Türkiye’nin dört bir yanındaki isimsizlere ulaşıp, 50 milyon liralık satışa köprü oldu

Hepsiburadan'ın HepsiTürkiye'den Projesi 2023'te bugüne kadar Türkiye'nin dört bir yanındaki üreticilerin yöresel veya coğrafi işaretli 50 milyar TL'lik ürününün satışına aracı oldu. Projede kadın kooperatiflerine pozitif ayırımcılık yapılıyor.

Ekonomi 21 Ağustos 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Servet Şekerleme, Fethiye’nin yöresel lezzetlerini ilk defa HepsiTürkiye’den programı ile e-ticaretle buluşturdu.

Kurucusu Hanzade Doğan’ın teknolojinin yıkıcı değil yapıcı gücünü kullanarak ticareti dijitalleştirme hedefiyle yola çıktığını ifade ettiği Hepsiburada’nın ,’HepsiTürkiye’den Projesi vites büyütüyor. Yaklaşık iki yıl önce Türkiye’nin 81 ili ve 971 ilçesindeki yöresel ve aynı zamanda coğrafi işaret tescilli ürünleri tüm Türkiye’de satışa sunmak ve dijitalleşmesini sağlamak amacıyla başlatılan projede 400’den fazla satıcı yer alıyor ve 4 bine yakın yöresel ürün satılıyor. Projenin gerçekleşmesinde katkısı olan diğer paydaşlar ise Türkiye Odalar Birliği (TOBB), Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT).

Getir, n11'in tamamını satın aldıGetir, n11’in tamamını satın aldı

Projenin hedefi yerelden ulusala Türkiye’nin tüm illerinde ticaret odaları ve borsaların destekleriyle ülke genelinde pek tanınmayan yerel üreticilere, KOBİ’lere, kadın kooperatiflerine ulaşıp onların kabuklarını kırmalarına ve Türkiye ile dünyaya açılmalarına yardımcı olmak. HepsiTürkiye’nin hedef paydaşları olan girişimcilere program tanıtılıyor, dijital ekonomi ile e-ticaretle tanışmaları sağlanarak pazarlarını büyütmelerine katkı sağlanmaya çalışılıyor.
Hepsiburada Kurumsal İlişkiler, İletişim ve Sürdürülebilirlik Grup Direktörü Cem Tanır’ın verdiği bilgiye göre HepsiTürkiye’den 200‘den fazla ürün ile e-ticarette Türkiye’nin en geniş coğrafi işaretli amblemli ürünlerine sahip satış noktası konumunda.

Yöresinde üretim yapan vergi mükellefi KOBİ’ler, kadın girişimciler, kooperatifler, geleneksel Türk el sanatları üretimi yapan esnaf, tamamen menşeine özgü sanayi, gıda, el emeği ürün üretenler ‘HepsiTürkiye’den Yöresel Ürünler Programı’ndan faydalanabiliyor. Yöresel Ürünler Programı’na katılan yerel üreticilere dijital dönüşüm desteği veriyor. Programın sağladığı dijital reklam ve banner desteği sayesinde yerel üreticiler tüketicilerle daha kolay buluşabiliyor, banner desteğiyle ön sıralarda çıkmalarını sağlıyor.

Program katılımcıları HepsiTürkiye’den platformu üzerinden yaptıkları satışlar için Hepsiburada’ya yalnızca yüzde 1 komisyon ödüyorlar. Kendilerine 100 ürüne kadar ücretsiz fotoğraf çekim, yine ücretsiz Hepsiburada İş Ortağım E-Ticaret Eğitim desteği sağlanıyor. Katılımcılar bunun yanı sıra HepsiAkademi’den haftada üç gün Hepsiburada panel eğitimi desteği alıyorlar. Kendierine sponsorlu ürün ve marka reklamlarında kullanılacak 1.000 TL’lik HepsiAds dijital reklam bakiye desteği de veriliyor.

Dünyanın en iyi meslek odası sistemi Ankara’dan çıktıDünyanın en iyi meslek odası sistemi Ankara’dan çıktı

HepsiTürkiye’de kadın kooperatiflerinin yeri başka

HepsiTürkiye’de Projesi’nde Türkiye’nin bugüne kadar ekonomiye dahil etmekte pek de başarılı olamadığı kadın kooperatiflerine ‘pozitif ayrımcılık’ gösteriliyor. Tüm katılımcılara sağlanan desteklerin yanısıra yalnızca kadın kooperatiflerine özel olanlar da bulunuyor.  Bir kere platform üzerinden satış yapan kadın kooperatiflerine süresiz yüzde 1 komisyon uygulanıyor ve lojistik maliyetlerinin çok arttığı günümüzde bile kargo ücretsiz. Kurumsal fiyatlar üzerinden indirimli kargo imkânı da var.

Yani kısacası HepsiTürkiye’den panelinde bulunan yüzlerce video girişimci kadınlara ve kadın kooperatiflerine sıfırdan e-ticaret eğitim imkanı veriyor ve kadın kooperatiflerine önemli bir destek sağlanıyor.

Coğrafi işaretli ürünler önemli

HepsiTürkiye’den 2023’te bugüne kadar yerel ekonomiye 50 milyon TL’lik destek sağlamış. Satılan toplam ürün adedi içinde coğrafi işaretli ürünlerin ( Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işaretti ) oranı yüzde 4. Ancak bu ürünlerin toplam gelirdeki payı ise yüzde 8. Yani 4 milyon TL’lik satış geliri elde edilmiş.  Hepsiburada Ticari Sosyal Projeler Koordinatörü Duygu Aktaş da coğrafi işaretli ürünlerin sayısının neden arttırılması gerektiği bu verinin ortaya koyduğunu gösteriyor. Türkiye’de tescillenmiş toplam coğrafi işaretli ürün sayısının 1,020 olduğunu söyleyen Aktaş tescil bekleyen toplam coğrafi işaretli ürün sayısının ise 534 olduğunu belirtiyor.

Gaziantep’le Kahramanmaraş, İslahiye biberi için mahkemelik olduGaziantep’le Kahramanmaraş, İslahiye biberi için mahkemelik oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.