Yapay zekaya yatırım yapan ABD’li teknoloji şirketleri ‘nükleer güç’ istiyor

ABD'de teknoloji şirketleri yapay zeka teknolojisini daha verimli kullanmak için veri merkezlerini doğrudan nükleer santrallere bağlamak istiyor. Ancak enerji şebekeleri üstünde çok yük oluşacağı kaygısıyla bazı enerji şirketleri buna karşı çıkıyor.

Ekonomi 11 Ağustos 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Veri merkezlerinin en az 1 gigavat enerjiye gereksinim duyması, teknoloji şirketlerini nükleer enerjiye yöneltiyor.

ABD’de yoğun enerji kullanımı gerektiren yapay zekanın kullanımının artması teknoloji şirketlerini yeni enerji kaynakları aramaya itiyor. Yeşil enerji talebinin öne çıkmasıyla birlikte teknoloji şirketlerinin nükleer santrallerle veri merkezlerini doğrudan bağlama girişimleri de hızlanmaya başladı. Ancak bu durumun elektrik şebekeleri üzerinde fazla yük oluşacağı kaygısıyla bazı enerji şirketleri bu yaklaşıma çok da sıcak bakmıyor.

CNBC’nin haberine göre veri merkezleri bazı durumlarda bir gigavat ya da daha fazla güce ihtiyaç duyuyor ki bu ABD’deki ortalama bir nükleer reaktörün kapasitesine eşit. Constellation Energy CEO’su Joe Dominguez veri merkezlerinin ABD’nin ekonomik rekabetçiliği ve ulusal güvenliği için hayati öneme sahip olduğunu, çünkü ülkenin yapay zeka geliştirme yarışında Çin gibi rakiplerle karşı karşıya olduğunu belirtiyor. Constellation ABD’de 93 reaktörün 21’ini işletiyor.

Bu yıl Constellation’ın hisseleri yüzde 62 oranında artarak S&P 500 endeksinde en iyi performans gösteren altıncı hisse oldu. Şirketin nükleer enerji kapasitesine olan talebin artmasıyla hisse değeri yükseldi. Teksas merkezli Vistra Corp da sahip olduğu altı reaktörle yılın en iyi ikinci performans gösteren S&P hissesine sahip oldu.

Teknoloji şirketleri kömür santrallerinin kapanması ve yerli üretimin genişlemesi ile birlikte enerji talebinin artması nedeniyle güç arzının giderek kısıtlandığı bir dönemde veri merkezleri inşa ediyor.

ABD’nin en büyük şebeke operatörü olan PJM Interconnection temmuz ayı sonunda yeni enerji üretimi inşaatlarının talebi karşılamakta yetersiz kaldığı konusunda uyardı. Dominguez veri merkezlerini nükleer santrallere doğrudan bağlamanın veri merkezlerinin inşasını desteklemenin en hızlı ve en maliyet etkin yolu olduğunu söylüyor. Ayrıca yeni iletim hatlarının inşa maliyetini tüketicilere yüklemeden bunu yapabileceğini savunuyor.

Enerji şirketleri Amazon’a itiraz etti

Bununla birlikte nükleer santrallere yakın konumlandırılmış veri merkezleri (co-location) tartışmalara yol açıyor. Mart ayında Amazon Web Services (AWS), Talen Energy’den Pennsylvania’daki Susquehanna nükleer santralinden güç alan bir veri merkezi satın aldı. Ancak bu anlaşma American Electric Power ve Exelon gibi enerji şirketlerinin karşı çıkmasıyla Federal Enerji Düzenleme Komisyonu’nda (FERC) itiraza konu oldu. Bu enerji şirketleri Amazon ile Talen arasındaki anlaşmanın PJM şebeke alanında daha az enerji kaynağına yol açacağını savunuyor.

AWS ile Talen Energy arasındaki hizmet anlaşması hakkında daha fazla bilgi isteyen FERC sonbaharda bu tür büyük enerji yüklerinin doğrudan santrallere bağlanmasıyla ilgili konuları tartışmak için bir konferans düzenleyecek. Constellation ve Vistra, AWS-Talen anlaşmasını FERC’e sundukları dosyalarda desteklediklerini belirtti.

Constellation birçok teknoloji şirketinin veri merkezlerini nükleer santrallere yakın konumlandırma konusunda ilgi gösterdiğini açıkladı. Vistra ise birkaç müşteriyle bu konuda görüşmeler yaptığını ve bazı yerlerde inceleme sürecinde olduğunu belirtti.

Yapay zekada rüzgar terse dönüyor; yatırımcılar 'Bunca para koyduk, kâr nerede' diye sormaya başladıYapay zekada rüzgar terse dönüyor; yatırımcılar ‘Bunca para koyduk, kâr nerede’ diye sormaya başladı

IMF: Yapay zeka ülkeler arasındaki eşitsizliği daha da artıracakIMF: Yapay zeka ülkeler arasındaki eşitsizliği daha da artıracak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.