Müzik festivalinde hafızaya kazınanlar

İstanbul'un en köklü festivalinde yıldız solistler, sahnede dolaşan kediler, sürpriz şarkı seçimleri ve daha pek çok olay şimdiden unutulmazlar arasında yerini aldı. O unutulmaz anlar da fotoğraflarla hafızalara kazındı!

İKSV’nin düzenlediği 52. İstanbul Müzik Festivali iki haftayı geride bıraktı. Geriye kaldı son bir hafta. Geçen bu iki hafta içerisinde hafızalarda yer edinen performanslar, uzun kuyruklar, sahnede dolaşan kediler ve daha nice anı birikti. Sadece bu şehrin değil, Türkiye’nin de en köklü sanat festivallerinden biri olan bu etkinlik dizisi başta Atatürk Kültür Merkezi olmak üzere pek çok mekânda müzikseverlerle buluştu. Bunlar arasında parklar da vardı Yeniköy’ün tarihi Rum kiliseleri de CRR Konser Salonu da. Şimdi hazırsanız geride kalan iki haftada yaşananları hatırlayalım.

İlyun Bürkev

Festivalin açılışı İlyun Bürkev ile gerçekleşti

Karşımızda Türkiye’nin gururu genç bir müzisyen var. Henüz 15 yaşındaki İlyun Bürkev, İstanbul Müzik Festivali’nin açılışında sahnedeydi. Geçen yıl Almanya’nın en prestijli sahnelerinde konserler veren genç yeteneğe festivalin açılış konserinde Cem Mansur yönetimindeki İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası eşlik etti.

Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’ndaki konserde sahnede sevimli bir misafir vardı.

Sahnede kedi var

Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı geçen cuma akşamı bir dünya yıldızını ağırladı. Portekizli piyanist Maria Joao Pires, Beetoven’in ‘3 nolu Piyano Konçertosu’nu çalarken Festival Strings Lucerne’de sahnede yıldız isme eşlik etti. Ancak gecede sürpriz bir misafir de vardı. Sonrasında yurtdışı basınında ve sosyal medyada da paylaşılan fotoğraflarda mekânda kendisinden emin birini görüyoruz. Muhtemelen Maçka Parkı’nın sakinlerinden olan bu sevimli kedihem konserin başlangıcında hem de son bölümünde arz-ı endam etti.

Maria Joao Pires

İstanbul Müzik Festivali’nde bir dünya yıldızı

Aynı konserden devam edelim. Sadece festivalin değil, bu yıl şehrin en özel konserlerinden birine geçen cuma tanıklık ettik. Yaşayan en önemli piyanistlerden biri olarak gösterilen Maria Joao Pires, sekiz yıllık bir aranın ardından yeniden İstanbul’daydı. Konser aynı zamanda festivalin Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’na da yıllar sonra bir dönüşü anlamına geliyordu.

CRR Konser Salonu

Hazır Kongre Vadisi olarak tanımlanan bölgedeyken hemen komşu mekâna da uzanalım. İstanbul Müzik Festivali’nin özel mekânlarından CRR Konser Salonu bu yıl da etkinliklere evsahipliği yapmaya devam ediyor. Daha önce Alice Sara Ott ve Matthias Goerne gibi isimleri ağırlayan salonda bu kez Macaristan’dan konuklar vardı. Mantova Oda Orkestrası & Kristóf Baráti ikinci günü sahnedeydi.

Kristóf Baráti

Macar virtüöz sahnede

Aynı konserle devam edelim. 52. İstanbul Müzik Festivali’nde dikkat çeken noktalardan biri Macaristan’dan çok sayıda müzisyenin konser vermesi. Türk-Macar Kültür Yılı çerçevesinde çok sayıda etkinliğe kapı açan festivalin konuklarından biri de Kristóf Baráti’ydi. Macar keman virtüözü sahnedeki performansıyla büyük beğeni toplamayı başarmıştı.

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası şefi Carlo Tenan

Festivalin imza konseri Requiem

Geçen pazar İstanbul Müzik Festivali program açıklandığından bu yana merakla beklenen bir konsere evsahipliği yaptı. Festivalin hem sahnede hem de seyirci koltuklarındaki en kalabalık konserinde Carlo Tenan yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası sahnedeydi. Üstelik yanında da Macar Devlet Korosu ile birlikte. Solistlerin de katılımıyla harika bir sinerji yakalayan müzisyenler, Mozart’ın başyapıtını unutulmaz bir icrayla seslendirdi.

Sent Antuan Kilisesi’nin bahçesindeki konser kuyruğu.

İstanbul’un simgesi İstiklal Caddesi, İstanbul’un festivaline evsahipliği yaptı. Semt Antuan Kilisesi’ndeki konserde son dönemin en sevilen baritonlarından Benjamin Appl ve ülkesi Litvanya’daki yetenek yarışması sonrası adını duyuran akordeoncu Martynas Levickis Viyana, Berlin, Paris ve New York ile özdeşleşmiş şarkıları seslendirdi.

Müzik Rotası bu yıl Yeniköy’deydi.

Festivalin bu yılki rotası Yeniköy

İstanbul Müzik Festivali’nin en sevilen organizasyonlarından biri Müzik Rotası. Her sene İstanbul’un farklı bir semtinde müzikle tarihi bir araya getiren seri bu yıl Yeniköy’deydi. Bahar havasının tadını çıkarırken bir yandan da özel konserlere tanıklık eden bilet bulabilen şanslı kitle sosyal medya paylaşımlarıyla epey kıskanıldı.

Hazır rotalardan söz açılmışken bu sefer Tarihi Yarımada’ya uzanalım. Evet, belki artık Aya İrini yok ama Kapalıçarşı var. Son yıllarda mutlaka ena z bir konsere ev sahipliği yapan bu 500 küsur yıllık tarihi yapıda Türk Sanat Müziği2nin klasik eserlerinin seslendirildiği bir konser gerçekleşti.

Yarının Kadın Yıldızları Süreyya Operası’nda.

Dile kolay, 100’den fazla genç kadın müzisyen. İstanbul Müzik Festivali’nin genç kadın müzisyenlere yönelik geliştirdiği bir proje olan Yarının Kadın Yıldızları Süreyya Operası’ndaydı. Büyük beğeni toplayan performaslar Türkiye’nin geleceği  konusunda da sanatseverleri umutlandıracak türden.

Hep seyirci sıralarından sahneye baktık. Bu sefer tam tersini yapalım. ‘Mozart in the Jungle’ dizisi bir nebze de olsa klasik müzik dünyası ve konserlerdeki ruh halleri üzerine bilgi vermişti. Ancak yine de müzisyen olmayanlar bilebilecekleri sınırlı. Bu fotoğraf, müzisyenlerin icrası sırasında AKM’de çekildi.

Festivalin imza konseri: 'Requiem'Festivalin imza konseri: ‘Requiem’