Türkiye ‘gri liste’den çıkış için kripto platformlarına çeki düzen veriyor

Türkiye 2021'den bu yana olduğu ‘gri liste’den çıkış için kripto platformlarına çeki düzen veriyor. Yasal düzenlemeyle platformlara SPK tarafından lisans verilecek, finansal kuruluşlara benzer olarak asgari faaliyet şartları zorunluluğu getirilecek.

Ekonomi 11 Ocak 2024
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Şimşek, yasal çalışmanın temel hedefinin, platformları ve burada gerçekleşen işlemleri düzenleme altına almak olduğunu söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kripto varlıklara ilişkin yasal düzenlemenin teknik çalışmalarında son aşamaya geldiklerini söyledi. Şimşek yasal çalışmanın temel hedefinin platformları ve burada gerçekleşen işlemleri düzenleme altına almak olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Kripto varlık alım satım platformlarına Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından lisans verilecek, finansal kuruluşlara benzer olarak asgari faaliyet şartları zorunluluğu getirilecek. Bunlar kurucu ve yöneticilere ilişkin şartlar, organizasyonel yükümlülükler, sermaye şartı, bilgi işlem altyapısı yükümlülükleri şeklinde olacak. Faaliyet şartlarının detayları ikincil düzenlemeyle belirlenecek. Tabii bu düzenlemeleri yaparken bazı tanımları da yapmak gerekiyor. Uluslararası düzenlemelerle uyumlu olacak şekilde kripto varlık, cüzdan, kripto varlık hizmet sağlayıcı, kripto varlık saklama hizmeti ve kripto varlık alım-satım platformu tanımlarına yer verildi. Taslağımızda kripto varlıklar geniş anlamda tanımlandı. Buna göre, kripto varlık, ‘dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak elektronik olarak oluşturulup saklanabilen, dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan ve değer veya hak ifade edebilen gayrimaddi varlıklar’ olarak tanımlandı. Belirli sınırlar dahilinde yapılacak tanımların ileride ortaya çıkabilecek farklı kripto varlıkları kapsamayabileceği değerlendirilerek tanımın en kapsayıcı şekilde oluşturulması amaçlandı.”

Kripto para piyasası 2023’te toparlandıKripto para piyasası 2023’te toparlandı

‘Gri listeden çıkmak için de düzenleme şart’

Özellikle salgın süreci ve sonrasında kripto varlık alım-satım platformlarına yoğun ilgi oluştuğunu belirten Şimşek şunları söyledi:

“Bu ilgi hem bazı platformlardaki kötüye kullanımlar hem de aşırı fiyat hareketleri sebebiyle çeşitli riskleri de beraberinde getiriyor. Dolayısıyla ülkemizde uluslararası uygulamalara benzer şekilde kripto varlıklarla işlem yapan tarafların risklerinin azaltılması için adım atıyoruz. Bu aynı zamanda gri listeden çıkmak için Finansal Eylem Görev Gücü (FATF) kapsamında atmamız gereken adımlardan birini de oluşturuyor.”

‘FATF’nin ‘kısmi uyumlu’ kategorisinden çıkacağız’

Şimşek Türkiye’nin 40 teknik standart içinde 15 no’lu “yeni teknolojiler” standardında “kısmi uyumlu” kategoride bulunduğuna dikkati çekerek, “Bu standart dışında geri kalanların tamamında ya ‘uyumlu’ ya da ‘büyük ölçüde uyumlu’ kategorideyiz. Kripto varlıklarla ilgili düzenleme taslağımızın yasalaşması ve kripto varlık hizmet sağlayıcıların lisanslanmaya başlamasıyla birlikte FATF’nin 15 no’lu teknik standardı kapsamında getirilen eleştirileri bertaraf edip ‘kısmi uyumlu’ kategorisinden çıkacağımız değerlendirilmektedir. Öte yandan bu konu teknik standartla ilgili olup gri listeden çıkmamız için aranan tek şart elbette sadece 15 no’lu standart değildir” dedi.

Türkiye 2021 yılından bu yana gri listede

FATF tarafından 2021 yılında kara para aklamayla ilgili yeterli güvenceye sahip olmayan ülkelerin dahil edildiği gri küresel listeye alınan Türkiye bu listeden çıkmak için geçen yıl eylül ayında harekete geçti. Gri listede olduğu için Avrupa ülkelerinden Türkiye’ye yönelik yatırım ve finans kuruluşlarının ilgisinin azaldığı ifade edilirken 2024 yılı içinde listeden çıkmayı hedefleyen Türkiye Adalet Bakanlığı bünyesinde 81 ilde Cumhuriyet Başsavcılıkları bünyesinde “aklama” büroları kurdu. Gri listeden çıkışla ülkeye şeffaf, kaliteli sermaye akışı sağlamak amaçlanıyor.

Türkiye gri listeden çıkmak için adım attı, ‘aklama’ büroları kurulduTürkiye gri listeden çıkmak için adım attı, ‘aklama’ büroları kuruldu

JPMorgan CEO'su: Hükümette olsam kriptoyu kapatırdımJPMorgan CEO’su: Hükümette olsam kriptoyu kapatırdım

Şimşek Merkez Bankası ve MASAK’ın bu konuda yaptığı düzenlemeler olduğuna işaret ederek “Bu düzenlemelerle platformlarda gerçekleşen işlemler ve transferler gibi konularda bilgi sahibi olabilme imkanı edindik ama, tabii bundan fazlasını yapmamız gerekiyor” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.