Yapay zekaya hücum, nitelikli çip üreticisi Nvidia’nın değerini 1 trilyon dolara yaklaştırdı
Teknoloji hızla gelişirken yapay zeka içerikli iş ilanlarının sayısı da hızla artmaya başladı. LinkedIn verilerine göre, yapay zekadan bahseden iş ilanları son 2 yılda iki kattan fazla arttı.
Yapay zeka geçen yılın sonlarında patlama yapmaya başladığından beri, endişeleri yansıtan soruların ardı arkası kesilmiyor: “İşim etkilenecek mi, işten çıkarılacak mıyım, üretken yapay zeka nedeniyle günlük hayatım değişecek mi?” Bu soruların çoğunun yanıtını henüz bilmiyoruz ancak yapay zekanın işgücü piyasası üzerinde muazzam bir etkisi olacağı şimdiden açık. Ve bu etki çoktan başladı bile.
İş ve ağ platformu LinkedIn’den alınan yeni verilere göre, yapay zeka veya üretken yapay zekadan bahseden iş ilanları Temmuz 2021 ile Temmuz 2023 arasında küresel olarak iki kattan fazla arttı. Bazı ülkelerde 2,2 kat olan küresel ortalamaya kıyasla daha da büyük bir artış görüldü: Birleşik Krallık’ta 2,3 kat artış görülürken, Almanya ve Fransa’da sırasıyla 2,6 kat ve 2,8 kat oldu.
EMEA ve LATAM LinkedIn Yetenek Çözümleri Başkan Yardımcısı Olivier Sabella, CNBC’ye verdiği demeçte, değişimin tüm sektörlerde yaşandığını söyledi. “Yapay zeka becerilerine yönelik talebin çok çeşitli sektörlerde ve coğrafyalarda giderek arttığını görüyoruz” diyen Sabella, şunları söyledi:
“Bu iş ilanları, profesyonellerin yapay zeka mühendisi gibi doğrudan yapay zeka geliştirme üzerinde çalışacağı rollerden, yapay zekanın gerekli bir beceri olarak listelendiği iş ilanlarına (örneğin dijital ürün yöneticisi veya siber güvenlik danışmanı) kadar çeşitlilik gösteriyor.”
Platformun bu ay yayınlanan Küresel Yetenek Eğilimleri raporuna göre, yapay zekadan veya üretken yapay zekadan bahseden iş ilanlarına, son 2 yılda bu türden bahsi geçmeyen iş ilanlarına kıyasla yüzde 17 daha fazla başvuru oldu. LinkedIn’in dünyanın dört bir yanındaki ülkelerden 30 bine yakın profesyonelle yaptığı ankete göre, henüz yapay zeka ile ilgili işlere başvurmayanlar arasında bile en son teknolojiyi kullanma iştahı oldukça açık.
Dünya genelinde ankete katılan profesyonellerin yüzde 89’u yapay zekayı kullanmaktan heyecan duyduklarını söyledi. Ancak tüm ülkeler bu kadar istekli değil -örneğin, Birleşik Krallık’taki profesyonellerin sadece yüzde 76’sı aynı fikirde.
Küresel olarak profesyonellerin yüzde 57’si yapay zeka hakkında daha fazla bilgi edinmek istediklerini söyledi. Bu durum, giderek daha fazla LinkedIn kullanıcısının yapay zeka tabanlı araçlar ve ürünlerle nasıl çalışacaklarını bildiklerini söylemesiyle, yapay zeka becerilerinin yükselişine de yansıyor.
Sabella, “LinkedIn üyelerinin profillerine yapay zeka becerilerini ekleme hızı, yalnızca ChatGPT’nin lansmanından bu yana neredeyse iki katına çıktı” dedi. Sabella, 2016’nın başından bu yana yapay zeka becerilerine sahip olduğunu söyleyenlerin sayısının dokuz kat arttığını da sözlerine ekledi.
Hem işverenler hem de çalışanlar yapay zekayı içeren bir iş geleceğine uyum sağlamaya çalışırken, beceriler sıcak bir konu haline geldi. Hangi becerilere ihtiyaç duyulduğu ve bunların ne kadar gelişmiş olması gerektiğine dair sorular ortaya çıkarken, bazıları temel bilgilerin bile faydalı olabileceğini söylüyor.
Sabella, çalışma ortamları değiştikçe ve işlere yönelik beklentiler ve gereksinimler değiştikçe yapay zeka becerilerini geliştirmenin önemli olduğunu belirterek, “Gelişen beceri setleri uzun vadeli bir değişimdir ve birçok iş lideri için zaten akılda olan bir şeydir” diye açıkladı.