Fabrikasının enerjisinin yüzde 90’ını güneşten alacak

Daikin Klima, Hendek'teki fabrikasının kullandığı enerjinin yüzde 68'ini kendi güneş santralından elde ediyor. Şirket, bu oranı yüzde 90’a çıkarmayı hedefliyor.

Çevre 21 Aralık 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Daikin Türkiye, Hendek Üretim Tesisi’nde gerçekleştirdiği Enerji Verimliliği Kaizen Projeleri sayesinde 2022 yılı içerisinde 506.802 kWh enerji tasarrufu gerçekleştirdi.

İklimlendirme sektörünün markalarından Daikin Türkiye, 2023 Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayımladı. Sakarya Hendek Üretim Tesisi’nin enerjisini Temmuz 2020’de devreye aldığı GES projesiyle elde eden şirket, o günden bu yana üretim faaliyetlerinde tükettiği elektriğin yüzde 68’ini bu projeden elde etti. Daikin Türkiye, bu sayede 2022 yılı içerisinde 506.802 kWh enerji tasarrufu gerçekleştirdi. Bu tasarruf 148,95 ton CO2 emisyon azaltımı ve 5.929 ağacın kurtarılması anlamına geliyor. Temmuz 2023’te tesis bünyesinde devreye aldığı ilave güneş enerjisi tesisi ile bu oranı yüzde 90’a çıkarmayı hedefliyor. Ayrıca, bu yıl içinde kuracağı arazi güneş enerjisi tesisi ile de ofis ve satış noktalarında kullandığı elektrik enerjisinin yüzde 100’ünü güneş enerjisinden sağlamış olmayı amaçlıyor.

Sera gazı salınımında 800 bin yılın rekoru kırıldıSera gazı salınımında 800 bin yılın rekoru kırıldı

Sürdürülebilirlik sürekli gelişim gerektiriyor

Daikin Türkiye CEO’su Hasan Önder, ilk sürdürülebilirlik raporunu paylaştıkları günden bu yana iç çabaların ötesinde, yerel topluluklarla da aktif bir iletişim gerçekleştirdiklerine ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlarla işbirlikleri geliştirerek sosyal sorunları ele aldıklarına dikkat çekti. Sürdürülebilirlik yolculuğunun sürekli bir gelişim gerektirdiğinin altını çizen Önder “Gelecek yıllarda da döngüsel ekonomi prensiplerini uygulamak, yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmak, atığı en aza indirmek ve kaynak kullanımını optimize etmek için yenilikçi yollar keşfetmek üzerine odaklanacağız. Diğer yandan, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerinin önemine inanıyoruz. Bu amaçla, performansımızı takip etmek ve gelişim alanlarını belirlemek için küresel ölçekte geçerli standart ve raporlama çerçevelerini uyguluyoruz. Tıpkı ilk sürdürülebilirlik raporumuzda olduğu gibi bu raporumuzda da performansımızı açıkça paylaşıyoruz” dedi.

İklim değişikliğine karşı mücadelede birlik olmanın önemine dikkat çeken Daikin Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Neslihan Yeşilyurt da “Daikin Global ve şirketimiz stratejileri kapsamında sürdürülebilirliğimizin temel taşları olan misyon, vizyon ve değerlerimize uygun olarak hareket etmeyi yüksek sorumluluğumuz kabul ederek yönetim anlayışımızı şekillendiriyoruz. İklim krizinin yarattığı ve her geçen gün daha da belirginleşen olumsuz sonuçlar, hepimizin somut adımlar atmak için elini taşın altına koymasının gerekli olduğunu gösteriyor. Diğer yandan, iklimlendirme sektörünün lider kuruluşu olarak doğal kaynakları etkin bir şekilde kullanma ve çevresel etkimizi azaltma konusunda büyük bir sorumluluğumuz var. Söz konusu olgular ışığında, sürdürülebilirliği işimizin temel taşlarından biri olarak benimsiyoruz ve ürünlerimizi özenle geliştirirken, dünyayı korumak için de çalışıyoruz” diye konuştu.

