İYİ Parti liderinden Şimşek’e ‘Nebati’ hatırlatması: Özleyeceğimiz aklımıza gelmezdi
Ipsos tüketici güven endeksinin temmuz ayı sonuçlarına göre haziran ayında 3.2 puan azalarak 35.9’a gerileyen oran temmuz ayında yüzde 35,7 oldu. Türkiye böylece 29 ülke arasında Macaristan'ın ardından sondan ikinci sıraya yerleşti.
Seçimler sonrası ardı ardına gelen ÖTV-KDV artışları ve zamlarla neye uğradığını şaşıran tüketicilerin iktidara olan güveni sarsılmaya devam ediyor. Ipsos tüketici güven endeksinin temmuz ayı sonuçlarına göre haziran ayında 3.2 puan azalarak 35.9’a gerileyen oran temmuz ayında yüzde 35,7 oldu. Türkiye böylece 29 ülke arasında Macaristan’ın ardından sondan ikinci sıraya yerleşti. Endonezya yüzde 63,7 ile ilk sırada gelirken, onu Brezilya yüzde 60 ile izledi. 29 ülkenin ortalaması ise yüzde 47,6 olarak gerçekleşti.
Çoğu ülkede 16-74 yaşları arasında, Kanada, Türkiye ve ABD’de ise 18-74 yaşları arasındaki 21 bin yetişkini kapsayan araştırmaya Ipsos Online Panel üzerinden bazı ülkelerde bin, Türkiye dahil bazı ülkelerde de 500 kişi katıldı.
Araştırmaya göre Türkiye, enflasyon endişesinde de Arjantin’in arkasından Polonya ile birlikte ikinci sırada geliyor. Ülkeler ortalamasında yüzde 38 olan enflasyon, Türkiye’de yüzde 59. Türkiye için enflasyonun belirtilme oranı temmuzda 3 puan artmış durumda. Mayıs ayında yüzde 44 oranında belirtilen enflasyon, haziranda 12 puan artarak yüzde 56, temmuz ayında da 3 puan artarak yüzde 59 oranına çıktı.
Gündeme dair çalışmasında ekonominin en önemli sorun olarak belirtilme oranı da artıyor. Haziran ayında yüzde 84 oranında belirtilirken temmuz ayında 6 puan artarak yüzde 90 seviyesine çıktı.
Türkiye ekonomisine yönelik olumsuz görüşlerdeki artış da dikkat çekici. Haziran ayındaki ekonominin daha kötü olacağına yönelik görüşlerdeki yükseliş temmuz ayına da yansımış durumda. Temmuzda gerek mevcut duruma yönelik gerekse de beklentilere yönelik toplumun olumsuz görüşleri 10 puan artmış.
“Önümüzdeki birkaç ay içinde Türk Lirası karşısında dolar ve euro gibi döviz kurunun durumu sizce ne olur?” sorusuna “Artar” diyenlerin oranı ise yüzde 72 ile haziran ayıyla aynı düzeyde.
“Bu yılın geri kalan aylarında enflasyonun nasıl olacağını düşünüyorsunuz? Bu konudaki beklentinizi belirtir misiniz?” sorusuna “Artacak” diyenlerin oranı da temmuzda artmış durumda. Zira haziran ayında yüzde 69 olan oran temmuzda yüzde 74’e çıkmış.
“Bu yılın geri kalan aylarında işsizliğin nasıl olacağını düşünüyorsunuz? Bu konudaki beklentinizi belirtir misiniz?” sorusuna “Artacak” diyenlerin oranı da artmış durumda. Haziran ayında yüzde 63 olan oran temmuzda yüzde 66’ya çıkmış.
“Bu yılın geri kalan aylarında kendi yaşam standardınızın nasıl olacağını düşünüyorsunuz? Bu konudaki beklentinizi belirtir misiniz?” sorusuna verilen “Azalacak” diyenlerin oranı da bir ayda yüzde 52’den yüzde 58’e çıkmış.
Seçimden sonra ardı ardına gelen zamlar, halkın yaşam standartlarının düşeceğine yönelik endişeleri de artırmış durumda. Zira “Bu yılın geri kalan aylarında kişisel harcamalarınızın nasıl olacağını düşünüyorsunuz? Bu konudaki beklentinizi belirtir misiniz?” sorusuna “Azalacak” diyenlerin oranı yüzde 52’den yüzde 58’e yükselmiş.