Turistler çok sushi ve pilav yiyince Japonya’da pirinç kıtlığı başladı

Turist sayısındaki artışla sushi ve pirinç bazlı yemeklere olan talebin ikiye katlanması ve kötü hava koşulları nedeniyle Japonya'da pirinç kıtlığı başladı. Pirinç stokları son 20 yılın en düşük seviyesine inerken fiyatlar hızla yükseliyor.

Ekonomi 25 Eylül 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Sushi ve pilav gibi yemeklere olan ilgileri nedeniyle son bir yılda turistlerin tükettiği pirinç miktarı ikiye katlandı.

Bütün dünyada artan turizm, turistlerin geldiği bazı ülkelerde ciddi tepkilere ve sıkıntılara neden olmaya başladı. Ama herhalde turizmin artmasıyla bağlantılı yaşanan sıkıntılardan en somutu ve en ilginci bugünlerde Japonya’da yaşanan sıkıntı. Bir pirinç ülkesi olarak tanınan Japonya’da ciddi bir pirinç sıkıntısı var. Sebebi de, artan turist sayısı.

ABD Tarım Bakanlığı’nın raporuna göre 2024 yazında talebin üretimi aşması süpermarketlerde pirinç raflarının boş kalmasına ve stokların son 20 yılın en düşük seviyesine inmesine yol açtı. Kıtlığın en önemli nedeni turist sayısındaki artış. Ağustos ayında Japonya’yı ziyaret eden turistler sushi ve pilav ve noodle gibi pirinç bazlı yemeklere talebi artırdı.

Temmuz 2023’ten Haziran 2024’e kadar turistler tarafından tüketilen pirinç miktarı ikiye katlanarak 51 bin tona yükseldi. Talebin artması üzerine pirinç fiyatları ağustos ayında yüzde 3 artışla 60 kilogram başına 16.133 yen (112,67 dolar) seviyesine ulaştı.

Japonya’da pirinç stokları haziran ayında 1,56 milyon ton ile tarihi düşük seviyelerdeyken turist talebi de gıda hizmetlerine olan ihtiyacı artırdı. Bunun yanı sıra Japon halkı yaklaşan tayfun sezonu ve olası deprem uyarısına hazırlık amacıyla daha fazla pirinç stokladı.

Nüfus yaşlanıyor, gençler pirinç üretimiyle ilgilenmiyor

Pirinci ithalat vergileri yüzde 778 oranında olan Japonya pirinç ithalini sınırlayarak yerli çiftçiyi korumayı amaçlıyor. Ancak yaşlanan çeltik çiftçilerinin sayısının azalması ve gençlerin tarıma ilgisinin düşük olması üretimi olumsuz etkiliyor. Ayrıca geçen yıl yaşanan sıcak hava dalgaları ve kuraklık da hasadı zorlaştırıyor.

Pirinç fiyatlarının yükselmesi enflasyonu da körükledi. Ağustos ayında enflasyon yüzde 2,8 artarken pirinç ve çikolata fiyatları gıda sepetinde en fazla fiyat artışına neden olan ürünler olarak öne çıktı.

Üreticiyi sevindiren haber: Hasat yaklaşırken pirinç ithalatına gümrük vergisi geldiÜreticiyi sevindiren haber: Hasat yaklaşırken pirinç ithalatına gümrük vergisi geldi

Pirinç fiyatlarındaki soluksuz yükseliş korkutuyorPirinç fiyatlarındaki soluksuz yükseliş korkutuyor

Dünyada pirinç kıtlığı bekleniyor; bizde ithal stoğu sağlam, fiyatlar zaten zirvedeDünyada pirinç kıtlığı bekleniyor; bizde ithal stoğu sağlam, fiyatlar zaten zirvede

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.