Yüksek teknolojili ihracata kredi yağacak

Ticaret Bakanı Ömer Bolat "Yüksek teknolojili ürün ihracatı yapanlara Eximbank özel kredi programları, yeşil dönüşümle alakalı çalışma yapan ihracatçılarımıza da hem Eximbank hem İGE büyük destek paketleri hazırlıyor” dedi.

Ekonomi 4 Aralık 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Bakan Bolat Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan onay çıktıktan sonra yüksek teknolojili ürün ihraç edenlerin ve yeşil dönüşümle ilgili çalışan ihracatçıların finansman sorunlarının çözüleceğini söyledi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Yeni yılda Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkilerinde Gümrük Birliği’ni modernleştirme, genişletme, vize kolaylıkları noktasında AB Komisyonu’nun raporu kabul edilirse, çok daha olumlu günleri göreceğiz.” dedi.

Bakan Bolat, İstanbul’da sohbet toplantısında bir araya geldiği basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bolat, “Yüksek teknolojili ürün ihracatı yapan firmalara özel kredi programları hazırlıyoruz. Yeşil dönüşümle alakalı çalışma yapan ihracatçılarımıza da hem Eximbank hem de İhracatı Geliştirme AŞ (İGE) büyük destek paketleri hazırlıyor. Konuyla ilgili arkadaşlarımız çalışıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile görüşüyoruz, oradan onay çıktığında bu şirketlerin finans problemi kalmayacak.” dedi.

10 aylık dış ticaret açığı 100 milyar dolara dayandı10 aylık dış ticaret açığı 100 milyar dolara dayandı

‘Durum değerlendirmesi yapıyoruz’

Bakan Bolat, yüksek dış ticaret açığı verilen ülkelerle ilgili bir durum değerlendirmesi yaptıklarını, bu açıkları azaltmakta kararlı olduklarını söyledi.

Dahilde İşleme Rejimi ile ilgili İhracat Genel Müdürlüğünün önemli bir çalışma yürüttüğünü bildiren Bolat, “Bugün, ihracatımızın yaklaşık yüzde 42’si Dahilde İşleme Rejimi kapsamındaki ithalat üzerine katma değer şeklinde bir yaklaşımla yapılıyor. Bu konuda da bir değerlendirme yapıyoruz. Bu yıl 108 milyar dolar civarı dış ticaret açığı vereceğiz. Enerjide 29 milyar dolar tasarruf yaptığımız bir yılda bile dış ticaret açığımızın bu rakamlarda olması çok kabul edilebilir değil. Mal ihracat-ithalat seviyesini dengeye yaklaştırmamız gerekiyor.” diye konuştu.

Hangi ülkeler değerlendiriliyor?

Ticaret Bakanı Ömer Bolat’in açıklamasına dayanılarak Türkiye’nin en çok dış ticaret açığı verdiği ülkelere bakıldığında ilk sıralarda Rusya, Çin, Almanya ve İsviçre yer alıyor. Bu nedenle söz konusu değerlendirmenin bu ülkeleri kapsadığını söylemek pek de yanlış olmayacak.

‘2028 hedeflerimize bağlıyız’

İhracatta 2028 hedeflerine de değinen Bolat, tüm dünya tarafından öngörülmesi mümkün olmayan pandemi sürecinden itibaren küresel ölçekte yaşanan sorunlara ve sıkıntılara işaret etti.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Biz 2028 hedeflerimize bağlıyız, bunları gerçekleştirmek için de çok çalışacağız. 2024 bütçesinde ihracatçılara desteklerimiz yüzde 114 artacak. Hem ülkemiz ihracatçılarına pazar açma çalışmamız var hem de Türkiye’nin ithalat cenneti olmasını istemiyoruz. Amacımız kazan-kazan anlayışı ile hareket etmek.” diye konuştu.

Gümrük Birliği’nin güncellenmesi konusunda son gelişmelerin sorulması üzerine Bakan Bolat, hem hükümetin kurulmasından bu yana devam eden siyasi yumuşama ve temas çerçevesinde hem de bakanların mevkidaşlarıyla yaptıkları görüşmelerde yapıcı ve olumlu diyaloğun görüldüğünü söyledi.

Görüşmelerdeki izlenimlerine ve görüşmelerin içeriğine ilişkin bilgi veren Bolat, şunları ifade etti:

“AB’deki hava şuydu; siyasi konulardaki eleştirel durum ve dili muhafaza etmekle birlikte onu öne çıkarmıyorlar, ‘Yeni dönemde Türkiye ile daha fazla ticaret, ekonomi ve yatırım işbirliği noktasında istekliyiz.’ şeklinde yapıcı ve olumlu bir dil kullanıyorlar. Biz de aynı görüşe sahibiz. Şu an da öncelikli hedefimiz, AB ile yatırım, ticaret, tedarik, lojistik, enerji gibi sektörlerde ülkemize daha fazla yatırım çekmek, ülkemiz sanayicileri için daha fazla pazar imkanı açmak, var olan bazı güçlükleri de ortadan kaldırmak. Gümrük Birliği 1 ay sonra 28 yılı tamamlamış oluyor. 28 yıl içinde dünya, sektörler, üretim modelleri çok değişti. Bu noktada Gümrük Birliği’ni hizmetler sektörüne, e-ticaret sektörlerine genişletmek istediğimizi ve bu konularda müzakerelere hazır olduğumuzu ilettik. Karşıdan da benzeri olumlu yaklaşım gördük.”

TÜSİAD Başkanı'ndan 'AB ile ilişkiler canlandırılsın' çağrısıTÜSİAD Başkanı’ndan ‘AB ile ilişkiler canlandırılsın’ çağrısı

Geçen günlerde AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi​​​​​​​ tarafından açıklanan bir raporun, Türkiye’nin bu konudaki beklentilerini doğruladığına dikkati çeken Bolat, “pamuk gibi, yapıcı, işbirliğine açık” olarak nitelendirdiği görüşmelerin rapora da aynı şekilde yansıdığını dile getirdi.

Bolat, “AB Liderler Zirvesi’nde de benzer bir eğilim çıkacağına inanıyorum. Yeni yılda Türkiye-AB ilişkilerinde Gümrük Birliği’ni modernleştirme, genişletme, iş insanlarının, öğrencilerin, nakliyecilerin, kültür sanat temsilcilerinin çok girişli ve uzun süreli vize kolaylıkları noktasında komisyonun raporu kabul edilirse, daha olumlu günleri göreceğiz” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.