Çinli BYD elektrikli araç satışında Tesla’yı geçti
Honda’nın fabrikasını satın alan HABAŞ binek ve ticari araç üretimine 1 milyar euro yatıracak. Binekte hibrid, plug-in hibrid ve benzinli olmak üzere üç versiyon olacak. Şirket ürünlerini rakiplerinin sürekli altında bir fiyatla piyasaya çıkaracak.
Dünyanın en büyük üreticisi Çinli BYD’nin de girmesiyle rekabetin iyice kızışacağı elektrikli otomobil pazarına üreti için yeni bir oyuncu geliyor. Türkiye’nin en büyük sınai ve tıbbi gaz üreticisi, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ve sıkıştırılmış doğal gaz (CNG) dağıtıcısı HABAŞ elektrikli otomobil üretimine hazırlanıyor. HABAŞ Otomotiv Genel Müdürü Hüseyin Urkun Almanya’nın Hannover kentindeki IAA Transportation Fuarı’nda yaptığı açıklamada otomobil üretme planları olduğunu belirterek şunları söyledi:
“HABAŞ’ın satın aldığı Honda’nın Şekerpınar’daki fabrikasını binek otomobil üretimi için kullanacağız. Binekte de sedan ve crossover olmak üzere iki ayrı modelde araç üretmeyi planlıyoruz. 2025’in sonuna doğru binek otomobili açıklayacağız. Binekte hibrid, plug-in hibrid ve benzinli olmak üzere üç versiyonumuz da olacak. Tasarımları kendi bünyemizde oluşturduk. Şu an binekte Volvo motor kullanıyoruz. Hafif ticaride de Renault ile devam edeceğiz.”
Üretilecek araçlarda kullanılacak bataryayı hücre olarak Uzak Doğu’dan aldıklarını anlatan Urkun “Yani HABAŞ marka bataryalar. Şu anda gördüğünüz tüm araçların üzerinde HABAŞ batarya var. Belgesi, tipi, onayı bize ait. Yani bataryaları orada yaptırıp getiriyoruz. Paketleme yapıyoruz. Burada paketleme ve diğer komponetleri yapıyoruz” dedi.
2021’in başında İzmir Çiğli’de önce AR-GE faaliyetlerine başladıklarını dile getiren Urkun Manisa’da organize sanayi bölgesinde 100 bin metrekarelik bir alanda otobüs seri üretimi için fabrika kurduklarını söyledi. Söz konusu fabrikanın 2025’in başında seri üretime geçeceğini belirten Urkun “Fuarda gösterimini yaptığımız araçların ön üretimlerini de Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde iki fabrikada yapıyoruz, kendimize ait fabrikada. Daha sonra bütün hepsini Manisa organize sanayi bölgesine taşıyacağız. Honda fabrikasını da satın almamızla beraber orayı da devreye soktuk. Mesela kataforez hatlarını oradan kullanıyoruz, bu araçların tüm boya alt işlemlerini orada yapıyoruz. Sonra bunları İzmir’deki organize sanayi bölgesinde de topluyoruz” diye konuştu.
Otomobil üretimi için de yatırımların devam ettiğine dikkati çeken Urkun şu ana kadarki yatırımın otomobil dahil yaklaşık 250-300 milyon euroyu bulduğunu ve toplam yatırım tutarının ticari araçlarla birlikte 1 milyar Euro’yu ulaşabileceğini söyledi.
Urkun Honda fabrikasındaki üretim kapasitesini otomobil için 75 bine yükselteceklerini ifade ederek “Daha önce Honda’dan aldığımızda 50 bin kapasiteydi. Şimdi 75-100 bin arasına çıkarıyoruz kapasiteyi. Tüm bantları yeniliyoruz şu anda. Manisa’da da hafif ticari dahil 20 bin adet ticari araç üretim kapasitesi olacak” diye konuştu. Bayi ağı oluşturma konusunda da yavaş yavaş çalışmalara başladıklarını aktaran Urkun ulaşılabilir fiyat ve rakiplerin sürekli altında bir fiyatla piyasaya çıkmayı düşündüklerini sözlerine ekledi.