Kuş gribi ABD’de ineklere de bulaştı, süte, hatta pastörize süte de geçti

ABD, Japonya ve diğer ülkelerdeki kümes hayvanı tesislerinde 2023'te görülen kuş gribinin yeniden ortaya çıkmasıyla yumurta fiyatları ABD’de yılbaşından bu yana yüzde 10, Japonya’da ise yüzde 20 yükseldi. Virüs çiğ, hatta pastörize sütte de görüldü.

Ekonomi 25 Nisan 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Kuş gribi süte de sıçradı. ABD Gıda ve İlaç İdaresi, ticari süt tedarikinin hâlâ güvenli olduğunu vurguladı.

Kanatlı hayvanlar arasında son derece bulaşıcı ve ölümcül olan kuş gribi H5N1 virüsü son günlerde ABD ve Japonya gibi ülkelerin başına yeniden dert oldu. Virüs kanatlı hayvanların yanı sıra süt ürünleri ve büyükbaş hayvanlarda da tespit edildi. Gıda ekonomisti David Anderson “Yumurta fiyatlarındaki büyük artışın nedeni HPAI’nin (yüksek patojenik kuş gribi) yumurta çiftliklerini vurması ve tavukları öldürerek yumurta üretimini azaltmasıdır” dedi.

14 milyon kuş telef oldu

ABD’de kasım ve aralık aylarında 14 milyondan fazla yumurtlayan tavuğun kuş gribi nedeniyle telef olduğu belirtilirken Tarım Bakanlığı’nın verileri son 30 gün içinde ABD’nin ticari sürüleri arasında 8 milyondan fazla kuşun enfekte olmaya devam ettiğini gösterdi. Rabobank’ın kıdemli analistlerinden Nan-Dirk Mulder ABD, AB, Rusya, Güney Afrika, Hindistan ve Nijerya gibi dünya çapındaki birçok ülke ve bölge tarihi yüksek fiyat seviyeleriyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Yumurta fiyatları ABD’de yılbaşından bu yana yüzde 10, Japonya’da ise yüzde 20 arttı.

Pastörize sütte de kuş gribi virüsü bulundu

Sağlık kurumları kuş gribinin bu baharın başlarında ilk kez süt ineği sürülerinde, ardından virüs ve bakterilerin çiğ veya pastörize edilmemiş süt örneklerinde tespit edildiği bildirmişti. Ancak pastörize süt örneklerinde de kuş gribine neden olan H5N1 virüsü parçaları bulundu. ABD Gıda ve İlaç İdaresi ticari süt tedarikinin hâlâ güvenli olduğunu vurguladı. Pastörizasyonun kuş gribi virüsünü etkisiz hale getirmesi ve onu bulaşıcı olmayan bir hale getirmesi bekleniyor. Cnet’in haberine göre FDA “Mevcut bilgilere göre pastörizasyonun virüsü etkisiz hale getirmesi muhtemel, ancak sürecin viral parçacıkların varlığını ortadan kaldırması beklenmiyor” dedi. ABD Tarım Bakanlığı, kuş gribinin yayılmasını engellemek amacıyla eyalet sınırlarını geçen ineklerin test edilmesini gerektiren federal bir emir yayınladı.

Pastörizasyon kuş gribini öldürür mü?

Pastörizasyon 1860’larda Fransız kimyager Louis Pasteur tarafından icat edilen bir ısıtma işlemi ve o zamandan beri bazen ciddi hastalıklara neden olabilecek zararlı bakterileri ve patojenleri öldürmek için yaygın olarak kullanılmakta. Bunlar arasında E. coli, Listeria ve Salmonella gibi hastalıklara neden olan bakteriler ve diğer patojenler yer alıyor. Pastörizasyonun kuş gribine neden olan virüsü de öldürmesi veya etkisiz hale getirmesi bekleniyor; bu nedenle sağlık yetkilileri pastörize süt ürünleri veya ticari süt tedarikinde herhangi bir risk olmadığını söylemeye devam ediyor.

ABD'de bir insan inekten kuş gribi kapmışABD’de bir insan inekten kuş gribi kapmış

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.