Üçüncü çeyrekte beklentinin üzerinde gelir ve net kâr elde eden Pegasus çıtayı yükseltti

Üçüncü çeyrekte gelirlerini geçen yıla göre yüzde 13 artırarak 1,091 milyon euroya çıkaran Pegasus'un net kârı da 301 milyon euro ile beklentilerin üstünde geldi. Pegasus CEO'su Güliz Öztürk 2029 sonrası planlarını yapmaya başladıklarını söyledi.

Ekonomi 12 Kasım 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Üçüncü çeyrek sonuçlarını açıklayan Pegasus, tüm gelir kalemlerinde geçen yıla göre euro bazında reel büyüme sağladı.

Pegasus Hava Yolları üçüncü çeyrek itibarıyla piyasa beklentilerinin üzerinde bir performans sergileyerek güçlü finansal sonuçlar açıkladı. Şirket 443 milyon euro ile piyasa beklentisinin yüzde 4,2 üzerinde faiz, amortisman ve vergi öncesi kârlılık (FAVÖK) elde ederken net kârı 301 milyon euro ile ikinci çeyreğe göre yüzde 19 yukarıda gerçekleşti ve tüm gelir kalemlerinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla euro bazında reel büyüme sağladı.

Üçüncü çeyrekte 1,091 milyon euro gelir elde eden şirket geçen yıla göre yüzde 13’lük bir artış kaydetti. İlk dokuz ay itibariyle gelir toplamı 2,373 milyon euroya ulaşırken artış oranı yüzde 15 oldu. Yan gelir/misafir ise 30,2 euro seviyesinde gerçekleşerek geçen yıla göre yüzde 16 artış sağladı. 3. çeyrekte 443 milyon euro FAVÖK ve yüzde 40,6 FAVÖK marjı ile güçlü bir performans gösteren Pegasus global ölçekte en yüksek FAVÖK marjına sahip havayolları arasında yer almaya devam etti.

TL bazında performansı beklentinin üzerinde

Böylece Pegasus piyasa beklentilerini aşan güçlü bir finansal performans sergiledi. Şirket piyasanın 9,78 milyar TL net kâr beklentisine karşılık çeyreklik bazda 10,82 milyar TL net kâr elde etti. Bu performansla birlikte yılın ilk yarısındaki 496,2 milyon TL net kârını dokuz aylık dönemde toplam 11,32 milyar TL’ye çıkarmış oldu. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 9,04 milyar TL olarak açıklanmıştı. Bu bir önceki çeyrekteki kâra göre yüzde 170,8, geçen yılın dokuz ayına göre ise yüzde 25,2 artış ifade ediyor. Şirket piyasanın 15,575 milyon TL FAVÖK beklentisinin üzerinde bir performans sergileyerek son çeyrekte net esas faaliyet kârını yüzde 145 artırarak 12,88 milyar TL seviyesine ulaştırdı.

Şirketin 157,43 milyar TL finansal borcu var. Finansal borçların toplam varlıklara oranı, yüzdesel olarak yüzde 57 seviyesinde. Şirketin finansal borçları bir önceki çeyreğe göre 20,65 milyar TL artış gösterdi, çeyreklik finansal borç artışı yüzde 15,1 oldu.

Atatürk Selanik’te doğduğu evde anıldı

Pegasus Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ulu önder Atatürk’ü sonsuzluğu uğurlanışının 86. yılında dünyaya geldiği şehir olan Selanik’te anmak için bir basın gezisi düzenledi. Cumhuriyet’in 100. yılında filoya katılan, kuyruğunda Mustafa Kemal Atatürk’ün silueti ve imzasını taşıyan “Cumhuriyet” uçağıyla yapılan özel seferle Selanik’e giden Pegasus yönetimi ve basın mensupları Atatürk’ün doğduğu evi ziyaret ederek, Ata’ya özlem ve şükran duygularını dile getirdi. Pegasus Hava Yolları CEO’su Güliz Öztürk, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü Selanik’te anmanın kendileri için manevi olarak çok değerli olduğunu söyledi.

Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nane ve Pegasus CEO’su Güliz Öztürk Selanik’te Atatürk’ün doğduğu evi ziyaret etti.

Selanik’te gazetecilerle bir araya gelen Güliz Öztürk 2024 yılına ilişkin genel bir değerlendirme yaparak 2025 hedefleri hakkında bilgiler verdi. Öztürk “Zorlu küresel ortama rağmen başarılı bir finansal performansla dünyanın operasyonel açıdan en verimli ve en kârlı havayollarından biri olma iddiamızı sürdürüyoruz” dedi.

