Türkiye ile Avrupa Birliği arasında 6 yıllık aradan sonra yeniden bir ekonomik yakınlaşma toplantısı yapılacak ancak toplantı öncesinde Avrupa Ticaret Odaları tarafından davet edilen TÜSİAD yönetiminin yurt dışı çıkış yasağının sürdürülmesi, Hazine Bakanı Şimşek'in ümitli olduğu toplantıyı gölgeledi
Dünyadaki önemli jeopolitik değişimler, özellikle de Amerika’daki Donald Trump yönetiminin Avrupa’ya karşı daha düşmanca bir tutum içine girmesi, Türkiye’nin bir ortak olarak Avrupa Birliği gözündeki değerini yeniden yükseltti. Bu bir yakınlaşma fırsatı doğurdu ve AB tarafı bazı küçük ama sembolik adımlar atmaya başladı. Bu adımların birincisi Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyaloğu (High Level Economic Diologue-HLED) Toplantısı olacak. Bu toplantı en son altı yıl önce iki tarafı bir araya getirmişti.
Toplantı için Brüksel’e giden ve bugün toplantıda bulunacak olan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek çok ümitli ama bugünkü toplantıya TÜSİAD gölgesi düştü. Avrupa’daki sanayi ve ticaret odalarının ortak kurumu olan Eurochambers, bu toplantı vesilesiyle Türkiye’den TÜSİAD yönetimini de davet etti. Ancak TÜSAİD Başkanı Orhan Turan ve TÜSİAD’ın Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Aras’a konmuş yurt dışına çıkış yasakları var. İkili bu yasakların kaldırılması için mahkemeye başvurdu, red cevabı aldı. Dolayısıyla TÜSİAD, Mehmet Şimşek’in bulunduğu bir toplantıya davetli olduğu halde gidemiyor. Bu da, Türkiye’nin AB ile yakınlaşma fırsatlarından birine gölge düşürüyor.
Nitekim bugün başlayacak olan toplantıda açılış konuşmalarını Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AB Ekonomi ve Verimlilik Komiseri Valdis Dombrovskis ve AB Genişlemeden Sorumlu Komiseri Marta Kos’un yapacağı açıklandı. Ancak Kos, Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasından ötürü dün Antalya Diplomasi Forumu’na katılımını ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşmesini iptal ettiğini duyurdu, bugünkü toplantıda konuşup konuşmayacağı ve konuşursa ne diyeceği de belirsiz.
Toplantı iki ana bölümden oluşacak. Birinci bölümde bakanlar düzeyinde Türkiye ve AB’nin makroekonomik görünümleri, rekabetçilik alanında atılabilecek adımlar ve yapısal reformlar masaya yatırılacak. Bu oturumlara Bakan Şimşek ve Komiser Dombrovski eş başkanlık edecek.
İkinci bölümde de Türkiye ve AB iş dünyasının önde gelen temsilcileri, bakanlar ve komiserlerle bir araya gelerek ortak yatırım ve ticaret fırsatlarını değerlendirecek.
Toplantılara Avrupa Yatırım Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile Avrupa Kalkınma Konseyi Bankası gibi Avrupa merkezli finans kuruluşlarının üst düzey yöneticileri de katılacak.
Bakan Şimşek, toplantılar kapsamında Dombrovskis ve Kos ile ikili görüşmeler de yapacak. Görüşmelerde ilişkilerin geleceği ve olası işbirliği alanları ele alınacak.
Bakan Şimşek de toplantıların 6 yıl aradan sonra yeniden başlamasını, Türkiye-AB ilişkilerinin canlanması adına çok değerli bir adım olarak gördüğünü belirterek, “2016 yılında düzenlenen ilk toplantıya da eş başkanlık yapmış biri olarak, bu platformun yeniden hayata geçirilmesinden memnuniyet duyuyorum” dedi.
AB üyeliğinin Türkiye için stratejik bir hedef olduğunu vurgulayan Şimşek, ülke ihracatının yaklaşık yüzde 42’sinin AB ülkelerine yapıldığını, Türkiye’nin Birliğin en büyük 5’inci ticaret ortağı konumunda olduğunu söyledi.
Şimşek, küresel ticarette artan korumacı eğilimler ile e-ticaret, dijitalleşme ve yeşil dönüşüm alanlarındaki gelişmelerin, güncellenmiş bir ticaret çerçevesini zorunlu kıldığına dikkati çekerek şunları kaydetti:
“Gümrük Birliğinin kamu alımları, hizmetler ve tarım sektörlerini kapsayacak şekilde güncellenmesi, iş insanları ile öğrencilere vize kolaylığı sağlanması ve üçüncü ülkelerde ortak projeler geliştirilmesi, Türkiye-AB işbirliği açısından önemli fırsatlar barındırıyor. Savunmadan enerjiye, tarımdan imalat sanayisine uzanan geniş bir alanda sahip olduğumuz yetkinlik ve kabiliyetlerle AB ile daha güçlü ve çok boyutlu işbirliklerine hazırız.”