Boğaz’da bir Çigan gecesi

52. İstanbul Müzik Festivali, dün akşam Boğaz kıyısındaydı. Four Seasons Oteli'nin bahçesinde Macaristan'dan gelen Roby Lakatos'a Türkiye'nin önde gelen kanun sanatçılarından Hakan Güngör eşlik etti.

Roby Lakatos ve Hakan Güngör aynı anda sahnedeydi.

Boğaz dün akşam özel bir buluşmaya tanıklık etti. Keman üstadı Roby Lakatos, yıllar sonra yine İstanbul Müzik Festivali için şehirdeydi. Tüm dünyada Çigan müziği denince akla gelen ilk isimlerden biri olan Lakatos, orkestrasıyla birlikte Festival Buluşması kapsamında sahne aldı. Bu buluşmada ona eşlik eden isimse Türkiye’nin önde gelen kanun sanatçılarından Hakan Güngör’dü.

Gün batımında İstanbul’a müzik yakışır

Gün batımının dünyada en iyi görüntü oluşturduğu şehirlerden biri İstanbul. Bunu, bizler kendimizi övmek için demiyoruz sadece. Yabancı fotoğrafçılar da bu kanıda. Güneşin git gide daha geç battığı hafif esse de çok da üşütmeyen bu havalar festival tadını çıkarmaya en uygun dönem olsa gerek. İşte o şahane gün batımı ve hafif rüzgarlı havada Boğaz kıyısındaki Four Seasons Oteli’nin bahçesi, yıllardır olduğu gibi yine bir festival konserine evsahipliği yaptı. Müzikseverler yıllar sonra Macaristan’ın dünya çapındaki ismi Roby Lakatos’u izleyecek olmanın heyecanıyla konser alanına geldi.

Malum olduğu üzere iki gündür gündem futbol ve Galatasaray’ın şampiyonluğuyla meşgul. Dün kupa töreni için Galatasaray Lisesi’nin önünden Seyrantepe’ye uzanan o uzun yolculuk elbette trafiği de bir nebze etkiledi. Ancak Roby Lakatos sahneye çıktığında tüm müzikseverler yerini almıştı. Macar müzisyen kendi bestesi ‘New Alliance’ ile başladı konsere. Caz, Macaristan’ın Çigan müziği ve klasik tınıları bir araya getiren bestenin ardından kendi eserlerini seslendirmeye devam etti. Orta Avrupa’nın ritimlerine ‘Hora di Marrakichi’ şarkısında Orta Doğu ezgileri de katıldı. Derken keman çalmaya başlayan herkesin öğrenmeyi büyük hevesli istediği ‘Damdaki Kemancı’yı duyduk. Ardından da Charles Aznavour’un Fransızca seslendirdiği ama aslında bir Rus halk şarkısı olan ‘Les Duex guitares’ performansı büyük beğeni topladı. O an ister istemez aklıma Aznavour’un yıllar önce Opera Garnier’deki unutulmaz konserindeki o yorumu geldi.

Konserin ilk yarısında Roby Lakatos Ensemble sahnedeydi.

Bir ‘Festival Buluşması’

Kendinizi Macaristan’da hissettirecek birkaç parçayı seslendiren Roby Lakatos’un sahnedeki sempatik tavrı ve enerjisi de büyük beğeni topladı. Konserin ilk yarısı sona ererken keman çalanlar için bir diğer seviye atlama eserine geldi sıra. Monti’nin Macar Çigan müziğinden esinlenerek bestelediği ‘Czardas’ konserin ilk yarısının kapanışında dinleyiciyle buluştu. Kısa bir aranın ardından sahneye gelen Macar müzisyene bu kez bir isim daha eşlik ediyordu.

Roby Lakatos ve topluluğuna sahnede konserin ikinci yarısında Türkiye’nin dünya çapındaki kanun sanatçısı Hakan Güngör eşlik etti. Daha önceki konserlerinden aşina olduğumuz kendisiyle özdeşleşen özel kıfayetiyle sahneye çıkan Güngör, bir Özdemir Erdoğan klasiği ‘Bana Ellerini Ver’i çalmaya başlarken Macar misafirler de ona eşlik etti. Bu toprakların ezgilerini duyan müzikseverler de haliyle hareketlendi. Hele ki Muhlis Sabahaddin’in bir tango klasiği haline gelen ‘Hatırla Sevgili’ şarkısı çalmaya başlayınca. Böylesi bir anda insan dolunaya bakıp uzaklara dalmak isterdi. Ancak ne yazık ki ay bizimle değildi. Sonlara doğru bu toprakların en klasik eserlerinden ‘Üsküdar’a Gider İken’ Türk-Macar buluşmasının bir parçası olarak seslendirildi. Balkanlardaki farklı dillerde de seslendirilen parça, Avrupa’nın geri kalanında da Türkiye denince akla ilk gelen şarkılardan biri olmayı sürdürüyor.

Bu özel buluşmanın sonunda Hakan Güngör’ün bu şehre adadığı ‘İstanbul’ adlı parçası seslendirilirken seyirciler bu olağanüstü atmosferde böylesi bir orkestrayı izlemenin mutluluğunu taşıyordu. Konser bitiminde küçük bir doğaçlama gösteriye imza atan müzisyenler alkışlar eşiliğinde sahneden ayrıldı. Hemen hatırlatalım, festival bu akşam Yarının Kadın Yıldızları projesine seçilen genç kadın müzisyenlerin Süreyya Operası’ndaki konseriyle devam ediyor.

İki mübadil konserde yan yana oturunca müzik festivalinin yol haritası çıktıİki mübadil konserde yan yana oturunca müzik festivalinin yol haritası çıktı