‘Zam gelecek, stok yapalım’ diyenlere kötü haber: Yurtdışı çıkış harcı seyahat tarihinde geçerli

Gelir İdaresi Başkanlığı, bayramdan sonra 10 kata kadar zam geleceği beklentisiyle şimdiden yurtdışı çıkış pulu almak isteyenleri uyardı: Bugünden harç pulu satın almak veya harcı ödemek, çıkış tarihinde geçerli tutarın ödenmeyeceği anlamına gelmez.

Ekonomi 15 Haziran 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Bayramdan sonra TBMM'ye gelecek vergi paketinde yurt dışı çıkış harcına büyük zam getirilmesi de bulunuyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) bayramdan sonra yurtdışı çıkış harcına büyük zam geleceği haberlerinin ardından özellikle sosyal medyadaki paylaşımlarda şimdiden harç pulu alarak veya harcı ödeyerek kurtulacağını sanan vatandaşlara uyarıda bulundu. GİB’in internet sitesinde yayımlanan duyuruda yurtdışına çıkış harcının yeniden belirlenmesine ilişkin çalışmalar olduğunun basına yansıyan haberlerde yer aldığı belirtildi. Diğer vergi kanunlarında olduğu gibi yurtdışına çıkış harçlarının da etkililik ve verimlilik yönüyle sürekli değerlendirmeye tabi tutulduğuna işaret edilen duyuruda şunlar kaydedildi:

“Bilindiği üzere bu harç yurtdışına çıkış yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından çıkış başına maktu olarak alınmaktadır. Yurtdışına çıkış harcının çıkış tarihinde yürürlükte olan tutar üzerinden ödenmesi gerekir. Dolayısıyla çıkan haberler nedeniyle bugünden harç pulu satın almak veya diğer yollarla harcı ödemek çıkış tarihinde geçerli tutarın ödenmeyeceği anlamına gelmez. Vatandaşlarımızın bu tür spekülatif haberler nedeniyle mağdur olmaması için Başkanlığımız açıklamalarını takip etmesi önem arz etmektedir.”

İYİ Parti kaldırılması için kanun teklifi verdi

Bu arada İYİ Parti Ankara Milletvekili Kürşad Zorlu, yurt dışına çıkış harcının kaldırılmasına ilişkin kanun teklifi verdiklerini duyurdu. Zorlu, sosyal medya esabından yaptığı açıklamada şunları belirtti:

“Yurt dışına çıkış harcının 1500 TL düzeyine getirileceği bilgisi kamuoyunda sıkça tartışılırken Gelir İdaresi Başkanlığı açıklaması ile zammın işaretini vermiştir. Esasen bir vergi görünümünde olan bu uygulama 5597 sayılı Yurt Dışına Çıkış Harcı Hakkında Kanun bir an önce kaldırılmalıdır. Öyle bir vergi uygulaması ki diğer vergilerde olduğu gibi alınamaması durumunda vatandaşa yurt dışına çıkma yasağı gelmektedir. Bu durum hem vergi sistemine hem de seyahat özgürlüğüne aykırıdır. Bu gerekçelerle muafiyetleri artırmak yerine uygulamayı tamamen kaldırmayı kamu yararı açısından daha faydalı buluyorum. İlgili kanun teklifimizi hazırlayarak az önce teslim ettik. TBMM açılır açılmaz gündeme alınmasını diliyorum.”

Oran net değil ancak mutlaka zamlanacak

Kurban Bayramı tatili sonrasında TBMM’ye gelecek olan ve vergi düzenlemelerini içeren pakette yurtdışı çıkış harçlarına zam yapılmasına dair düzenleme de olması bekleniyor. Şu anda 150 lira olan yurtdışı çıkış harcının 1000 lira ile 1750 lira aralığında yeniden belirlenmesi öngörülüyor. Eğer harç 1000 lira belirlenirse artış oranı yüzde 566, 1750 lira belirlenirse yüzde 1066 olacak.

Bloomberg’de çıkış harcının 150 TL’den 1500 TL’ye yükseltileceği aktarıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileri de çıkış harcına zam hazırlığının doğru olduğunu ancak rakamın henüz netleşmediğini söyledi. Temmuz 2019 ile Şubat 2022 döneminde 50 TL olan çıkış harcı Mart 2022’de 150 TL’ye yükseltilmişti.

Yurtdışı çıkış harçlarından 2023 yılında 1 milyar 311 milyon lira tahsilat yapıldı. 2024 Ocak-Nisan döneminde ise 427 milyon lira gelir sağlandı. Yurtdışı çıkış harçlarının bir bölümü Toplu Konut İdaresi’ne (TOKİ) aktarılıyor.

Yurt dışı çıkış harcına büyük zam yoldaYurt dışı çıkış harcına büyük zam yolda

Bayramdan sonra vergi yağacak: 226 milyar liraBayramdan sonra vergi yağacak: 226 milyar lira

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.