İyi uygulama ile su tasarrufu sağlandı

Sorumlu su yönetimine büyük önem veren Daikin Türkiye, bu kapsamda faaliyetleri boyunca su tüketimini en aza indirmeyi amaçlamaktadır. Hayata geçirdiği iyi uygulama örnekleri ile bu kapsamda çalışmalarını yürüten şirket, yardımcı işletmeler lokasyonunda gerçekleştirdiği ‘Kombi Test İstasyonlarında Kullanılan Suyun Geri Kullanılması’ uygulaması sayesinde kombi test istasyonlarından çıkan atık suyun tekrar kullanılmasıyla su tüketiminin azaltılmasını hedeflemiştir. Su tüketimi önceki durumda 1.800 ton/yıl iken proje sonrasında 50 ton/yıl seviyesine düşmüştür. Bu sayede 1.750 ton/yıl su kazancı elde edilmiş ve su tasarruf oranı yüzde 97,22 olarak gerçekleşmiştir.

2022 yılının Şubat ayında başlayan Gri Su Projesi ile Genel Merkez Binası’nda bulunan lavabo ve yağmur suyu hattına gri su tesisatı kurulmuştur. Bu tesisat sayesinde, lavabo ve yağmur suyu toplanarak giderlerde ve bahçe sulamada yeniden kullanılmaktadır. Gri su sistem kurulumu ile 2023 Mayıs ayının sonuna kadar geçen süreçte toplamda 219 m3 su geri kazanılmıştır.

Kadın çalışan oranı yüzde 50’ye çıkaracak

Toplumsal sürdürülebilirlik doğrultusunda fırsat eşitliğinin öneminin vurgulandığı raporda, kadınların işgücüne katılımını artırmak için yapılan çalışmalar anlatılıyor. Kurumsal sosyal sorumluluk çerçevesinde gerçekleştirilen “Sakura Kadın Girişimci Destekleme Programı” ve “Sakura Kadın Teknisyen Yetiştirme Programı” gibi projelerle sektörde başarılı iş kadınlarının gelişimine, yayılımına destek olunuyor. Kadın temsiliyet oranına yönelik hassasiyet Daikin Türkiye’nin kendi bünyesinde de oldukça büyük. Rapora göre, Daikin Türkiye 2021 yılında yüzde 33,7 olan kadın çalışan oranını 2022 yılında yüzde 35,2’e yükseltti. Gelecek hedeflerine de yer verilen raporda, mavi yakalı kadın çalışanların oranını yüzde 50’ye ve tüm kadın çalışanların oranını yüzde 45’e yükseltme hedefi yer aldı.

Daikin Global, sera gazı salımını 2030’da yüzde 50 azaltacak

Tedarik zincirinden lojistiğe, Ar-Ge merkezinden çevre vizyonuna, operasyonel verimlilikten iklim değişikliği ve enerji politikalarına, su ve atık yönetiminden insan kaynakları yönetimine dair tüm süreçlerin verilerle anlatıldığı raporda, FUSION 25 (F25) adı verilen global strateji programı temel alındı.

Daikin Global Çevre Vizyonu’nun temel hedefinin, 2050 yılına kadar iklim değişikliğini tetikleyen en önemli etken olan sera gazı emisyonlarını net sıfıra indirmek olduğu hatırlatılan raporda; “2019 temel yıl olmak üzere, net sera gazı emisyonlarının önlem alınmayan emisyonlara kıyasla 2025 yılında yüzde 30 veya daha fazla, 2030 yılında ise yüzde 50 veya daha fazla azaltılması hedeflenmekte. 2021 mali yıl (FY21) sonucunda sera gazı emisyonlarında yüzde 10 azaltım sağlanmıştır” denildi.

2021’de sera gazı salımı rekor kırdı2021’de sera gazı salımı rekor kırdı

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.