Ücretli çalışan sayısı artıyor ancak sanayiden ses yok

Ücretli çalışan sayısı 2024 Eylül'ünde geçen yılın aynı ayına göre 423 bin 378 kişi arttı. Ancak son bir yılda sanayide çalışan 34 bin 332 SGK'lı işini kaybetti. İmalat sanayinde işsiz kalan SGK'lıların sayısı da 33 bin 953 oldu.

Ekonomi 15 Kasım 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Ticaret-hizmet sektöründe ise lojistik, repolama, posta ve kurye faaliyetleri ile konaklama ve yiyecek hizmetlerindeki hareketlilik sayesinde SGK'lı çalışan sayısında yüzde 4 artış oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Eylül 2024 dönemine ait Ücretli Çalışan İstatistikleri’ni açıkladı. Verilere göre sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan SGK’lı sayısı 2024 Eylül’de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,7 artarken bir önceki aya göre ise onbinde 5’lik artışla 15 milyon 973 bin 744’e ulaştı.  89.863 kişilik artış  2024 Temmuzunda pandemiden sonra 15 milyon 889 bin 385 ile son 24 ayın en yüksek düzeyine çıkışı sonrası ağustosta gerileyen SGK’lı çalışan sayısının eylülde az da olsa artarak yeniden zirve yaptığını gösteriyor.  Ücretli çalışan sayısı bir önceki yılın aynı ayında 15 milyon 550  bin 366 kişi iken 2024 yılı Eylül ayında 15 milyon 973 bin 744 kişi oldu.

Ancak yıllık bazdaki 423 bin 378 kişilik artışa rağmen görüntü  Türkiye ekonomisi için pek iyi değil ve sanayide ciddi bir istihdam kaybına işaret ediyor. Çünkü yıllık bazda neredeyse yarım milyonluk istihdam artışında ekonominin motor gücü sanayinin payı bulunmuyor. Etkilerini birkaç aydır iyiden iyiye hissettirmeye başlayan durgunluk sanayi sektöründe eylül ayı itibarıyla son bir yıllık dönemde SGK’lı çalışan sayısının 34 bin 332  kişi azalmasına neden olmuş. İmalat sanayinde ise yıllık 43 bin 953 kişilik bir düşüş görülüyor. Bu veri de iç piyasada durgunluktan, ihracat pazarındaki rekabet gücünü yitirmekten  ve  krediye ulaşmadaki zorluklardan yakınan sanayicinin haklılığını bir kez daha gösteriyor.

Ücretli çalışanların alt detaylarına bakıldığında 2024 Eylül ayında ücretli çalışan sayısı yıllık olarak sanayi sektöründe yüzde 0,7 azaldı, inşaat sektöründe deprem bölgesindeki hareketlenme sayesinde yüzde 6,3 arttı. Ticaret-hizmet sektöründe ise lojistik, repolama, posta ve kurye faaliyetleri ile konaklama ve yiyecek hizmetlerindeki hareketlilik sayesinde SGK’lı çalışan sayısında yüzde 4 artış oldu.

 İnşaat sektöründe hüküm sürdüğü ifade edilen durgunluğa rağmen Eylül  2024’te geçen yılın ayına göre ücretli çalışan sayısı 111 bin 233 kişi arttı. Ancak bu alt sektörde de bir önceki aya göre artışın yalnızca 7 bin 678 kişi olması kış mevsimi nedeniyle yavaşlamanın başladığını gösteriyor. Bu dönemde ticaret ve hizmetler alt grubundaki ücretli çalışan sayısında artış ise 346 bin 477 olmuş. Veriler yıllık bazda ücretli çalışan sayısındaki artışın önemi bölümünün ticaret-hizmet ve inşaat sektörlerindeki artıştan kaynaklandığını gösteriyor. Yani çok fazla katla değer üretmeyen iki alt sektör ücretli çalışan sayısındaki artışın en büyük iki kaynağı. Ücretli çalışan sayısında son iki yılın rekoru kırıldı ama sanayi için durum içler acısıÜcretli çalışan sayısında son iki yılın rekoru kırıldı ama sanayi için durum içler acısı

Ücretli çalışan sayısına mayısta inşaat dopingi: Yıllık yüzde 4 arttıÜcretli çalışan sayısına mayısta inşaat dopingi: Yıllık yüzde 4 arttı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.