Hak-İş bakanın önünde yakındı: İş güvencesi yok

Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan asgari ücretlinin yardıma muhtaç hale geldiğini, emeğin milli gelirden aldığı payın aşırı düştüğünü belirterek “Türkiye’de iş güvencesi varmış, hadi oradan!” diye çıkıştı.

Ekonomi 30 Nisan 2024
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Hak- İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan (solda), Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan'ın (en sağda) yönettiği toplantının panelinde hükümeti adeta topa tuttu.

İktidarın politikalarına verdiği açık destek nedeniyle eleştirilen Hak-İş Konfederasyonu’nun Genel Başkanı Mahmut Arslan Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan’ın yönettiği ‘Çalışma Meclisi’ toplantısının panelinde hükümete adeta  patladı.  Sözcü gazetesinden Erdoğan Süzer’in haberine göre panelde emeğin milli gelirden aldığı pay ve asgari ücretin seviyesi itibariyle Türkiye’nin Avrupa ülkelerinin çok gerisinde kaldığını belirten Arslan asgari ücretlinin yardıma muhtaç hale geldiğini, Almanya’da olduğu gibi asgari ücretliye ‘sosyal destek’ verilmesi gerektiğini söyledi.

Arslan sendikaya üye olan işçilerin işten atıldığını, Lezita grevinde işverenin hukuksuzluğu nedeniyle başvurduğu Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin görevini yapmadığını belirtirken Bakan Işıkhan’ın önünde “Türkiye’de iş güvencesi varmış, hadi oradan!” diye çıkıştı. Arslan’ın konuşması salonda ayakta alkışlandı.

Çalışma Meclisi toplantısının açılışında düzenlenen ve Bakan Işıkhan’ın yönetici olarak katıldığı panelde şaşırtıcı çıkış Hak-İş Başkanı Arslan’dan geldi. Kendisine ayrılan süreyi aştığı için Bakan Işıkhan’dan gelen ikazlara rağmen konuşmasını sürdüren Arslan’ın emek ve ücretler konusunda özellikle Almanya ile Türkiye’yi kıyaslaması dikkat çekti.

‘Kurumuş söğütten düdük olmaz’

Başkan Arslan Asgari Ücret Komisyonu’nun yapısının katılımcılık ve temsilden uzak olduğunu belirtirken, “Bu yapıdan, sağlıklı bir asgari ücret çıkmaz. Kurumuş söğütten düdük olmaz. Daha çoğulcu, daha katılımcı ve kapsayıcı bir komisyon yapısına ihtiyaç var. AB ülkelerinde asgari ücretli sayısı çalışanların yüzde 10’unu geçmiyor. Almanya’da asgari ücretle çalışanlara devlet destek veriyor. Bizde çalışanların yüzde 40’ı asgari ücretli. Asgari ücreti belirlerken aslında 6-7 milyon işçi için toplu sözleşme yapmış oluyoruz. Asgari ücret sosyal destek gerektiriyor. Çünkü geçinebilecek ücret değil. Bu komisyon yapısıyla olamaz da. Burayı konuşalım deyince kapılar yüzümüze kapanıyor” dedi.

‘İşçilerle ilgili yasalar Meclis’e geliyor haberimiz bile olmuyor’

Arslan gelir eşitsizliğinde Türkiye’nin dünyada sondan 4’üncü sırada yer aldığına da işaret ederek şöyle devam etti:

“Emeğin milli gelirden aldığı pay OECD ülkelerinde yüzde 55-60, AB ortalaması yüzde 65-70. Türkiye ortalaması yüzde 24. Almanya’nın üçte birinden daha az. Yazıktır, bu tablo Türkiye’ye yakışmıyor. Emeğin payı eriyor, benim ülkem bunu hak etmiyor. Sendikaya üye olan işçilerimiz işten atılıyor. Mutlak iş güvencesi lazım. Efendim neymiş Türkiye’de iş güvencesi varmış… Hadi oradan! Bu iş güvencesiyle örgütlenmek isteyince kapı dışarı ediliyoruz. Cumhurbaşkanlığı sistemi başladığından bu yana Meclis’e torba yasalar geliyor. Torba yasa teklifleri geldiği için TBMM Aile ve Çalışma Komisyonu 5 yıldır toplanamıyor. İşçilerle ilgili yasalar Meclis’e geliyor haberimiz bile olmuyor. Derdimiz var, dertliyiz.”

‘Bakanlık müfettişi denetim yapmadı’

Başkan Arslan, işçilerin greve çıktığı Lezita’da işverenin 480 işçiyi fazladan çalıştırdığını tespit ettiklerini, bu durumu Çalışma Bakanlığı müfettişlerine bildirdiklerini Bakan Işıkhan’a bakarak anlatırken “Ancak bakanlığın iş müfettişi denetim yapmam diyor. Böyle şey olur mu?” diye sordu.

Konfederasyonun zammını beğenmeyen sendika kamuda grev yapabilecekKonfederasyonun zammını beğenmeyen sendika kamuda grev yapabilecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.