Biden’dan Çin ürünlerine ilave gümrük vergisi
Türkiye'nin 6 Ağustos'ta yurt dışından gelen ürünlere ek vergi getirmesi Nike'ı rahatsız etti. Nike, son değişiklikle siparişlerin sorunsuz ve zamanında ulaşmasını garanti edemedikleri için Türkiye'deki online alışverişleri durduklarını açıkladı.
6 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklikle yurt dışından ithal edilen ürünlere bugüne kadar 150 euro olarak uygulanan aylık gümrük muafiyeti sınırı kaldırılarak ek vergi getirilmesi popüler spor markası Nike’ı rahatsız etti. Nike, bugün web sitesinde “Türkiye’de Nike.com ve Nike App üzerinden şu an için alışveriş yapılamamaktadır” başlığıyla yayınladığı bilgilendirmeyle müşterilerin sipariş veremeyeceğini duyurdu. Açıklamada, “Türkiye gümrük mevzuatında yapılan son değişikliklerin Türkiye’deki tüketicilerimizin alışveriş deneyimine etkisini incelemeye devam ediyoruz” denildi.
Nike, bu süreçte şirket olarak tüketicilere siparişlerinin sorunsuz şekilde ve zamanında ulaşmasını garanti edemedikleri için Türkiye’den verilen online siparişlerin şu an için askıya alındığını kaydetti. Açıklamada şu soru-cevaplar yer aldı:
“Neden sipariş veremiyorum?
Türkiye gümrük mevzuatında yapılan son değişiklikler nedeniyle maalesef şu an için Nike.com ve Nike App üzerinden alışveriş yapılamamaktadır. Söz konusu değişikliğin tüketicilerimizin alışveriş deneyimine etkisini incelediğimiz bu süreçte yaşanan olumsuzluktan dolayı özür dileriz. Durumu takip etmeye ve Türkiye’deki tüketicilerimize en iyi şekilde hizmet sunmaya devam edeceğiz. Güncel bilgiler için daha sonra Yardım sayfamızı tekrar kontrol edebilirsiniz.
Nike ürünlerini başka nereden satın alabilirim?
Türkiye genelindeki Nike mağazalarımızdan ve perakende satış iş ortaklarımızdan Nike ürünlerini satın almaya devam edebilirsiniz. Size en yakın Nike mağazasını bulmak için Mağaza Bulucu aracımızı kullanabilirsiniz.”
6 Ağustos’ta alınan kararla, posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gerçek kişiye gelen ve ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen, kıymeti 30 euroyu geçmeyen eşya ile kıymeti 1500 euroyu geçmeyen ilaç cinsi eşyanın üzerinden Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden doğrudan gelmesi halinde yüzde 18 olan vergi yüzde 30, diğer ülkelerden gelmesi halinde yüzde 30 olan vergi yüzde 60’a çıkarıldı. Özellikle vergi artışının yüzde 100’e ulaştığı AB dışı ülkelerle son dönemde Türkiye’de çok büyüyen Çin şirketleri Temu ve Shein’in hedeflendiği belirtiliyordu ancak Nike’ın aldığı karar tüm e-ticaret sisteminin uygulamadan etkileneceğini bir kez daha gösterdi.