İhracatta artış dış ticaret açığını ekimde yüzde 17,5 azalttı
Antalya'da lüks turistik tesislerin bulunduğu Belek bölgesi bu yıl büyüyen turizm pastasından yeterince pay alamadığından yakınıyor. Bunun nedeni ise gelen yabancı turistlerin çoğunun ekonomik tesisleri tercih etmesi.
Cornelia Grubu’nun turizm alanındaki şirketlerinden Cornelia Diamond Golf Resort SPA Genel Müdürü Zafer Alkaya hem Türkiye’nin hem Antalya ve Belek bölgesinin 2023 yılında ilgi ve turist sayısı olarak beklenenin çok üstünde bir sayıya ulaştığını belirtiyor.
Verilere göre Antalya bu yıl Türkiye’de en çok yabancı turist ağırlayan il olmuş. Ancak bu kez büyük canlanmanın nedeni yabancı turist sayısındaki artışın yanı sıra iç turizmin de tam anlamıyla patlamış olması. Erken rezervasyonun nimetlerini fark eden ve vize sorunu nedeniyle eskisi kadar kolay yurtdışına çıkamayan Türkler üst düzey hizmet aldıkları tesisleri bu yıl doldurmuş.
Normal dönemlerde yüzde 10-15 arasında değişen Türk misafir oranı birçok ülkenin kapılarını sıkı sıkı kapattığı Covid salgını döneminde yüzde 20-25’e çıkmış. Bu yıl ise oranın yüzde 40’a yaklaştığını söyleyen Alkaya “2024 yılı erken rezervasyonları gelecek yıl da bu trendin güçlenerek devam edeceğini gösteriyor” diyor.
Tesislerini ilk açtıkları 2008’de yerli misafir oranının yüzde 8 olduğunu hatırlayan Alkaya şöyle konuşuyor:
“Yabancı turistlerden Türklere verecek oda kalmazdı. Genelde son dakika karar verdikleri için de hep fiyatların yüksekliğinden yakınırlardı. Şimdi erken rezervasyonu öğrendiler ve yüzde 40’a varan indirimlerden yararlanıyorlar.”
Bölgedeki tesislerin yabancı misafirlerinin büyük çoğunluğunun Türkiye’nin en büyük turizm pazarları olan Rusya, Almanya ve İngiltere’den geldiğini belirten Alkaya ekonomisi çok iyi durumda olan Polonya’yı dördüncü pazar olarak sayıyor. Bir zamanlar en büyük turizm pazarlarımızdan olan ve her yıl üç milyon kişinin geldiği Ukrayna ise savaş nedeniyle hayli alt sıralara inmiş.
Alkaya yabancı misafir bakımından 2024’ten de umutlu. Şu an itibarıyla Rusya, İngiltere, Birleşik Devletler Topluluğu ve Romanya gibi ülkelerden çok sayıda erken rezervasyon yapıldığını söylüyor.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ilk dokuz aylık turizm verileri de Alkaya’yı doğruluyor. Veriler Türkiye’nin bu yıl 60 milyon ziyaretçi ve 50 milyar dolar gelir hedefini yakalayacağını gösteriyor. Bu yılın ilk 9 ayında Türkiye’ye 2022’nin aynı dönemine göre 5,2 milyon fazlasıyla 44,6 milyon turist gelmiş. 2022 yılının ilk 9 ayında 35 milyar dolar turizm geliri elde edilmişken rakam bu yılın aynı döneminde 7 milyar dolarlık artışla 42 milyar dolara ulaşmış.
Hazine eski Müsteşarı ve iktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez’e göre tabloda bir olumlu gelişme daha var. O da her ne kadar İspanya gibi turizmin önemli ülkelerindeki gibi 1,300 dolara kadar çıkamasa da, turist başına harcamanın Türkiye’de 54 dolarlık artışla 942 dolara ulaşmış olması.
