Büyük mükelleflere vergi incelemesi başladı, TOBB ve sanayi odaları ve kuyumcular kızdı

TOBB ve sanayi odaları son dönemde şirketlerin vergi ödemediğine ilişkin paylaşımlara yanıt verdi. Açıklamada "Söz konusu şirketler kayıt dışına kaymadan, vergi mevzuatının hükümlerine uygun şekilde faaliyet göstermektedir" dendi.

Ekonomi 6 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
TOBB ve sanayi odalarından yapılan yazılı açıklamada, vergi ödemediği iddia edilen şirketlerin kayıt dışına kaymadan, vergi mevzuatının hükümlerine uygun şekilde faaliyet gösterdikleri belirtildi.

Türkiye’nin gündemindeki önemli konulardan biri, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın binlerce büyük vergi mükellefi şirkete karşı yürütmekte olduğu vergi incelemeleri. Dün iş dünyanın en büyük çatı kuruluşu olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği TOBB’da bir araya gelen iş dünyası temsilcileri, bu vergi denetimlerinin yapılma ve kamuoyuna yansıma biçimine oldukça sert tepki gösterdi. Benzer bir tepki kuyumculardan da geldi.

Ama aynı gün Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek vergi denetimlerinin süreceğine dair önemli mesajlar verdi, ‘Özellikle kayıtdışı olanlar, özellikle çok kazananlar, Maliye mutlaka kapınızı çalacak’ dedi. Bu konudaki haberimizi buradan okuyabilirsiniz.

Şimşek: Kayıtdışı olanlar, özellikle çok kazananlar; Maliye mutlaka kapınızı çalacakŞimşek: Kayıtdışı olanlar, özellikle çok kazananlar; Maliye mutlaka kapınızı çalacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın pazar günü bu büyük mükelleflerden birine, bir yerli sigara şirketine 6 milyar liralık vergi cezası kestiği haberleri gelmişti. İş dünyası, bakanlığın temmuz ayı sonunda 2 bin 185 büyük mükellefin yüzde 27’sinde inceleme yapıldığını duyurmasından beri tedirgin.

Bu tedirginlikler sonunda dün iş dünyası temsilcileri, yaşadıkları sorunları ve taleplerini görüşmek üzere Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) bir araya geldi. Toplantının ardından TOBB’dan sert bir yazılı açıklama yapıldı.

Dün açıklama yapan tek iş dünyası grubu sanayiciler de değildi. Daha geçen hafta Vergi Denetim Elemanları 700’den fazla kuyumcuya baskın düzenlemiş ve envanter sayımı yapmıştı. Bu baskınlara da Mücevher İhracatçıları Birliği tepki gösterdi. Birliğin başkanı Burak Yakın denetimlerle ilgili olarak ‘Kafalarına göre her dükkânı bastılar. Mesela İstinyepark’ta Cartier ve Bvlgari’yi de bastılar. Sektörün başkanlarına sorarak daha iyi denetim yapılabilir’ dedi. Bu konudaki haberimiz de burada.

Mücevherciden şikayet: ‘Kafalarına göre her dükkanı bastılar’Mücevherciden şikayet: ‘Kafalarına göre her dükkanı bastılar’

Ama yapılan açıklamaların en sert ve önemlisi TOBB’dan gelendi. Açıklamada sanayi odası başkanlarının TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğindeki toplantıda sorunlarını, oda üyelerinin taleplerini, bölgedeki ve dünyadaki gelişmeleri istişare ettiği belirtildi. Toplantının ardından yapılan ortak açıklamada sanayicilerin uygulanan makroekonomik programı destekledikleri ifade edilerek şu değerlendirme yapıldı:

“Artan küresel ve bölgesel risklerle birlikte ekonomimiz oldukça zorlu bir süreçten geçiyor. Para politikalarında ve finansal istikrar anlamında atılan adımları destekliyor, enflasyonla mücadelede bir an önce kalıcı sonuç almayı umuyoruz. Çünkü fiyat istikrarı olmadığında, rekabet gücümüzün nasıl düştüğünü, maliyetleri nasıl yönetemediğimizi, bütçemizi nasıl yapamadığımızı hepimiz gördük. Herkesin elini taşın altına koyması gereken bir dönemden geçtiğimize inanıyoruz.”

