Kurun artmayacağına ikna olan şirketler dövizle borçlanmaya yöneldi
14 Mayıs öncesinde muhalefetin ilk turda kazanacağı beklentisiyle 500 baz puanın altına inen Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) yükselerek 720 baz puanı gördü.
14 Mayıs öncesinde muhalefetin ilk turda Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanabileceği ve ekonomide geleneksel para politikasına dönülerek normalleşme sağlanacağı beklentisiyle 500 baz puanın altına gerileyen Türkiye’nin yıllık kredi temerrüt takası (CDS) dün 720 baz puanı görerek Ekim 2022’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı ve ardından 698 puana geriledi. 2 yıllık kredi temerrüt takası ise 756 baz puana çıktı.
DEVA Partisi kurucular kurulu üyesi ekonomist Ömer Rıfat Gencal da attığı tweette 5 yıllık CDS’lerdeki düşüşle ilgili (720’den aşağı geldi ama nasıl geldi) diyerek geçmişteki bir anısını aktardı.
1/3
Türkiye Risk primleri
2 Yıl 756
5 Yıl 698 (720'den aşağı geldi ama nasıl geldi)Bir anımı hatırladım seneler öncesiydi..
Merkez Bankası dövize müdahale ettiği gibi o dönemde bir gün faizleri düşürmek için tahvil piyasasına da müdahale etti.. pic.twitter.com/ZsTQOs3ueF
— Ömer Rıfat Gencal (@omgencal) May 23, 2023
CDS’teki yükseliş, Türkiye’nin kısa vadede 203 milyar dolar dış borcunu ve 55 milyar dolar olan cari açığını çok daha yüksek faizle çevirmesi anlamına geliyor. ABD’nin 5 yıllık hazine tahvili faizi yüzde 3,78 iken, Türkiye bu CDS seviyesi ile dolar cinsinden yüzde 12’ye yaklaşan faizle borçlanabilir. Bu da, 10 milyar dolarlık borçlanma için 5 yılda 6 milyar dolarlık faiz ödenmesini gerektiriyor. 720 baz puanlık CDS ayrıca, Türkiye’nin temerrüt ihtimalinin yani iflas riskinin yaklaşık yüzde 45’e ulaşması anlamına geliyor.
CDS’lerdeki yükseliş özel sektör borçlanmasını da vuruyor. Türkiye, özel sektör tahvillerinin performansı ikinci tur Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi mayıs ayının en kötü gelişen ülkesi oldu.
Bloomberg’in yaklaşık 40 gelişen ülkeden derlediği özel sektör endeksinde yer alan 20’nin üzerinde Türk özel sektör tahvili Mayıs ayında yüzde 3,6 değer kaybetti ve Filipinler ile birlikte en kötü performansı sergiledi.
Endekste Mayıs ayı içinde olumlu ayrışan Türk özel sektör tahvili bulunmazken Akbank’ın 500 milyon dolarlık Haziran 2031 vadeli sermaye benzeri tahvili en büyük kaybı yaşadı.