Türkiye’de satılan her 10 otomobilden neredeyse 8’i ithal

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) verilerine göre temmuz ayında toplam pazarda ithal otomobillerin payı yüzde 76'ya yükseldi ve son 10 yılın zirve seviyesine ulaştı. Çinli markaların pazara ucuz fiyatlı yeni modeller sunmaları artışta etkili oldu.

Ekonomi 19 Ağustos 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Temmuz ayında toplam pazarda ithal otomobillerin payının uçmasında Çinli markalar etkili oldu.

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) 2024 yılının ocak-temmuz dönemine ait üretim, ihracat ve pazar verilerini açıkladı. Veriler cari açığı azaltmak için yurtdışından posta veya hızlı kargo aracılığıyla küçük paketler içinde gelen ürünlerin vergisini artıran ve muafiyeti daraltan Türkiye’nin otomotiv ithalatında kapıları açtığını ve üretimin b nedenle de ciddi oranda hız kestiğini gösteriyor.

Yerli otomobil satışlarında kan kaybı hızlandı. OSD’nin verilerine göre temmuzda iç piyasada satılan otomobillerde iptallerin payı yüzde 76’ya ulaştı. Böylece ithal otomobil satışında son 10 yılın rekoru kırıldı. Yani iç piyasada satılan her 10 otomobilden yaklaşık 8’i yurtdışından getirildi. Yüksek enflasyon nedeniyle tüm yerli araçların yüzde 80 ÖTV dilimine girmesine karşın Çinli markaların pazara ucuz fiyatlı yeni modeller sunması ithalattaki bu artışta etkili oldu.

Temmuz ayında toplam otomotiv üretimi yıllık bazda yaklaşık yüzde 14 azalarak 116 bin 569 adet olarak gerçekleşti. Temmuz ayında otomobil üretimi yıllık bazda 7,7 oranında azalarak 81 bin 434 adete geriledi. Geçen ay toplam otomotiv pazarı 2023 yılının aynı dönemine göre yüzde 17,2 gerileyerek 97 bin 430 adet olurken ihracat ise aynı dönemde dolar bazında yaklaşık yüzde 9 artarak 3 milyar doları aştı.

Yılın ilk yedi aylık döneminde toplam otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5 azalarak 823 bin 636 adete geriledi. Otomobil üretimi ise yüzde 2 azalarak 542 bin 177 adet olarak gerçekleşti. Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim 853 bin 704 adet oldu. Yılın ilk yedi aylık döneminde ticari araç grubunda üretim bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12, ağır ticari araç grubunda yüzde 18, hafif ticari araç grubunda da yüzde 11 geriledi.

Yedi ayda yerli satışı yüzde 6 azaldı

2024’ün ilk 7 aylık döneminde toplam pazar bir önceki yılın aynı dönemiyle benzer seviyede kaldı ve 698 bin 368 adet düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde otomobil pazarı da yüzde 3 oranında artış sağladı ve 536 bin 351 adet oldu. Yılın ilk yedi ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla toplam ticari araç ve hafif ticari araç pazarı yüzde 11 gerilerken ağır ticari araç pazarında düşüş yüzde 9 olarak kayıtlara geçti. Temmuz ayında pazarda ithal otomobillerin payının yüzde 75,9’luk rekor seviyeye ulaşmasıyla 2024 yılı Ocak-Temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre toplam otomobil satışları yüzde 3, ithal otomobil satışları yüzde 8 artarken yerli otomobil satışları yüzde 6 oranında azaldı. Hafif ticari araç satışları yüzde 11 azalırken yerli hafif ticari araç yüzde 47 azaldı. İthal hafif ticari araç satışları ise bu dönemde yüzde 27 oranında arttı.

Türkiye’nin ihracatı da düştü

Yılın ilk yedi altı aylık döneminde otomotiv ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre adet bazında yüzde 1 gerileyerek 581 bin 865 adet olarak gerçekleşti. Bu dönemde otomobil ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1 artış kaydederken ticari araç ihracatı ise yüzde 5 oranında geriledi. Traktör ihracatı ise 2023 yılının aynı dönemine göre yüzde 20 azalarak 9 bin 532 adet olarak gerçekleşti.

Türkiye otomotiv pazarında yerliler tuş olduTürkiye otomotiv pazarında yerliler tuş oldu

Batının ambargosu Rusya'yı, Türk otomotiv yan sanayinin önemli pazarı yaptıBatının ambargosu Rusya’yı, Türk otomotiv yan sanayinin önemli pazarı yaptı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.