Kocaeli Şehir Hastanesi’ndeki işletmeler izin alma gereği duymamış
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın yayınladığı verilere göre 2024 yılının ilk üç ayında elleçlenen konteyner miktarı 2023'ün aynı döneminde elleçlenen 2.84 milyon TEU'ya göre yüzde 18 artarak 3.35 milyon TEU'ya yükseldi.
Türkiye limanlarındaki konteyner trafiği, jeopolitik faktörler ve liman genişlemeleriyle 2024’ün ilk çeyreğinde önemli bir artış gösterirken İskenderun gibi limanların işlem hacmi neredeyse ikiye katlandı. Worldcargo News’un haberine göre 2024’ün ilk çeyreğinde Türkiye limanlarında elleçlenen (elleçlenmek: ihracat ya da ithalat ürününün gümrük gözetimi altında başka bir taşıma aracına yüklenmesi) konteyner trafiği 2023’ün aynı dönemine göre önemli oranda arttı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın yayınladığı verilere göre 2024 yılının ilk üç ayında elleçlenen konteyner miktarı 2023’ün aynı döneminde elleçlenen 2.84 milyon TEU’ya göre yüzde 18 artarak 3.35 milyon TEU’ya yükseldi.
KONTEYNER LİMANLARINDA İŞLER İYİYE GİDİYOR
Türkiye’deki ekonomik koşulların iyileşmesi bu artışa katkı sağlasa da öne çıkan esas etken, bölgesel jeopolitik durumlar oldu. İsrail/Gazze savaşı gibi olaylar birçok limanın aktarma ve transit trafiğinin artırmasını sağladı. Konteyner trafiğinde rekor artışının görüldüğü İskenderun Limanı 2023’te 6 Şubat depremi nedeniyle hasar gördüğü için kapalı olduğu için bu yıl üç ay boyunca faaliyet göstermesine rağmen işlem hacmini yüzde 97.9 artırarak 180,300 TEU’ya yükseltmeyi başardı. Diğer yandan Tekirdağ, Aliağa ve İzmit gibi bölgelerde önemli artışlar yaşanırken Mersin ve Antalya’nın yıllık işlem hacminde sırasıyla yüzde 2 ve yüzde 12’lik düşüş oldu.
Tekirdağ’daki Asyaport Limanı son yıllarda Türkiye’nin en hızlı büyüyen konteyner terminallerinden biri olarak öne çıkarken bu büyümenin önümüzdeki dönemde devam etmesi öngörülüyor. Dünyanın en büyük konteyner taşımacılığı şirketlerinden lüks kruvaziyer gemi işletmecisi Mediterranean Shipping Company’nin (MSC) sahibi olduğu Terminal Investment Ltd. ve Soyuer ailesinin ortak girişimiyle kurulan Asyaport, MSC’nin Doğu Akdeniz ve Karadeniz aktarma trafiğinin önemli bir bölümünü yönetiyor.
Bu yıl içinde Asyaport’un genişleme projesini tamamlanmasıyla birlikte iki km olan rıhtım uzunluğuna 800 metre daha eklenecek. Liman böylelikle her biri 400 metre uzunlukta üç adet Ultra Büyük konteyner Gemisini (ULCV) aynı anda elleçleme kapasitesine sahip olacak. Bir Ultra Büyük Konteyner Gemisi toplam 240,000 tonluk 24,000 konteyner taşıma kapasitesi sahip bulunuyor. Limanın toplam elleçleme kapasitesi ise yıllık 4 milyon TEU’ya yükselecek.