaşmak için “enflasyonda ve iş sayılarında ılımlılığın devam ettiğine ve Fed’in gerçekten kesinti yaptığına dair teyitlere ihtiyacımız var” dedi.
Fed’in uzun süredir beklenen daha gevşek para politikasına yönelmesinin tahvil gibi getiri sağlayan varlıklarla karşılaştırıldığında altının çekiciliğini artırması bekleniyor. Politika yapıcılar borçlanma maliyetlerini düşürmeden önce enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru ilerlediğine dair daha fazla kanıt görmeleri gerektiğini söyledi.