Yabancı uyruklu çobanların maaşı 20 bin liraya yükseldi

Yabancı çobanların maaşlarının 20 bin TL'ye ulaştığını belirten TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar 'Yeme, içme, giyim ve barınma ihtiyaçlarını da hayvancılar karşılıyor' dedi.

Ekonomi 15 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Anadolu'da hayvancılıkla uğrayan işletmelerin çoban bulma sıkıntısı Afganlılar tarafından çözülüyor.

Yerli çoban bulmakta zorlandıkları için ihtiyaçlarını özellikle Afganlıları istihdam ederek karşılayan çiftçiler şimdi de artan ücretler nedeniyle zorlanmaya başladı. Yabancı uyruklu çoban maaşlarının yeme, içme, giyim ve barınma ihtiyaçları dışında 20 bin liraya çıktığını söyleyen Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, “Bu ücrete çalışmayanlar da var. Aralarında organize olarak yüksek fiyat talep edip, istedikleri ücret verilmezse çalışmıyorlar” dedi. Bayraktar’a göre sorun bununla da bitmiyor. Yabancı çobanlar bir işletmede belirli süre çalıştıktan sonra şehirde başka daha iyi bir iş imkanı bulduklarında işi bırakarak şehirlere gidiyorlar. Bayraktar ‘Üreticilerimiz ise bu kişileri uzun süre çalıştıramadıkları için yeni çoban aramak zorunda kalıyor ve mağdur oluyorlar. Bu durumdan rahatsız olan üreticilerimiz sorunun çözülmesini bekliyor” diye konuştu.

‘Gençleri tarıma yönlendirmek şart’

Bu nedenle gençleri tarıma yönlendirecek teşviklerin verilmesi gerektiğine vurgu yapan Bayraktar,  bu konuya ilişkin şunları istedi: “SGK primleri devlet tarafından karşılanmalı. Bu maliyetlerle yabancılar değil, gençlerimiz çalışmalıdır. Geldiğimiz bu durumda gençleri tarımda tutmaktan başka çaremiz yoktur. Gençleri tarıma kazandırmanın yollarını bulmalıyız.”

“1 milyonu aşan Sosyal Güvenlik Kurumuna kayıtlı çiftçi sayımız 500 binin altına düştü” diyen Bayraktar, “Yüksek primler yüzünden Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıtlı çiftçimiz azalıyor. Primler bu kadar yüksek olduğu için çiftçilerimiz ödeyemiyorlar ve bu yüksek primlerle de ödeyemeyeceklerdir. Bu sayı daha da aşağıya düşecek ve tarımda kayıt dışılık artacaktır” diye konuştu.

Zeytinburnu Afganların Teksas’ı oldu: İki grup sokak ortasında çatıştıZeytinburnu Afganların Teksas’ı oldu: İki grup sokak ortasında çatıştı

‘SGK primleri ödenebilir seviyeye çekilmeli’

Diğer sigortalılar 7200 gün yani 20 yıl prim ödemesi yaparak emekli olabiliyorken, üreticilerin 9 bin gün yani 25 yıl prim ödeyerek emekli olabildiği bilgisini veren Bayraktar, şunları söyledi:

“Bu hakkaniyetsizlik giderilmeli, prim ödeme gün sayısı düşürülmelidir. SGK primleri daha makul ve ödenebilir seviyeye çekilmelidir. Muafiyet belgesi ile gelirinin düşük olduğunu belgeleyerek prim ödemesini durduran çiftçilerimizin muafiyette geçen süreleri borçlandırılmalıdır. Tarım BAĞ-KUR primi durdurulan çiftçilerimiz yapılandırmayla ihya kapsamına alınmalıdır.

Üreticilerimizin emeklilik başvuruları sırasında ortaya çıkan usul eksikliklerinden dolayı Ziraat Odalarına uygulanan idari para cezalarına af getirilmelidir. Çiftçilerimizin bu konudaki kayıplarının telafisi sağlanmalıdır.”

Tarımda üretici enflasyonu durdurulamıyor, gıdaya yeni zamlar kapıdaTarımda üretici enflasyonu durdurulamıyor, gıdaya yeni zamlar kapıda

Genç çiftçinin sigorta primini devlet karşılasın’

Genç çiftçilerin sigorta primlerinin bir süre devlet tarafından karşılanmasını da talep eden TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktan şöyle devam etti:

“Üreticilerimiz, genç çiftçilerimizin sigorta primlerinin devlet tarafından karşılanması ve diğer sorunların çözülmesi için devletten destek bekliyor. Üretim maliyetleri artarken aynı oranda gelir artışı elde edemeyen üreticiler üretimden kopuyor. Üreticilerimiz çalıştırdıkları işçilerin son yıllarda artış gösteren BAĞ-KUR sigorta primlerini ödemekte zorluk çekiyor.

Genç nüfusu kırsalda tutacak önlemleri almak için teşvik edici uygulamalara ihtiyaç vardır. Bu yapılırsa yabancı işçilerin yerini Türk işçisi alacak ve tarımsal üretime katkı sağlanacaktır. Ayrıca işsizliğin azaltılması da mümkün olacaktır.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.