‘Ücretler üzerindeki vergi yükü düşmeli’

İçinde bulunulan zorlu süreçte, onlarca yılın emeği ve milyarlarca liralık yatırımla hayata geçirilen üretim kapasitesinin ve istihdamın korunmasının büyük önem arz ettiği kaydedilen açıklamada şöyle dendi:

“Bunun için de öncelikle ticari krediler üzerinde uygulanan büyüme sınırının kaldırılması ve böylelikle reel sektörde finansmana erişimin kolaylaştırılması gerekmektedir. Özellikle son 3-4 aydır yerinde sayan KOBİ kredilerinin en az enflasyon oranında artmasına yönelik politikalar geliştirilmelidir. Ayrıca, istihdamda yaşanan sıkıntıların çözümü için ücretler üzerindeki vergi ve prim yüklerinin OECD ortalamalarına çekilmesi, mesleki eğitim ile gençlerimizin istihdama yönlendirilmesi, mesleki eğitimde kamu-özel sektör işbirliğinin geliştirilmesi ve istihdamı zorlaştıran mevzuat katılıklarının giderilmesi gerekmektedir. Öte yandan, küresel ekonomide gözlenen ticaret savaşlarına yönelik tedbirlerin alınması ve şirketlerimizin yurt dışı kaynaklı haksız rekabete karşı daha etkin korunması önem arz etmektedir.”

Özel sektörün Türkiye’nin büyümesi için yatırıma, istihdama, ihracata devam ederken, bazı basın yayın organlarında ve sosyal medya hesaplarında şirketlere yönelik haksız ithamlar yapıldığı bildirilen açıklamada şunlar kaydedildi:

“Söz konusu şirketler kayıt dışına kaymadan, vergi mevzuatının hükümlerine uygun şekilde faaliyet göstermektedirler. Bu şirketlerin birçoğunda yeminli mali müşavir ve bağımsız denetçi denetimleri de yapılmaktadır. Buna karşılık basında, vergi ve teşvik mevzuatını bilmeden, şirketlerin her birinin özel durumlarını ve tabi oldukları düzenlemeleri, indirim ve istisnaları dikkate almadan yayımlanan haberler, kamuoyunu yanıltmakta ve sanayi işletmelerinin itibarlarını zedelemektedir. Ülkemize yatırım yapan, binlerce istihdam sağlayan, doğrudan ve dolaylı milyarlarca lira vergi ödeyen, ihracatla ülkemize düzenli döviz geliri sağlayan, Ar-Ge yatırımlarıyla katma değer yaratan şirketlerimize yönelik yapılan bu haksız yorumların art niyetli olduğunu değerlendiriyoruz.”

Vergi levhasına bakılmaz

Vergi adaleti ve kayıt dışılıkla mücadeleye öncelik verilmesi gerektiği belirtilen ortak açıklamada şu değerlendirme yapıldı:

“Şirketlerin sadece vergi levhalarındaki rakamlara bakarak o şirketin ödemesi gereken vergiden daha az vergi ödediğini iddia etmek ve yorum yapmak hakkaniyetli bir yöntem değildir. Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi ve vergi adaletinin sağlanması için gerekli tüm adımların atılmasını destekliyoruz. Vergi politikalarında önceliğin kayıt dışılıkla ve kayıt dışılığın yol açtığı haksız rekabetle mücadele olması gerektiğini düşünüyoruz. Vergi sisteminin daha şeffaf ve adil bir yapıya kavuşmasını bekliyoruz.”

 

Maliye dev bir sigara şirketini vergi kaçırırken fena yakaladı, 6 milyar ceza kestiMaliye dev bir sigara şirketini vergi kaçırırken fena yakaladı, 6 milyar ceza kesti

Sosyal medya günlerdir soruyordu, Maliye cevapladı: Büyük vergi mükelleflerine sıkı denetim sürüyorSosyal medya günlerdir soruyordu, Maliye cevapladı: Büyük vergi mükelleflerine sıkı denetim sürüyor

Ultra lüks araç sahiplerine hem 'Nereden buldun' hem 'kara para' incelemesiUltra lüks araç sahiplerine hem ‘Nereden buldun’ hem ‘kara para’ incelemesi

Önce lüks otomobil sahipleri, sonra kuyumcular... Maliye'nin bir sonraki hedefinde kim var?Önce lüks otomobil sahipleri, sonra kuyumcular… Maliye’nin bir sonraki hedefinde kim var?

Maliye dev bir sigara şirketini vergi kaçırırken fena yakaladı, 6 milyar ceza kestiMaliye dev bir sigara şirketini vergi kaçırırken fena yakaladı, 6 milyar ceza kesti

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.