Pandemi öncesi rakamlar ikiye katlandı

Pegasus’un filosundaki 112 uçakla Türkiye dahil 53 ülkede 144 farklı noktaya sefer gerçekleştirdiğini belirten Öztürk çift haneli büyümeye devam ettiklerini açıkladı. Bu yılın ocak-eylül döneminde taşıdıkları yolcu sayısının yüzde 18 artışla 28 milyona ulaştığını ifade eden Öztürk doluluk oranının da yüzde 88 olduğunu kaydetti. Pegasus’un yılın ilk yarısındaki toplam geliri 1,28 milyar euro oldu. Bu rakam pandemi öncesi son normal yıl olarak değerlendirilen 2019’a oranla yüzde 84 gibi çok önemli bir artışı ifade ediyor. Aynı dönemde uluslararası uçuşlardan sağlanan tarifeli yolcu geliri de 2019 baz yılına göre yüzde 87 oranında arttı.

Selanik’te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Pegasus CEO’su Güliz Öztürk kapasite artışını sürdürmek için 2029 sonrası için plan yapmaya başladıklarını söyledi.

Düşük maliyetli hava yolları kategorisinde yer alan Pegasus için verimliliğin büyük önem taşıdığını vurgulayan Güliz Öztürk “Pegasus olarak beklentilerimiz doğrultusunda büyüme sağlıyoruz ancak en büyük gurur duyduğumuz nokta bunu çok verimli bir şekilde gerçekleştirmemiz. Operasyonel verimliliği koruyoruz ve sektörde daima en üst sıralarda yer alan bir FAVÖK performansı sergiliyoruz. 2024’ün ilk altı ayında FAVÖK tutarımız 2019’un aynı dönemine kıyasla yüzde 55’lik artış gösterdi, FAVÖK marjımız ise yüzde 20,9 olarak gerçekleşti. Bu performans, zorlu bir ortamda operasyonel verimliliği artırma yönündeki dayanıklılığımızı ve devam eden çabalarımızı vurguluyor” dedi.

2029 planları çalışılıyor

Pegasus CEO’su Güliz Öztürk’ün verdiği bilgiye göre şirketin kapasite artışını devam ettirmek için 2029 sonrası planlar şimdiden hazırlanmaya başlandı. Bu yıl uçak sayısını 112’den 118’e çıkarmayı planlayan Pegasus 2025-2029 yılları arasında filosuna 52 adet Airbus uçağı daha eklemeyi hedefliyor. 2021 yılı sonunda 191 olan filonun ortalama koltuk sayısının 2029 yılı sonunda 228’e ulaşması hedefleniyor.

Pegasus gelecek dönemde Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (MENA), Orta Asya’nın yanı sıra yurt içindeki uçuş ağını da genişletmeye devam edecek. Sabiha Gökçen Havalimanında yapılması planlanan yeni terminalin de şirket operasyonlarını genişletmek için büyük fırsatlar sağlayacağı öngörülüyor.

Pegasus ayrıca verimliliği artırmak, uçuş deneyimini iyileştirmek ve operasyonel mükemmelliğe ulaşmak için teknolojiden büyük oranda yararlanıyor. Silikon Vadisi’nde kurulan Pegasus Innovation Lab’in teknoloji ve inovasyonlar alanında şirketi güçlendirmesi, şirket içinde kültürel dönüşümün sağlanması için itici güç olması hedefleniyor.

Pegasus’ta en önemli başarı kriterlerinden birinin kaynakları verimli şekilde kullanıp çevresel etkiyi en aza indirirken, toplumsal etkiyi artırmak olduğunu belirten Pegasus CEO’su “IATA’nın ortaya koyduğu 2050 yılında “karbon nötr” havacılık hedefini biz de benimsiyoruz. 2030 ara hedeflerimiz doğrultusunda, bu tarihe gelindiğinde, 2019 baz yılına oranla karbon emisyonlarımızı yüzde 20 oranında azaltmış olmayı istiyoruz. Filomuzu gençleştirme çabamız ve operasyonel verimlilik tedbirlerimizle daha şimdiden sektörümüzdeki en düşük karbon emisyonu oranlarından birine erişmiş durumdayız” diye konuştu.

Pegasus: 1 saati aşan uçuşlarda zarar ediyoruzPegasus: 1 saati aşan uçuşlarda zarar ediyoruz

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.