Halka arz fırtınası artık yatırımcıyı çok daha az sevindiriyor

Yılın ilk 6 ayında halka açılan 20 şirketten ancak 7'si yatırımcıyı güldürdü. 5 şirketin hisse getirisi ise yüzde 24,73 olan 6 aylık enflasyonun altında kaldı. 8 şirketin hisse senedine yatırım yapanlar ise paralarının eridiğini gördüler.

Ekonomi 4 Temmuz 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Yılın ilk yarısında 22 şirketin halka arzına 54 milyon 735 bin 367 yatırımcı başvururken toplamda 46 milyar 610 milyon 736 bin 908 liralık satış yapıldı.

Son 2 yılda başlayan halka arz furyası yılın ilk yarısında da devam etmekle birlikte yatırımcının yüzü gülmedi. Yılın ilk 6 aylık döneminde 22 şirket halka arz için talep toplarken 20’sinin hisse senedi Borsa İstanbul’da işlem görmeye başladı. Ancak şirketlerin ucuz finansman sağlamak veya  ortakların cebine para koymak için yapılan halka arzların çoğu yatırımcıyı üzdü. BIST halka arz endeksinin yılın ilk yarısındaki getirisi yüzde 12,88 ile BIST 100 endeksinin altında kalırken yatırımcının halka arzlara olan talebi de hız kesmeye başladı.

Söz konusu dönemde 22 şirketin halka arzına 54 milyon 735 bin 367 yatırımcı başvururken toplamda 46 milyar 610 milyon 736 bin 908 liralık satış yapıldı. Satış yapılan yatırımcı sayısı ise 53 milyon 684 bin 118 oldu.

İlk yarıda talep toplama işlemini tamamlayan 22 şirketin 6’sı ana pazarda, 14’ü yıldız pazarda işlem görmeye başladı. Haziran sonunda talep toplayan 2 şirket ise temmuz başında yıldız pazarda işleme açıldı.

IC Enterra Yenilenebilir 3 milyon 715 bin yatırımcıyla en çok talep gören şirket oldu. İkinci sırada 3 milyon 674 bin yatırımcıyla Altınay Savunma ve üçüncü sırada ise 3 milyon 646 bin yatırımcıyla Mogan Enerji yer aldı. Halka arz büyüklüğü açısından ilk üçte 4,5 milyar lira ile Rönesans Gayrimenkul, 4,48 milyar lira ile Lila Kağıt ve 4,1 milyar lira ile Koton yer aldı.

Halka arzlara olan yatırımcı talebi geçen yılın aynı dönemine göre artarken bu ilgi arz büyüklüklerine de yansıdı. Geçen sene aynı dönemde 25 milyar 912 milyon 784,8 bin lira olan toplam arz büyüklüğü, bu sene yüzde 79,87 artarak 46 milyar 610 milyon 736 bin 908 liraya yükseldi.

Bu yıl halka arz olan şirketlerin beşi gıda, dördü imalat, üçü enerji, üçü bilişim, ikisi lojistik sektöründe faaliyet gösterirken, birer şirket de gayrimenkul, perakende, kağıt ve savunma sektöründe yer aldı.

Yatırımcı ilk altı ayda üzüldü

Yılın ilk yarısında halka arzlara katılan yatırımcı sayısı ve halka arz büyüklükleri artmasına rağmen hisse performansları  yüz güldürmedi. Çoğu borç içinde olan ve kâr etmeyen şirketlerin halka açılmasına onay veren Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) özellikle halk arzlara gelen küçük yatırımcıların zarar etmesine göz yumuyor.

Yılın ilk 6 ayında hisseleri halka arz edilen 20 şirketten ancak 7 tanesi yatırımcıyı güldürdü. 5 şirketin hisse senedi performansı ise yüzde 24,73 olan 6 aylık enflasyon oranının altında kaldı. Halka arz edilen diğer 8 şirketin hisse senedine yatırım yapanlar ise paralarının farklı oranlarda eridiğini gördüler. Halka arz edilen ve yatırımcının yüzünü güldüren şirketlerden Altınay Savunma, Odine Teknoloji, Alves Kablo ve Pasifik Teknoloji’nin getirisi yüzde 100’ü aştı.

Gedik Yatırım yatırım danışmanı Yılmaz Altun, halka arzlara talebin düşmeye başladığına dikkat çekerek “Para politikasında yapılan değişiklik, faiz oranlarının artmasının Borsa İstanbul’a alternatif getiri oluşturması yatırımcıların yatırım kararlarını etkiledi. Paranın maliyetinin düşük olduğu dönemlerde halka arz hisselerinde elde edilen yüksek getiriler, 2024 yılında yerini daha çok ilk hareketlerden sonra ortalamada düzeltme hareketlerine bıraktı” dedi.

SPK onayladı: Koton ve Lila Kağıt halka arz oluyorSPK onayladı: Koton ve Lila Kağıt halka arz oluyor

Halka arz fırtınası Türkiye'yi Avrupa şampiyonu yaptıHalka arz fırtınası Türkiye’yi Avrupa şampiyonu yaptı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.