Yapay zeka fırtınası Nvidia’yi 4 trilyon dolara uçuruyor

Çip üreticisi Nvidia'nın 3.39 trilyon dolarlık piyasa değeriyle dünyanın en değerli ikinci şirketi olmasına rağmen olağanüstü yapay zeka talebi nedeniyle 4 trilyon dolarlık piyasa değerine ilk ulaşan şirket olabileceği tahmin ediliyor.

Bilim Teknoloji 20 Ekim 2024
Jensen Huang'ın 1993 yılında iki ortağıyla birlikte kurduğu çip üreticisi Nvidia dünyanın en değerli şirketi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Küresel düzeyde yapay zekaya yönelik bitmeyen ilgi bu alanda faaliyet gösteren şirketlerin hisselerini coşturdu. “1 trilyon dolarlıklar kulübü”ne geçen hafta giren Taiwan Semiconductor Company’nin (TSMC) güçlü son çeyrek beklentisi, Wall Street’in yapay zeka (AI) konusundaki iyimserliğini yeniden canlandırdı. Yapay zeka patlamasına olan artan güven, çip tedarikçisi ASML’nin beklentilerindeki bozulmanın ve bazı Ortadoğu ülkelerine yönelik gelişmiş yapay zeka çiplerine getirilen ihracat kısıtlaması raporlarının önüne geçti.

Nvidia, haftayı hisse başına 138 doların üzerinde kapatarak piyasa değerini 3.39 trilyon dolara çıkardı. Şu anda Apple’ın ardından dünyanın en büyük ikinci şirketi konumunda. Ancak uzmanlar, Nvidia’nın ilk 4 trilyon dolarlık değere ulaşan büyük teknoloji şirketi olabileceğine ilişkin güvenin arttığını belirtiyor.

T. Rowe Price portföy yöneticisi Tony Wang, Nvidia’nın büyüme potansiyelinin hala “sürekli olarak hafife alındığını” ifade etti. Wang, yapay zeka talebinin “olağanüstü” olduğunu ve çip devinin “4 trilyon dolarlık eşiği” ilk geçen şirket olmasının “kesinlikle mümkün” olduğunu söyledi.

BofA analisti Vivek Arya, Nvidia’yı “nesilde bir fırsat” olarak nitelendiriyor ve şirketin pozisyonunu daha da güçlendireceğini öngörüyor. Arya, bu hafta Nvidia için fiyat hedefini 190 dolara yükseltti. Bu hedef cuma günkü kapanış fiyatına göre yüzde 40’lık bir artış anlamına geliyor.

TSMC’ye göre büyüme devam edecek

Arya ve ekibi, Taiwan Semiconductor’ın sağlam talep beklentisini de sektörde olumlu bir işaret olarak değerlendiriyor. Nvidia ve Apple dahil birçok devin tedarikçisi olan TSMC, üçüncü çeyrekte net gelirini yüzde 50’nin üzerinde arttırdıktan sonra yıl sonu gelir artışını yüzde 30 seviyelerinde öngördü ve bu da sektörde geniş katılımlı bir ralliyi tetikledi.

Büyük teknoloji şirketlerinin üçüncü çeyrek rakamları, Nvidia için kritik bir test olacak ve kısa vadede hissenin yükselme hızını belirleyecek. Yapay zeka harcama planlarında yaşanacak herhangi bir hayal kırıklığı, Nvidia ve daha geniş çip piyasasında dalgalanmalara neden olabilir. Ancak, bu tür bir satış dalgası uzun sürmeyebilir.

Niles Investment Management kurucusu Dan Niles, Nvidia’nın uzun vadeli potansiyeline güvenini sürdürüyor. Niles, “Yapay zekada doygunluk veya daha olgun manzarası oluşmadan önce birkaç yıl daha var” dedi ve Nvidia’nın satışlarının ve hisse senedi fiyatının önümüzdeki birkaç yıl içinde iki katına çıkacağını öngördü.

Nvidia hisseleri, aybaşından buyana yüzde 21 yükselerek yıl başından bu yana kazancını yüzde 179’a çıkardı. Önümüzdeki haftalarda, diğer Magnificent Seven (Muhteşem Yedili) şirketlerinin kazançları, Nvidia’nın piyasa hakimiyeti hakkında yatırımcılara daha fazla bilgi verecek. Meta, Amazon, Alphabet ve Microsoft’a yaptığı satışlar, çip üreticisi cirosunun yüzde 40’ından fazlasını oluşturuyor ve bu şirketler yapay zeka yatırımlarına devam ettireceklerini ifade ediyorlar.

Geçen çeyrekte Meta, Alphabet ve Microsoft’un yapay zeka harcamaları 40 milyar doları aşarken, Amazon, yılın ikinci yarısında harcamaların ilk yarıda harcanan 30 milyar doları geçeceğini belirtti.

Bilgisayar çiplerinin karaborsası mı olur demeyin, Nvidia işlemcilerin hem karaborsası var hem de kaçakçılığıBilgisayar çiplerinin karaborsası mı olur demeyin, Nvidia işlemcilerin hem karaborsası var hem de kaçakçılığı

Trilyon dolarlık şirketler kulübünün 10'uncu üyesi Tayvanlı TSMC olduTrilyon dolarlık şirketler kulübünün 10’uncu üyesi Tayvanlı TSMC oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.