Yamaç paraşütüyle atlayıp kaybolan Kanadalı turist bulundu
Turizmden güzel haberler geliyor. 8 ayda gelen turist sayısı 36 milyonu aşarken, operatörlerin sezonu kasım sonuna kadar uzatması turizmcilerin yüzünü güldürdü. Türkiye'nin turist başına ortalama harcamasının son 5 yılda 800'den 1200 dolara çıkması da 'ucuz ülke' imajını kıracak gibi görünüyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın açıklamasına göre, bu yıl eylül ayına kadar Türkiye’yi 33 milyon 426 bin 940 yabancı ve 3 milyon 327 bin 206 yurt dışı ikametli vatandaş ziyaret etti. 8 aylık süreçte Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 13,95 artış yaşandı.
Bu dönemde Türkiye’ye en çok ziyaretçi gönderen ülkeler sıralamasında, geçen yılın aynı dönemine göre Rusya Federasyonu yüzde 44,84 artış ve 4 milyon 351 bin 254 kişiyle birinci, Almanya yüzde 6,03 artış ve 4 milyon 82 bin 994 kişiyle ikinci, İngiltere ise yüzde 12,36 artış ve 2 milyon 652 bin 188 kişiyle üçüncü oldu. Bu ülkeleri sırasıyla Bulgaristan ve İran izledi.
Türkiye’ye ağustos ayında gelen yabancı ziyaretçi sayısı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,65 artışla 6 milyon 660 bin 700 oldu. Ağustosta en çok ziyaretçi gönderen ülkeler sıralamasında ise bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 1,52 artış ve 871 bin 270 kişiyle Almanya birinci, yüzde 5,68 artış ve 852 bin 640 kişiyle Rusya Federasyonu ikinci, yüzde 6,96 artış ve 588 bin 448 kişiyle İngiltere üçüncü sırada yer aldı. Sıralamayı İran ve Polonya takip etti.
Artan maliyetler, rublenin değer kaybı ve yükselen enfl asyon gibi nedenlerle yüksek sezonda beklediğini bulamayan turizmcinin yüzü sezon sonunda güldü. Almanya’nın en büyük tur operatörü TUI’den sonra pazarın üçüncü büyük grubu Der Touristik de sonuna gelindiği halde gelen talep üzerine yaz sezonunu uzattığını, kış rezervasyonlarının da iyi gittiğini açıkladı. TUI’den yapılan açıklamada, fiyat artışlarına rağmen yaz satışlarının iyi gittiği, bunun üzerine Türkiye ve Yunanistan’da sezonun uzatıldığını bu arada kış rezervasyonlarının da iyi gittiği belirtiliyor.
TUI Group CEO’su Sebastian Ebel “Yaz sezonuna güçlü bir kapanış görüyoruz ve beklentiler doğrultusunda sonuçlar elde etme yolunda ilerliyoruz. Almanya’da kış dönemi rezervasyonları yüzde 10 arttı. Önümüzdeki kış ve yaz sezonları için iyimserim. 2023/24 kış sezonu için hâlâ erken rezervasyon aşamasındayız. Rezervasyonların bir önceki yıla göre yüzde 15 artması cesaret verici sinyal” dedi.
DER Touristik Ürün müdürü Sven Schikarsky de, “Geçen yaz ve kış aylarında, örneğin daha kaliteli otellere yönelik trendlerin devam ettiğini ve hatta güçlendiğini fark ettik. Ailece tatil yapanların sayısı arttı. Uzun mesafeli seyahatlerde de hafif bir artış yaşandı. Konukların yüzde 45’i her şey dahil tekliflerini tercih etti” diye konuştu.
Bu arada Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu da Rusya, Almanya, İngiltere ve Benelüks ülkelerinden yapılan rezervasyonlar sayesinde sezonun kasım sonuna kadar uzayacağını söyledi. Kavaloğlu, yaptığı açıklamada “İklim şartlarının da sezonun uzamasına el vereceğini düşünüyorum” dedi.
Sezonun yıl sonuna kadar bile uzayabileceğini dile getiren Kavaloğlu, gelen rezervasyonların bunun işareti olduğunu söyledi. Bazı ülkelerden yoğun rezervasyon olduğunu ifade eden Kavaloğlu, “Özellikle Rusya, Almanya, İngiltere ve Benelüks ülkelerinin turizm sezonunu uzattığı gözüküyor.
Polonya’dan turistler bu sene kışın da gelmeye devam edecek. Polonya da bizim için yükselen bir pazar. Polonyalı kışın tercihini Antalya’dan yana yapıyor” diye konuştu.
Bir güzel haber de turist başı harcamaların artması oldu. Turizmde “ucuz ülke” imajını büyük ölçüde kıran Türkiye’nin turist başına ortalama harcamasının son 5 yılda 800 dolardan 1,200 dolara çıktığı bildirildi. İspanya’nın Valensiya kentinde bu yıl 25’incisi düzenlenen ve Alman turizm endüstrisi başta olmak üzere 300’den fazla sektör uzmanının katıldığı “FVW Travel Talk Kongress” toplantılarında Türkiye turizmi de gündeme geldi.
Dünya Kardeş Şehirler Turizm Birliği Genel Sekreteri Hüseyin Baraner, “Türkiye turizmi, son yıllarda Avrupa piyasalarında kalite ve hizmet garantisiyle öne çıkarak, fiyat odaklı rekabet yerine yeni bir yol izliyor ve bunun da meyvelerini toplamaya başladı” dedi.
“Türkiye ucuz ülke imajını artık geride bıraktı” diyen Baraner, bunun son 5 yılda turist başına ortalama harcamanın 800’den 1200 dolara çıkmasıyla açık bir şekilde görüldüğünü ifade etti.
Baraner, “Anadolu kültür turları satışlarının artması ve sağlık turizmindeki yeni ivme ile en geç 2030’da 100 milyon turist, 120 milyar dolar turizm geliri hedefi gerçekleşmiş olacak. Valensiya’daki bu toplantıda da Türkiye’nin artık Avrupa’da fiyatla değil, kalite ve yüksek hizmetle rakiplerine meydan okuduğu ve bu konuda beklenmedik bir müşteri hacmine ulaştığı ve desteklendiği görülmüştür.” dedi.
Türk turizminin Avrupa’da tur operatörü ve seyahat acenteleri satışlarında oyun kurucu bir konuma geldiğini vurgulayan Baraner, Türkiye’nin turizm politikalarındaki değişikliklerin meyvelerini almaya başladığını, sektör uzmanlarına göre 2024 sezonunda Türkiye’de önemli bir artış beklendiğini ifade etti.
Schauinsland adlı tur operatörün pazarlama müdürü Adnan Eken de bu yıl Türkiye’ye 300 bin üst sınıf Alman turist getirdiklerini, 2024’te bu yıla nazaran yüzde 15-20’lik artış öngördüklerini söyledi.
Almanya Turizm Endüstrisi Birliği Başkanı Sören Hartman da kongrede yaptığı konuşmada, Türkiye’nin turizm politikalarında kültür turizminin önceliklendirilmesinin büyük fayda sağladığını, bunun yüksek kaliteyle birleşmesiyle zengin turistler için daha cazip hale geldiğini kaydetti.