Dr. Mahfi Eğilmez Kendime Yazılar adlı bloğunda 1 Kasım 2/023’te yayınladığı ‘Turizme Rekora Doğru” başlıklı yazısında yanı başımızdaki Rusya-Ukrayna savaşına ve büyük deprem faciasına karşın turizmde böyle olumlu bir gelişme yaşanmasının Türkiye’nin fiyat avantajının bu durumlardan etkilenip de tatil planı değiştiren kişilerin yarattığı boşluğun hemen başkalarınca doldurulmasını sağladığını gösterdiğini ifade ediyor.
Tespit doğru. Turist sayısı ve turizm geliri arttı ama gelenlerin önemli bölümü ekonomik tesisleri tercih ediyor.
Alkaya da “Bölgeye turist geldi ama bizim gibi üst segment tesisler hayal kırıklığı yaşadı. Gelenler ekonomik tesislere gitti. 2022’de üst segment tesislerin durumu çok iyiydi” diyor. Alkaya “Yeterli sayıda zengin Rus ve Türki Cumhuriyet vatandaşı misafir çekemiyoruz. Ortadoğu’nun zenginleri ise Paris, Londra. Roma, Milano gibi şehirleri tercih ediyor” diyor.
Bu yıl üst segment ürünlerin satışının bekledikleri düzeyde gerçekleşmediğini belirten Alkaya’ya göre Türkiye turizmi sadece ekonomik ürünleri talep eden turistin gözdesi olmak yerine, her segmentten ürün talep edebilen ve aradığını bularak mutlu olan turistin gözdesi olmayı başarmalı. Dolıyısıyla sürdürülebilir turizm için ürünü kesinlikle hak ettiği doğru fiyattan satmak ve gereksiz indirimlerden kaçınmak gerekiyor.
Zafer Alkaya gerek Cornelia Otelleri, gerekse Belek bölgesinde hizmet veren tüm oteller olarak misafirlere üst segment ürünün ağırlıkta olduğu ve dünyada başka ülkede kolay kolay bulamayacakları nitelikte kişiye özel tatil olanağı sunduklarını söylüyor. “Akdeniz çanağındaki rakiplerimiz İspanya, Portekiz, Yunanistan gibi ülkelerden çok daha kaliteli hizmet veriyoruz” sözleriyle de iddiasını ortaya koyup bu farkı 2024’te mutlaka dünyaya, özellikle Avrupa’ya asla yılgınlığa düşmeden yeniden anlatmaları gerektiğini vurguluyor.
“2024 yılı için doğru stratejilerle, “doğru fiyat” adımı ile amacını aşan indirimlerden kaçınarak üst segment ürünlere yönelik turistin ilgisini yeniden güçlendirmek istiyoruz” diyor Alkaya.
Ürün ve hizmet kalitesiyle Akdeniz çanağındaki diğer turizm şehirlerinden ayrışan Antalya önümüzdeki dönemde genç ve nitelikli turiste odaklanacak. Cornelia Grup olarak geçen yıl 72 ülkeden turist ağırladıklarını söyleyen Alkaya şöyle konuşuyor:
“Amacımız her geçen yıl bu sayıyı artırmak. Örneğin, Almanya çok önemli bir lokomotif pazar. Ancak sadece yaş almış, emekli Almanlara hitap etmenin yanında, genç Almanları da ülkemize kazandırmamız gerekiyor. Emekli Almanlar turizmdeki durgun dönemler için turizm hareketimize çok önemli katkılar sağlamışlardır. Ancak bizim artık harcama eğilimi yüksek, farklı tatil anlayışına sahip genç jenerasyonu da ülkemize çekmemiz lazım. Bunun için genç Almanların da eğlenebilecekleri, istedikleri eğlence ortamını bulacakları ve gönüllerine göre bir tatil yapabilecekleri olanakları oluşturmalıyız. Böylesi bir durum turizm hareketimize yeni ve farklı bir dinamizm kazandıracaktır.”